Обвинителят от Специализираната прокуратура Росен  Радев се кандидатира за шеф на апелативната спецпрокуратура, за да опровергае „безпочвените слухове, че всеки кандидат, който не е посочен, е репресиран“. Това заявява самият Радев в концепцията си, депозирана във Висшия съдебен съвет.

Той се решава да участва и защото липсват желаещи от самата апелативна спецпрокуратура да я оглавят.

Това е третата процедура за избор на шеф на АСП. При първата се явиха двама кандидати – градският прокурор на София Емилия Русинова и следователят Бойко Атанасов. След две поредни отлагания поради заболяване на Русинова, тя в крайна сметка се отказа от участие, а Атанасов не събра нито един глас в своя подкрепа. При втората процедура кандидати нямаше. Сега е трета, като срокът за подаване на документи изтича на 7 януари.

Росен Радев е в Специализираната прокуратура от създаването ѝ през 2012 г. Преди това е бил обвинител във Варна.

През 2017 г. по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров срещу него е било образувано дисциплинарно производство за системно неспазване на сроковете и за накърняване престижа на съдебната власт. Радев е наказан със „забележка“.

Росен Радев беше наблюдаващ прокурор по делото срещу бившия кмет на Галиче Ценко Чоков, който беше осъден на първа инстанция на четири години и половина затвор за отвличане, палеж на кола и побой. Съдът оправда Чоков по обвиненията за лихварство и организирана престъпна група.

В концепцията си Росен Радев отбелязва, че обвинителите от АСП са с отлична професионална подготовка, богат житейски опит и имат отлична комуникация с колегите му от спецпрокуратурата и със съдиите от спецсъдилищата.

Наред с това изтъква, че е необходимо подобряване на работата в няколко направления. Едно от тях е за допълнителна професионална квалификация. Друго е свързано с „различния доказателствен стандарт“. И обяснява какво има предвид: „При множество обвиняеми лица и обвинения доказателственият стандарт е различен – за една част има много доказателства, докато при други обвиняеми не са налице качествени доказателства, но въпреки това се повдигат обвинения. Това води до произнасяния от съда, че по отношение на определени лица не са налични данни за участие в ОПГ или дори в извършване на вторични престъпления, което пък води до уронване на престижа на АСП и СП и като последствие част от свидетелите започват да променят показанията си. Този проблем може да бъде бързо и лесно решен. Организационно следва да се издаде заповед, по силата на която при реализации, прокурорите от АСП да указват помощ при преценка на събраните доказателства. Не е необходимо и не е разумно всички дела да се вземат на специален отчет“.

Нататък Росен Радев обяснява, че разпитите на свидетели не се извършват качествено. Не се съобщават конкретно възприети факти, а се записват несъотносими към предмета на разследване обстоятелства, липсва конкретика, посочва кандидатът.

Този проблем е свързан със събирането на качествени и годни гласни доказателства и от решаването му в немалка степен зависи намаляването на оправдателните присъди и спестяване на много процесуално време в съдебно заседание. Неясните разпити дават възможност на защитата да протака приключването на делото с дълги и тягостни разпити. Следва наблюдаващите прокурори предварително да обяснят на разследващите, които имат нужда от това – какво е изпълнителното деяние на престъплението, т.е. с кои действия се извършва то и да се изисква да се събират факти именно по тези действия“, предлага Радев.

Според него трябва да се работи и за намаляване на броя на оправдателните присъди. Това няма как да стане, ако не намалее броят на неоснователно повдигнатите обвинения, твърди кандидатът. „В тази връзка следва прокурорите от АСП по делата, които наблюдават, да проявяват активност още при реализацията и преди повдигане на обвинения, а при неуведомяване от страна на прокурорите от СП, при разглеждане на мерките за неотклонение в досъдебната фаза и да преценяват по отношение на кои лица има дефицит на доказателства и по отношение на кои деяния“, сочи още Радев.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 януари 2019 13:10
Гост

А не ви ли притеснява, че е бил наказван и то по предложение на Цацаров?

Анонимен
Анонимен
04 януари 2019 13:11
Гост

Точно заради това шансовете му клонят към 0. Не виждам как скоро ще бъде изран шеф на тази прокуратура, но и пък на нея не й трябва такъв при тази „шапка“.

Анонимен
Анонимен
04 януари 2019 13:15
Гост

Въобще даже. Само със „забележка“. По-притеснителното е, че много други остават ненаказани за закъснелите срокове.

Анонимен
Анонимен
04 януари 2019 13:10
Гост

Направо да го избират. Че като гледам няма много желаещи.

Фен
Фен
04 януари 2019 13:08
Гост

Забележителна концепция.