Прокурорите и следователите също ще работят по график по време на извънредното положение. Същевременно ръководителите трябва да проведат инструктаж за спазване на личната хигиена и да организират работните места така, че да са на достатъчно разстояние едно от друго.

Това са част от мерките за начина на работа и за защита от коронавируса на обвинители, следователи и служители във връзка с извънредното положение, които днес бяха гласувани от Прокурорската колегия.

Всеки ръководител, съобразно спецификата на работа на съответната прокуратура, трябва да изготви график, по който ще работят обвинителите, следователите и служителите, който да е съобразен и с участието на обвинители в съдебните заседания по дела, които ще се гледат по изключение по време на извънредното положение. Останалите ще работят дистанционно от домовете си.

Достъпът до сградите ще се определя със заповед на шефа на съответната прокуратура.

На всеки началник се указва да въведе и строги противоепидемични мерки като например – редовно проветряване на помещенията, дезинфекция през определен период от време, работните места да бъдат така разположени, че да са на достатъчно разстояние едно от друго, да се проведе инструктаж за спазване на личната хигиена.

Всички административни услуги трябва да бъдат на принципа „на едно гише“, като то трябва да бъде максимално близо до входа на сградата и непрекъснато да бъде обезпечено с необходимите предпазни средства срещу разпространението на коронавируса.

Призоваването по преписки и по досъдебни производства ще се извършва по телефона или по електронен път, същото важи и за справките. Документи ще се подават само по мейлите или по пощата. Работата на деловодствата с граждани да бъде максимално ограничена.

Информацията за предприетите мерки, както и възможностите за контакт трябва да бъде публикувани на сайтовете на прокуратурите.

Мерките влизат в сила от днес.

Софийски съдилища гледат дела на задържани по скайп

Съдилищата от Софийския апелативен район да разглеждат делата по молби на задържани да бъдат освободени, по скайп, видеоконферентни връзки или по друг начин. Тази препоръка е отправила председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, стига да има техническа възможност за това. Заповедта на Дончева е от вчера с цел намаляване на риска от разпространението на COVID-19 и е до всички председатели от района на САС.

В Софийския градски и Софийския районен съд вече е създадена организация за дистанционно разглеждане на мерките за неотклонение, както и по делата по Закона за здравето, съобщиха от СГС. Това става чрез скайп като за целта двете съдилища са осъществили необходимата координация с Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерството на правосъдието, Центъра за психично здраве „Проф. Н. Шипковенски“, ЦПЗ-София и Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“.

Целта на предприетите мерки е осигуряване в максимална степен защитата на здравето и живота на всички участващи в съдебните производства лица – включително съдии, съдебни служители, граждани и адвокати“, обясниха от СГС.

Там е определена една зала, в която има осигурена интернет връзка и само за вчерашния ден са разгледани седем мерки за неотклонение като задържаните са присъствали виртуално – чрез скайп. В залата са съдията, прокурорът, адвокатът и секретарят.

Наред с това дежурните деловодители на СГС предоставят на входа на Съдебната палата документи по спешните дела, определени от ВСС, каквито например са обезпечителните заповеди. Регистратурата в съда продължава да работи и да приема писма и пратки от всички куриерски фирми в страната, както и да обработва постъпилите чрез електронна поща и факс книжа.

Дела, извън списъка, определен от СК на ВСС, не се разглеждат, нито пък справки на място може да се правят.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лола
Лола
18 март 2020 14:19
Гост

Тук не се спазват забрани. Да работят докато могат. После може да се наложи да излизаме с клетвен лист по улиците.

Владимира
Владимира
18 март 2020 14:18
Гост

И въпреки тези мерки, когато успеш да проникнеш в супер маркет и се окаже, че хляба е препипан от 5 човека преди теб без ръкавици…

Гери
Гери
18 март 2020 14:47
Гост

Или в петъка, когато в супермаркетите беше претъпкано. Иди, че се пази после.

Йорданков
Йорданков
18 март 2020 14:18
Гост

Добри мерки вземат. Навсякъде е така, така че не те са някакво изключение.

Силвелина
Силвелина
18 март 2020 14:17
Гост

Призоваването по преписки и по досъдебни производства ще се извършва по телефона или по електронен път, същото важи и за справките.

Разгеле. Толкова ли бе трудно и преди това да се случи?

Христосков
Христосков
18 март 2020 14:17
Гост

Да не ви отчайвам ама кацат самолет след самолет на летище София. Дали някой следи какво правят там ?

Прокопи
Прокопи
18 март 2020 14:16
Гост

Дано всичко ни се размине скоро. Трябва да ни се размине скоро!

Гери
Гери
18 март 2020 15:15
Гост

Няма такива изгледи.

Серж но не Юфу
Серж но не Юфу
18 март 2020 14:15
Гост

Модернизация и дигитализация. Защо трябва да изпадаме в ситуация на Пандемия, че да се сети някой, че така е далеч по-лесно ?

Дидо
Дидо
18 март 2020 15:16
Гост

Защото преди ги мързеше да си мръднат пръста. Я, сега как се получи.

Спиридон
Спиридон
18 март 2020 14:15
Гост

Съвсем в реда на нещата. Само в НАП не работят на смени, а ходят всички на куп

Линкаря
Линкаря
18 март 2020 14:14
Гост

Е да де. те не се ли къпят. Личната хигиена да спазвали. Ама моля ви се. ами нормално е да си мият ръцете. Какво да правят иначе.

Анонимен
Анонимен
18 март 2020 14:10
Гост

Изключително важно е да се вземат противоепидемични мерки. Вече се плаша от развоя на събитията.

Анонимен
Анонимен
18 март 2020 14:09
Гост

Време беше да се въведе електронното призоваване. Жалко, че поводът е такъв.

Димитрова
Димитрова
18 март 2020 14:16
Гост

А защо трябва да се чака да се случи такъв момент, че да се дигитализираме.

Анонимен
Анонимен
18 март 2020 14:08
Гост

Разумно. Навсякъде вече е така.

Симеонов
Симеонов
18 март 2020 15:18
Гост

Иначе се бием в гърдите, че сме европейци, ама кога ли ще ги настигнем хората по отношение на технологиите.