Още един състав на Софийския градски съд (СГС) прие за обосновано обвинението срещу Кристиан Николов, че е блъснал и убил журналиста Милен Цветков при евентуален умисъл.

Днес съдия Николай Младенов отказа да пусне Николов от ареста, като се мотивира, че на свобода той може да се укрие и да извърши престъпление.

22-годишният младеж беше арестуван, след като на Великден блъсна на червен светофар колата на Цветков със скорост от над 100 км/ч и без никакъв спирачен път. Малко по-късно журналистът почина, въпреки опитите на пристигналите лекари да го спасят.

Прокуратурата обвини Николов, че е причинил умишлено смъртта на Цветков, защото го е блъснал на червен светофар, без никакъв спирачен път, под влияние на наркотици и при превишаване над два пъти на допустимата скорост от 50 км/ч. Ако престъплението бъде доказано при тази квалификация, той може да бъде осъден и на доживотен затвор.

Още на 22 април СГС остави младия мъж в ареста, а той отказа да обжалва определението. Днес защитата на Николов изтъкна, че са минали повече от два месеца, а тежкото обвинение било безпрецедентно в съдебната практика в България и било резултат от обществения отзвук. Адвокат Любомир Таков поиска евентуално Николов да бъде пуснат под домашен арест и да му бъде сложена електронна гривна за проследяване, както и да му бъде забранено да напуска страната, за да няма основание да се твърди, че може да се укрие.

От прокуратурата разкриха, че в хода на разследването, от което остава да се изготвят само две заключения на експертизи, вече е установено, че Николов дори е ускорил непосредствено преди да удари спрелия автомобил на Цветков и в този момент се е движел с около 103 км/ч.

Любопитно е, че един от спътниците на обвиняемия – Георги Иванов, който е син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, в показанията си пред съдия вече не защитава приятеля си, а сам е казал, че Николов не само не е намалил при приближаване на кръстовището, а дори е ускорил.

По време на трагичния инцидент Николов е пътувал с Иванов и приятелката си Симона Цанкова. Двамата спътници обаче напуснаха местопроизшествието и първоначално отказаха да дадат показания, заради което бяха обвинени в лъжесвидетелстване.

В определението си съдия Младенов посочи днес, че се солидаризира със становището на предходния състав за евентуален умисъл, тъй като прекият се изключва, когато няма данни за някакъв конкретен мотив и предходно познанство между Николов и Цветков.

„Обоснованото предположение по така повдигнатото обвинени е налице и не е разколебано“, каза съдия Николов. Той разясни и особеностите на обвинението за евентуален умисъл, като цитира практика на Върховния касационен съд, според която такъв е налице, когато деецът предвижда и допуска общественоопасните последици. Съдията подчерта, че хипотезата е близка до тази за самонадеяност.

„Има обаче съществена разлика, защото при тази ситуация, деецът е искал да предотврати общественоопасните последици. Съдът не счита, че от събраните доказателства обвиняемият е правил нещо, за да ги предотврати“, обясни Младенов.

Съдействал ли е Николов на разследването

Прокуратурата и защитата влязоха в задочен спор днес дали Кристиан Николов е съдействал на разследването до момента. Адвокатът му посочи, че „многократно е манифестирал“ желание да съдейства, а когато това не е било възможно, то е било заради отсъствие на защитника.

Прокурор Иван Кучиев пък каза, че Николов няколко пъти е отказал да говори с лекари, които е трябвало да го прегледат, за да изготвят съдебно-психиатричната и съдебно психологическата експертиза по делото. Той изтъкна още, че обвиняемият не пожелал да участва в разпознаване, както и да даде сравнителен материал за друго изследване. При искане да участва в процесуално-следствени действия все казвал, че е неразположен или има други проблеми.

„Голословно е твърдението, че желае да сътрудничи“, заключи прокурорът.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
flixeon
flixeon
27 ноември 2023 16:42
Гост

Let him go and scratch himself at the prison, as he knows so much the mind to drive, like cattle! https://flixeon.pro/

Киролов
Киролов
08 юли 2020 14:16
Гост

Явно Георги Иванов вече говори под влиянието на татенцето.

Бистра
Бистра
08 юли 2020 14:17
Гост

Е, нали трябва да отърве кожата. Обикновено когато корабът потъва, плъховете Първи се спасяват.

Ferdinand
Ferdinand
08 юли 2020 13:40
Гост

А спътничката му наркомнаката ?

Осморката
Осморката
08 юли 2020 13:40
Гост

Кефи ли се сега на наркотик и сектанска дуда ?

Филип
Филип
08 юли 2020 13:40
Гост

Да иде да се чеше у затвора, като му толко знае ума да кара, като говедо!

Гергана
Гергана
08 юли 2020 14:18
Гост

Жалко за Милен. Светла му памет.

Хехехе
Хехехе
08 юли 2020 13:39
Гост

300 kilogramowiq ciganibn Boko ot peta kiliq hareswa towa

Тодор Р
Тодор Р
08 юли 2020 13:39
Гост

По-гнусно поведение едва ли може да има от едно лигаво плазмодииче с набола мизажа брадичка

Лили
Лили
08 юли 2020 14:19
Гост

Разглезено оядено лекенце.

Englishman
Englishman
08 юли 2020 13:38
Гост

Като се качиш в кола и убиеш така човек, това е доказателство, че ти си космически отпадък

Ралица Р
Ралица Р
08 юли 2020 13:38
Гост

А така а така. Да иде в панделата за години !

Христо
Христо
08 юли 2020 14:19
Гост

С нетърпение чакам решението на съда.

Stratiev
Stratiev
08 юли 2020 13:38
Гост

Мръсно разлигавено келеме! НЕ го харесвам>

Живко
Живко
08 юли 2020 13:37
Гост

Да гние там

Симеон
Симеон
08 юли 2020 14:20
Гост

А, те ще го ОПРАВЯТ.