Задържаният в Германия Северин Красимиров, който е обвинен за убийството на журналистката Виктория Маринова, сам е поискал да бъде екстрадиран в България, съобщи БНТ.

Пред властите в Германия вчера Красимиров е дал съгласие за съкратена процедура по екстрадиция, която иначе отнема повече от месец. Днес Апелативният съд в Целе ще заседава по мярката за неотклонение на Красимиров, докато трае производството там.

За съгласието му да бъде екстрадиран е съобщил и председателят на Окръжния съд в Щаде Вили Вирт, където обвиняемият беше задържан.

До ареста му се стигна, след като разследващите в България издадоха европейска заповед за арест, тъй като негова ДНК беше открита по тялото на Виктория Маринова, а по дрехите му имало и кръв от жертвата. Ден след убийството Красимиров е заминал с автомобил за Германия, където живее майка му и е бил задържан в дома ѝ.

Засега доказателствата сочат, че мотивът за убийството е изнасилването на жената, а решението било взето спонтанно.

На Красимиров задочно са повдигнати две обвинения – за изнасилване чрез привеждане на пострадалата в безпомощно състояние, по особено тежък и мъчителен за нея начин, както и за умишлено убийство с особена жестокост и по особено мъчителен начин. За първото престъпление наказанието е от 10 до 20 години затвор, за второто – е предвидено и най-тежкото в българския наказателен закон – доживотен затвор без право на замяна.

Пред „Нова телевизия“ днес майката на Красимиров – Надежда, каза, че той е признал за убийството и се оправдал, че бил много пиян и надрусан. Според жената, синът ѝ трябва да остане в Германия и да бъде съден там.

Междувеременно, правосъдният министър Цецка Цачева информира колегите си от страните членки на ЕС за разкритото убийство в началото на заседанието на Съвета на Европейския съюз в Люксембург.

Цачева подчерта, че най-вероятно става дума за спонтанно нападение и това опровергава внушенията на национално и международно ниво от първите дни след убийството на Виктория Маринова, че престъплението е свързано с професията ѝ, съобщиха от правосъдното министерство.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 октомври 2018 5:58
Гост

10 години за изнасилване ? Значи трябва повече от половината мъже в България да са по затворите защото всяка трета девойка е насилвана от роднина или близак на семейството или на нея… а за малките момченца да не говорим там е масово явление.

адв. Мехмедов
адв. Мехмедов
12 октомври 2018 16:48
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Възмутен
Възмутен
11 октомври 2018 13:25
Гост

Решението било взето спонтанно! Какво решение може да вземе този болен алкохолизиран мозък. Жалко за младата жена. Животът беше пред нея.

Възмутен
Възмутен
11 октомври 2018 12:45
Гост

При това престъпление не бива да се дава възможност за частично помилване на подсъдимия, тоест -съкратеното производство.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2018 12:39
Гост

Много хрисим стана този нещо изведнъж. Дали се разкайва искрено?

Минувач
Минувач
11 октомври 2018 12:43
Гост

По скоро се гласи да се споразумее. Жалко. Надявах се да има справедлива, доживотна присъда за това жестоко убийство.