Прокурорите от района на Окръжна прокуратура-Сливен и колегите им от районната прокуратура в Несебър твърдо се обявиха срещу закриването на районни прокуратури. Това стана на среща на членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет с ръководители на апелативни, окръжни и районни прокуратури, които ще бъдат обхванати от втория етап от въвеждането на унифицирания модел за реформа на съдебната карта.

Работното заседание беше проведено по инициатива на кадровия орган, който на 15 май изслуша предложението на обвинител №1 Сотир Цацаров за закриване на още 29 районни прокуратури и трансформирането им в териториални отделения. Става дума за тези в Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец, Царево, Котел, Нова Загора, Велики Преслав, Нови Пазар, Исперих, Кубрат, Омуртаг, Попово и Радомир, Елена, Кнежа, Левски, Никопол, Провадия, Девня, Бяла, Дулово, Тутракан, Първомай, Гълъбово, Раднево, Берковица, Елхово.

За една част от тях се предлага закриването да започне на 1 октомври т.г., а за друга – от 1 януари 2020 г.

Това е вторият етап от реформата на картата на държавното обвинение. През лятото на 2017 г. беше решено да се въведе т.нар. унифициран модел за реорганизация на районните прокуратури, според който се създават 28 мегарайонни прокуратури, а останалите стават териториални отделения към тях.

През юли 2018 г. по предложение на Прокурорската колегия Висшият съдебен съвет реши от началото на тази година пилотно да бъдат закрити районните прокуратури в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград. На тяхно място бяха открити териториални отделения.

При „втората вълна“ единствено за района на Бургас имаше две алтернативни предложения за реорганизация. Едното е районните прокуратури в Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец и Царево да се влеят в РП-Бургас, а на тяхно място да бъдат открити териториални отделения. Вторият е РП-Малко Търново да остане, като към нея да отиде ТО-Царево, а останалите районни прокуратури да минат към тази в Бургас.

Както този въпрос, така и от коя дата да започне вторият етап на реформата и какво е мнението на прокурорите от засегнатите райони бяха обсъдени на работното заседание днес.

Шефът на ОП-Сливен Пламен Стефанов каза, че идеята на реорганизацията е по-ниско натоварените районни прокуратури да се влеят в по-натоварените. А в този район нямало ниско натоварени структури на държавното обвинение. И Котел, и Нова Загора, които се предлага да станат териториални отделения, са силно натоварени и ако се влеят в също толкова натоварената районна прокуратура в Сливен, няма да се постигнат резултатите, които се целят.

Той беше подкрепен от колегите от района. Те обясниха, че и разстоянията между отделните градове не са малки (между Котел и Нова Загора са от 90 до 120 км, в зависимост от пътя, който бъде избран) и изразиха притеснения, че значително ще се влоши качеството на работа, особено по бързите производства и то не само в предстоящите за закриване прокуратури, но и в т.нар. прокуратура-майка – РП-Сливен.

Нейният ръководител Иван Иванов изрази опасения, че постоянните пътувания, командировки на прокурори и евентуално на служители, пощенски услуги, транспорт и др. ще доведат не само до влошаване на качеството на работа, но и до увеличаване на разходите. „Няма да може да се провежда принципът на наблюдаващия прокурор, защото за мен е абсурдно колегите от Котел и Нова Загора да се явяват в съдебно заседание в другия град. Ще се намали досегът с разследващите, което е важно за добрата работа и взаимодействие“, каза още Иванов.

„Т.е. според вас реорганизацията ще доведе до повече бели, отколкото ползи?“, попита главният прокурор и получи утвърдителен отговор от обвинителите от Сливен.

Радост Бошнакова също изрази несъгласие ръководената от нея Районна прокуратура-Несебър да се влее, по думите ѝ механично, в тази в Бургас, а на нейно място да бъде открито териториално отделение.

Тя призова оптимизирането да не се разбира като закриване, а като запълване на свободните щатни бройки. И обясни, че РП-Несебър е една от най-натоварените в страната, в нейния район попадат курортите „Свети Влас“ и „Слънчев бряг“, като последният беше определен от нея като българската столица на Европа. Новообразуваните преписки били 3000, а решените 3023.

Бошнакова заяви, че през летните месеци там пребивават 3 млн. души, а според данни, които получила от общината, половината от тях са в хотели с категория до две звезди. И отбеляза, че районната прокуратура има нова сграда с 11 помещения, т.е. битовите условия са отлични.

Според Радост Бошнакова, ако РП-Несебър бъде закрита, това ще доведе до срив в работата ѝ. По думите ѝ не е най-важна препоръката на Европейската комисия за реорганизация на съдебната карта, както в началото на срещата отбеляза главният прокурор, а това как ще бъде направена тази реорганизация. И предложи районната прокуратура в Поморие да се влее в РП-Несебър.

„Няма да допусна сговаряне на ръководството на прокуратурата с общинските власти. Не повтаряйте грешките на Тервел и Чепеларе. Ясно е, че вие няма да блокирате път. Очевидно е, че РП-Несебър е много натоварена и има твърде интензивно движение на кадри. Има и неособено желание на желаещи да работят там, но не само заради натовареността. Имате много голям обем забавени преписки, част от тях наследени. Но едно обединение с Поморие ще прехвърли вашите проблеми при тях, а РП-Поморие е една много добре подредена прокуратура“, отговори ѝ Сотир Цацаров.

Останалите ръководители на прокуратури, изслушани днес, изразиха притесненията си от окрупняването в няколко насоки.

Те призоваха да не се съкращават служители, а там където са повече, да се помисли за трансформирането им в по-полезни длъжности (предложение на ОП-Плевен).  От този район дойде и друга идея. Сотир Цацаров предлага да се закрият районните прокуратури в Кнежа, Никопол и Левски и да се влеят в РП-Плевен. Местните обвинители обаче казаха, че е добре да се закрие и последната – тази в Червен бряг. Имаше обаче разногласие коя да бъде прокуратурата-майка.

Апелативният прокурор на Велико Търново Таня Недкова предложи Кнежа и Червен бряг да се слеят в една, защото са най-близо, а останалите да отидат към Плевен. Окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова обаче каза, че няма проблем всички да минат към РП-Плевен.

Вторият въпрос, който поставиха прокурорите, беше за съдбата на незаетите щатове. Обвинителите предлагат те да не се закриват, а да бъдат прехвърлени там, където е необходимо.

Друг важен проблем е битовият. Оказва се, че на немалко места т.нар. прокуратура-майка няма възможност да приеме новите прокурори и служители.

Изключително изострен е проблемът в Монтана. Шефката на ОП-Монтана Нина Борисова обясни, че вливането на районните прокуратури на Лом и Берковица в тази в Монтана може да доведе до разтоварването на тази в Лом, но поставя на дневен ред битовите проблеми.

Колегата ѝ Галин Байчев (шеф на РП-Монтана) обясни, че при тях няма помещения за веществени доказателства, служителите били наблъскани и заключи, че на този етап не могат да осигурят нормални места за работа и за съпътстващата документация.

Затова двамата призоваха закриването на прокуратурите в Лом и Берковица да бъде оставено за последния етап от реорганизацията на съдебната карта, като първо бъде решен битовият проблем.

Както Борисова и Байчев, така и редица други административни ръководители призоваха Прокурорската колегия да осигури автомобили и на някои места шофьори, за да могат колегите им да се придвижват от едно населено място в друго.

Главният прокурор уточни, че в момента тече обществена поръчка за служебни коли, като по всяка вероятност броят на необходимите коли ще бъде увеличен с 24-25.

Битов проблем има и в Перник – там не само, че не могат да осигурят места на колегите си от Радомир, но имат нужда и от автомобил. Шефката на ОП-Перник Галина Антова каза, че прокурорът, който е работил в Трън, а сега е в Радомир, използва личната си кола за развозване на материали, което  не е редно.

Често се поставяше и проблемът с евентуалното прекъсване или поне затруднения в комуникацията с разследващите органи и явяването по дела.

От окръжната прокуратура в Силистра, където Дулово и Тутракан трябва да се влеят в районната прокуратура в Силистра, отбелязаха, че разстоянията не са малки, при зимни условия придвижването е особено затруднено поради навяванията и призоваха да се обмислят всички въпроси и проблеми, които може да възникнат.

По-емоционален в изказването си бе шефът на Районна прокуратура-Нови пазар Милен Глушков. Той обясни, че е родом от Нови пазар, целият му професионален път е минал в тази прокуратура, която сега предстои да бъде закрита. „Ако слушам сърцето си, съкровеното ми желание е тя да запази статуса си. Но ако слушам разума, вече е друго. Не мога да си позволя да плащам данък сантименти“, започна той.

После обясни, че там има сериозни кадрови проблеми, които трябва да бъдат решени, промяна е необходима и е обективно неизбежна. Глушков сподели, че е подложен на огромно напрежение – през последните три дни е бил дежурен, днес също е дежурен, но е оставил прокуратурата без прокурорско присъствие и се надява заради това да не му бъде образувано дисциплинарно производство. Въпреки сантимента си, той изрази подкрепата си за реформата, като заяви: „Заинтересован съм най-вече аз, защото здравето ми е подложено на риск“.

Глушков единствен постави на масата един любопитен въпрос – Прокурорската колегия да обсъди текста от Закона за съдебната власт, който препраща към разпоредба в Конституцията, която регламентира на какви основания предсрочно се прекратява мандат на административен ръководител. Там няма основание „закриване на прокуратура или съд“, отбеляза Глушков. И заключи: „За да се предпазим от съмнения в тази насока, да се обсъди този въпрос, за да не залагаме бомби“.

Разногласия имаше и за района на Бургас. Шефовете на РП в Малко Търново и Царево предпочитат тези две районни прокуратури да се слеят, а не да бъдат закрити и да преминат към РП-Бургас. От „централата“ обаче предпочитат всички да са под една шапка.

Апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров отбеляза, че между 4 и 7 дни отнема транспортът на преписки и дела между районните прокуратури и териториалните отделения, имайки предвид ТО-Тополовград и РП-Ямбол.

Той обаче беше опроверган от обвинителите от Ямбол, които обясниха, че само в три случая има такива забави, иначе всичко вървяло нормално.

На съвещание беше поставен въпросът и кога да започне вторият етап от въвеждането на унифицираният модел. Почти всички бяха на мнение, че е най-добре да е от 1 януари 2020 г., защото така ще може спокойно да приключи тази финансова година и ще има и пълни статистически данни.

Шефката на ОП-Перник отбеляза и друго – през есента предстоят избори и е по-добре реорганизацията да започне след тях.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Наблюдател
Наблюдател
30 май 2019 11:04
Гост

Съжалявам, но няма как да продължат да съществуват прокуратури на места, където има повече прокурори, отколкото население. А всички останали проблеми, които са изброили колегите, са въпрос на добра организация, не на съществеуването на безмислени районни прокуратури.

Анонимен
Анонимен
29 май 2019 10:36
Гост

Държавата, вкл. съдебната власт, упорито отказват да приемат демографските промени.
Не може във всяка паланка – съд и прокуратура, вкл. общините са прекалено много.

Анонимен
Анонимен
27 май 2019 23:46
Гост

Наистина в ОП-Сливен натоварването е голямо. Реформата тук не е нужна.

Анонимен
Анонимен
27 май 2019 23:47
Гост

Да, при наличието на ромите там престъпленията са неизбежни.

Голата истина
Голата истина
27 май 2019 23:36
Гост

Реформата започна и няма кой и как да я спре.