22-годишният Кристиан Николов, който е обвиняем за тежката катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков, е готов да понесе пълна отговорност за случилото се.

Това обяви днес самият Николов, след като за първи път присъства лично на съдебно заседание, в което се решава дали да остане в ареста. Младият мъж няколко пъти безрезултатно поиска да бъде освободен. И днес съдия Петър Стоицев от Софийския градски съд (СГС) отказа да промени мярката му за неотклонение.

Николов и адвокатът му Любомир Таков поискаха от съда домашен арест и проследяване с електронна гривна, за да може по всяко време да е ясно къде е обвиняемият. Съдия Стоицев обаче заяви, че Николов трябва да остане изолиран в ареста, защото е безотговорен, лекомислен и самонадеян, а престоят там щял да му подейства възпитателно.

Според съда са събрани достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че Николов е карал джипа, с който на Великден Милен Цветков беше блъснат на кръстовище, докато чака на червен светофар. Свидетели, очевидци и заключения на експертизи показват, че Николов е карал с 99 км/ч., след като е употребил марихуана, амфетамини и кокаин.

„Начинът, по който е извършено деянието го характеризира като изключително безотговорен, лекомислен и самонадеян… Личността на обвиняемия представлява реална заплаха за обществото и той следва да остане в условията на изолация, докато спрямо него бъде въздействано корективно и възпитателно чрез пенитенциарната система“, записа съдия Стоицев в определението си.

Според него след употребата на такъв силен „коктейл“ от наркотици, Николов се е качил в колата да шофира, което означава, че е съзнавал, че представлява опасност за живота и здравето на всички участници в движението. Затова и прокуратурата го обвини, че е причинил катастрофата при евентуален умисъл, за което Наказателният кодекс предвижда и доживотен затвор.

Според съда именно високият размер на предвиденото наказание, обосновава и извода, че Николов може да се укрие. Според съдия Стоицев това се явяван „потенциален мотив“ да се осуети едно бъдещо изпълнение на наказанието.

Преди да чуе определението, младият мъж обеща да не се укрива и изрази готовност да понесе последствията за случилото се, но поиска да се прибере вкъщи, за да е със семейството си.

„Искам да изкажа моите искрени съболезнования на семейството на г-н Цветков. Вече седем месеца се намирам в ареста и тази медийна атака действа смазващо на психиката ми. Съдействам изцяло на разследването, така ще бъде и занапред. Няма да се укривам, да бягам, да шиканирам делото. Знам какво ме чака и смятам да поема пълна отговорност“, каза пред съда Николов.

Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван
Иван
03 ноември 2020 8:55
Гост

Такива елементи нямат място по улиците сред хората!!!

Тюхчев
Тюхчев
03 ноември 2020 7:13
Гост

ИСКАЛ С ЕЛ. ГРИВНА, А НЕ Е ЛИ ПО ДОБРЕ НА. МАМА ПИШЛЕНЦЕТО ДА СИ ИЗЛЕЖИ ЗАКОННО ПРИСЪДАТА БЕЗ НАРКОТИЦИ И ДА ГО ПОРАЗПОРВАТ ПРОФИЛСКТИЧНО БЕЗ УПОЙКА

Михаил
Михаил
02 ноември 2020 19:12
Гост

Достатъчно го бавят този. Време е за осъдителна присъда.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 21:18
Гост

Още много ще го бавят, с това идиотско обвинение. Между другото, се учудвам, че не са скалъпили ОПГ с цел извършване на умишлени убийства чрез непредпазливи деяния, с членове Кристиян Николов, майка му и гаджето му и да прехвърлят делото в каскетизирания наказателен съд като първа инстанция, а на фаза ДП да го разследва следовател към каскетизираната прокуратура. Да лустросат малко каскетите.

Фики
Фики
02 ноември 2020 19:11
Гост

Готов е да си понесе последствията, казва той. А има ли избор въобще.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 19:08
Гост

Медийната атака смазвала психиката му! А дрогата сигурно не го прави. Да си носи последствията.

Свободата, Санчо
Свободата, Санчо
02 ноември 2020 19:10
Гост

Винаги съм казвал, че когато загубиш нещо, именно тогава го оценяваш.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 18:58
Гост

Колко нагъл трябва да си, за да поискаш да бъдеш освободен, при положение , че си убил човек.

Спец
Спец
02 ноември 2020 18:46
Гост

Каскетите такива отживелици като КРБ и презумпция за невиновност ги ловят.

Възмутен юрист
Възмутен юрист
02 ноември 2020 17:47
Гост

Този съдия да не го подготвят за повишение в Специализирания мафиотски съд? Където задържането под стража цели „предварително наказание“ и представлява чиста проба репресия на фона на презумпцията за невинност, а не способ за осигуряване на неукриването на подсъдимия до произнасянето на присъда.

Без каскет
Без каскет
02 ноември 2020 18:16
Гост

На всеки практикуващ в областта на наказателното право му е ясно, че подобно каскетаджийско обвинение за умишлено убийство няма да издържи, колкото и да го влачат. Крайната квалификация ще е непредпазливо деяние. Накрая какво се случва, ЗОДОВ, обезщетения.. тоя арест се плаща. Ама не от джоба Каскетурата.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 16:22
Гост

Когато мярката за неотклонение се превърне в предварително изтърпяване на наказание и то без присъда. Много лошо. Направо презумпцията за невиновност да се заличи от НПК.

Адвокат
Адвокат
02 ноември 2020 16:22
Гост

Цитат: „Съдия Стоицев обаче заяви, че Николов трябва да остане изолиран в ареста, защото е безотговорен, лекомислен и самонадеян, а престоят там щял да му подейства възпитателно.“
Г-н съдия, страхотен мотив, ще превъзпитавате обвиняем чрез задържане под стража. Май бъркате МНО с наказание ЛОС.
Рабфак ли сре завършили?

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 21:40
Гост

Освен това дава страхотни аргументи за пред въззивния съд. Безотговорен, лекомислен и самонадеян – не се връзва с обвинение за умишлено причиняване на смът. А ако деянието е непредпазливо колко може да трае задържането на досъдебното производство?

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 16:16
Гост

Твъдо против това да се отърве с малка присъда.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 19:01
Гост

Всичко е в ръцете на обвинението. Дано си свършат работата качествено този път.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 16:16
Гост

За мен трябва да седи бая в затвора

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 16:15
Гост

Да се надяваме, че този ще е човек, който ще даде пример на останалите родители и деца да не бъдат глезени по този начин от родители си, защото виждаме какво ще се случи

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 19:02
Гост

Оядени и разглезени до безобразие. Какво е това да караш надрусан? И то с колата на мама. Тя къде е?

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 21:51
Гост

А бащата къде е?

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 16:15
Гост

Този е като човек нехигиеничен. Няма полза обществото от такива елементи разглезени да са на улицата и да карат джипове, за които не знаят как се изкарват парите

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 16:13
Гост

Да не стане само, че докато получи присъда и тя ще е излежана на половина и после ще му дадат реално още 5 години и хайде на улицата

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 16:12
Гост

Уви през годините видяхме много хора, които се отърваха от тежестта на закона. Да видим и сега

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
02 ноември 2020 16:09
Гост

Ало, съдията? Мярка гледаш, бе човек, не се произнасят за вида и размера на наказанието!

Haralampi
Haralampi
02 ноември 2020 16:08
Гост

Категорично смятам,ч е този трябва да седи половин живот в затвора

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 19:05
Гост

Жалкото е, че това няма да върне Милен. Поклон пред паметта му!

Стаматова
Стаматова
02 ноември 2020 16:01
Гост

Определено първо искаме да явидим присъда, защото така не е ОК> Виждали сме десетки пъти как се разминава на децата на богаташите

Stratiev
Stratiev
02 ноември 2020 16:00
Гост

Без такива предварителни съдбоносни думи. Нека да видим присъда и тогава ще коментираме какво го чака

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 16:00
Гост

Дали?