Обвинителят от Софийската районната прокуратура Пламен Петков е новият ръководител на РП-Сливница. Той бе избран единодушно от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Петков беше единствен кандидат за поста. Пред колегията той изложи няколко приоритета, ако бъде избран. Най-напред ще предприеме мерки за по-активни действия по спрените дела, които да доведат до спад на техния брой и до реално издирване и намиране на извършителите на престъпления.

На следващо място Петков акцентира върху нерешените дела, като в тази връзка предлага срещи с колегите, на които да се обсъдят причините за това. На на трето място, той отбеляза и върнатите от съда дела, които не били много (10%), но все пак ги имало. Тук Пламен Петков предлага отново срещи с колегите си, на които да се изяснят причините за връщането. „Целта не е да бъде назидаван колегата, а тези срещи ще са в негова помощ, за да бъдат отстранени пропуските, които водят до връщане на делата“, заяви шдт.

След въпрос на Гергана Мутафова стана ясно, че в момента в РП-Сливница работят четирима прокурори при щат за седем души.

Според Петков това е крайно недостатъчно и се надява с помощта на Прокурорската колегия той да бъде запълнен, за да бъдат  облекчени обвинителите и да се подобри качеството на работа.

Позовавайки се на концепцията на кандидата, Евгени Диков го попита как при четирима човека възнамерява да извърши разделянето на два отдела – единият да се занимава със стопански престъпления, а другият с чисто криминални, как ще се спазва случайното разпределение на делата в отделите, ако отсъства някой прокурор и дали знае какво е съотношението между тези два вида престъпления.

Петков не успя да отговори за съотношението, но що се отнася до създаването на два отдела, каза, че това е възможно само ако се запълни щатът.

По-любопитен беше въпросът за личната му мотивация да се кандидатира за районен прокурор на Сливница, зададен от Калина Чапкънова.

Пламен Петков обясни, че за него би било кариерно израстване, ако бъде избран за административен ръководител, такава длъжност не е заемал през целия си 14-годишен стаж в системата до момента.

Главният прокурор Сотир Цацаров допълни питането с това, че в момента Пламен Петков работи и живее в София, как ще се справи с пътуването.

Петков обясни, че живее в Югозападния край на столицата и по-бързо ще стига до Сливница, отколкото до сградата на Националното следствие на бул. „Г.М.Димитров“, където в момента е настанен.

Георги Кузманов единствен се изказа в подкрепа на кандидата. Той заяви, че програмата на Петков е амбициозна, иновативна и в полза на работата на прокуратурата.

Така Пламен Петков беше избран за шеф на РП-Сливница. Главният прокурор му съобщи резултата и го изпрати със съвета сериозно да помисли дали да създава два отдела.

На днешното заседание на Прокурорската колегия стана ясно, че изборът на ръководител на Апелативната специализирана прокуратура се отлага за 3 октомври. Причината – шефката на СГП Емилия Русинова, която е един от кандидатите, е в болнични до 28 септември. Заради това и днес не беше проведено нейното и на другия кандидат – Бойко Атанасов, изслушване.

По предложение на главния прокурор пък апелативният прокурор на Велико Търново Огнян Басарболиев ще бъде награден с „личен почетен знак първа степен – златен“. Миналата седмица стана известно, че Басарболиев напуска съдебната система. За временен началник на негово място беше определена Таня Иванова.

Прокурорската колегия гласува и оставката като зам.-шеф на АП-Варна на Вилен Мичев. Той се яви в конкурса за ръководител на тази прокуратура, но кадровият орган предпочете да подкрепи Владимир Чавдаров, който към онзи момент оглавяваше окръжната прокуратура в града. Същевременно на мястото на Мичев за зам.-шеф на АП-Варна днес беше назначен Иван Тодоров.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
гербАВ
гербАВ
26 септември 2018 20:57
Гост

Дано, не е герберска подлога!

гербАВ
гербАВ
26 септември 2018 20:55
Гост

Дано не е гербава „калинка“!

Анчо
Анчо
26 септември 2018 16:14
Гост

Адмирации за решението на г-н Петков. Малко хора биха се отказали от работата си в София.

Minuva4
Minuva4
26 септември 2018 16:15
Гост

Забележителни обещания. Дано да ги изпълни.

Минко
Минко
26 септември 2018 15:48
Гост

Само четирима прокурори за РП-Сливница са крайно недостатъчни.

Минко
Минко
26 септември 2018 15:31
Гост

Надявам се Пламен Петков наистина да вземе мерки за по-активни действия по спрените дела, защото това в момента е сериозен проблем.