Футболният съдия Борислав Колев, който за момента е единственият обвиняем за изпиране на над 53 млн. лева от парите за строежа на магистрала „Хемус“, припадна в съдебната зала.

Това се случи, докато състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател и докладчик по делото Вера Цветкова четеше определението, с което се решава окончателно мярката за неотклонение на Колев. След първоначален преглед и препоръка на дежурен лекар, беше извикана линейка и обвиняемият беше закаран на преглед в болница. Това наложи прекъсване на заседанието преди да бъде определена мярката му за неотклонение, а вероятността то да продължи днес е много малка.

Миналата седмица градският съд остави Колев под домашен арест, но прокуратурата поиска постоянно задържане, а мъжът настоява за още по-лека мярка.

Процесуалната съдба на Колев предизвика последната ескалация на конфликта между МВР и прокуратурата от последните месеци. От държавното обвинение обвиниха шефа на ГДБОП Калин Стоянов, че е оказвал натиск над наблюдаващите делото прокурори да не протестират мярката на Колев и да смекчат обвинението му в замяна на негови показания, които да разкрият организаторите на схемата. Според прокуратурата Колев изобщо не е искал да дава обяснения, а шефът на ГДБОП упрекнал прокурорите, че провалят делото. Така прокуратурата започна разследване за оказан натиск над прокурори, докато в МВР беше образувана преписка за отказ от изпълняване на служебни задължения.

Според известните до момента доказателства мъжът е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал хора да станат фиктивни техни управители. След това по сметките на тези дружества били превеждани милионите за „Хемус“.

Накрая Колев лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парите и му ги предавали. От 18 юни 2020 г. до 8 септември 2021 г. били направени 52 тегления, като Колев е получил 53 060 861,00 лева, поясниха от прокуратурата.

Разследване на bird.bg и „Зов нюс“ от миналия месец показа как само малоимотният Красимир Митриков от монтанското село Златия е успял да изтегли над 18 млн. лева от парите за магистралата, като му били обещани 20 000 лева, но не ги получил, защото починал от коронавирус. Сред останалите, които са теглили от парите за „Хемус“, били ММА боец, шеф на младежка структура на ДПС в Лом и водач на листа на „Евророма“ в града.

Във връзка с разследването вътрешният министър Бойко Рашков каза преди месец, че парите са минавали през банка, свързана с бившия премиер Бойко Борисов, а парите били изнасяни в сакове и чували.

Все още не е ясно на какво правно основание милионите от държавното дружество „Автомагистрали“ са стигнали до фирмите, чиито пълномощници са ги теглели от банката и са ги предавали в чували на Колев. Не е огласявано и по чия заръка те са давали парите точно на Колев.

По време на така и не приключилото със съдебен акт заседание адвокатът на Колев настоя прокуратурата да посочи кое е първичното престъпление, с което са набавени парите за чието изпиране е обвинен клиентът му. Според него петте дружества, от чиито сметки са изтеглени 53-те млн. лв. са имали наети работници, техника и са строили на обекти, извън “Хемус”. Той изтъкна, че фирмите са основани още през 2008 г. и 2012 г.

По време на разследването в показанията си един от пълномощниците за сочените от прокуратурата за кухи фирми (от нейна сметка са изтеглени 12 млн. лв.) – Тома Янков от Мездра, говорил за човек, който го е търсил за работа и му посочил Боби. “Кой е този господин, който е насочил Янков към тази дейност и към Боби”, попита адвокат Ботев.

Според прокуратурата обаче „Водно строителство – Благоевград” не е имало капацитет да изпълни договорите си с “Автомагистрали” и затова милионите са преведени на “Булстрой ИГ”, откъдето парите са отишли по сметки на петте дружества, контролирани от Колев. Обвинението твърди, че един от пълномощниците за тегленето на сумите бил намерен от обвиняемия пред център по хемодиализа в Монтана. Самият Колев докато миел колата си на автомивка казал на един от свидетелите да търси роми за подставени лица, а за фирми искал в наименованието да има  „билдинг“ и „строй“.

Разследването на bird.bg чертае следната схема, където Борислав Колев е наречен „човечец“:

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ertyuiop
ertyuiop
16 декември 2021 16:40
Гост

Бушонът тръгнал с цирковите номера.

Riki
Riki
16 декември 2021 15:57
Гост

Този просто изтегли късата клечка. За тези суми не зная какво споразумение би могъл да сключи.

Stoil
Stoil
16 декември 2021 15:52
Гост

Дали ще докажат, че Калин Стоянов, че е оказвал натиск над наблюдаващите делото прокурори?

адвокат от САК
адвокат от САК
16 декември 2021 15:58
Гост

Свидетелски показания в подкрепа на твърденията на наблюдаващите прокурори е дал лично колегата- защитник на обвиняемия- адв. Христо Ботев, така, че- щом той е преценил правилно за какво става въпрос и овреме се е усетил накъде ще се завъртят нещата и че не иска да бъде обвиняем, значи- има защо…

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 16:58
Гост

И вие откъде знаете какви показания е дал колегата Ботев? Или сляпо преразказвате думите на прикриватурата?

адвокат от САК
адвокат от САК
16 декември 2021 20:31
Гост

До “Анонимен 16 декември 2021 16:58“ Запазете двуличието си за друго място и спрете с проявите на страх и малодушие. страха. Прокуратурата е държавната институция за повдигане на държавно обвинение. Ако имате информация за извършено престъпление от страна на нейн служител, защо не изпълните задължението си по чл.205 ал.1 от НПК, а именно НПК Задължение на гражданите и длъжностните лица за уведомяване Чл. 205. (1) Когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, гражданите са обществено задължени да уведомят незабавно орган на досъдебното производство или друг държавен орган. Или просто НЕ ИСКАТЕ вие да си “цапате“ политическите ръчички със свидетелски… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 20:37
Гост

Абе ти в час ли си , че ги пишеш тия идиотщинш!

адвокат от САК
адвокат от САК
16 декември 2021 21:01
Гост

До “Анонимен 16 декември 2021 20:37“ Не само съм в час, ами съм и действащ адвокат, за разлика от 99 процента от троловете, публикуващи тук платени про- кирилпетковски и анти -прокурорски коментари. По-скоро въпросът е ти в час ли си и имаш ли представа от наказателно производство,м…Прокуратурата не е мафия, а държавното обвинение и онези, които неистово искат да не съществува прокуратурата, са само и единствено лицата с осъдителна присъда, влязла в законна сила. Адвокатите нямаме правен интерес от несъществуването на прокуратурата.

...
...
17 декември 2021 10:45
Гост

Когато си пие редовно хапчетата, колегата винаги е в час

Muhail
Muhail
16 декември 2021 15:43
Гост

Прокуратурата поискала постоянно задържане за човек, който е прал пари на герберастите, които са под чадъра на Гешефтурата.

Simo
Simo
16 декември 2021 15:46
Гост

Пълен парадокс.

адвокат от САК
адвокат от САК
16 декември 2021 15:50
Гост

Има и друга хипотеза- гдбоп натиска “човечеца“ да твърди, че герб и борисов са пряко замесени и че вместо името на действителния поръчител, трябва да се “употреби“ името на борисов или някой виден гербаджия в показанията му, за което ще се прекрати незаконно наказателното производство срещу него, името му ще бъде официално изчистено и той ще продължи да има чисто съдебно минало, което ще му позволи да се върне на работа в НАП/ ако не е уволнен дисциплинарно/…Нали говорим за възможни хипотези- ето ви една от тях…

адвокат от САК
адвокат от САК
16 декември 2021 15:52
Гост

в показанията му-да се чете в обясненията му- свидетелите дават показания, а обвиняемите дават обяснения= грешката е моя…

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 17:00
Гост

Колега адвокат от САК, струва ми се, че разглеждате казуса твърде пристрастно, изцяло от гледната точка на прокуратурата.

адвокат от САК
адвокат от САК
16 декември 2021 18:23
Гост

До “Анонимен 16 декември 2021 17:00“ Обвиняемият не е мой клиент, така, че- след като не съм получила насрещната дължима престация за моите адвокатски услуги, въз основа на какво правно основание да съм длъжна да разглеждам казуса като негов процесуален защитник…В конкретния случай мога да разсъждавам от различни гледни точки. Вие как мислите- каква трябва да е моята мотивация да защитавам обвиняем за присвояването на 53 МИЛИОНА лева, м, след като не съм конституирана като него защитник и няма да получа никакви пари за труда си да гледам казуса от гледна точка на обвиняемия…

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 15:37
Гост

Не бих се изненадал, ако го сполети същата съдба като Мишо Бирата.

Симеон
Симеон
16 декември 2021 15:29
Гост

Какво няма да припадне. Кой знае колко хора на висши длъжности са взели от тези пари.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 15:26
Гост

Добре де, дори и да не получи сделка, този Колев защо е навит да опере пешкира и за началниците си? Освен това, ако си разкаже, то наказанието му така или иначе ще бъде редуцирано.

123
123
16 декември 2021 15:27
Гост

Защото, ако разкаже без сделка и защита, животът му ще бъде редуциран и му е все едно за евентуалното наказание.

адвокат от САК
адвокат от САК
16 декември 2021 15:30
Гост

До 123- НПК Чл. 381 (2) (Доп. – ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 08.09.2012 г.) Споразумение не се допуска за тежки умишлени престъпления по глава първа, глава втора, раздели I и VIII, глава осма, раздел IV, глава единадесета, раздел V, глава дванадесета, глава тринадесета, раздели VI и VII и по глава четиринадесета от особената част на Наказателния кодекс. Споразумение не се допуска и за всяко друго престъпление, с което е причинена смърт. (5) Споразумението се изготвя в писмена форма и съдържа съгласие по следните въпроси: 1. има ли извършено деяние, извършено ли е то от обвиняемия… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
16 декември 2021 15:23
Гост

Да припада, колкото си иска. Колегата- негов процесуален защитник в наказателното производство, нека каже- законосъобразно ли е един обвиняем да сключи споразумение с прокуратурата на осн. чл.381 ал.1 от НПК, в противоречие с чл.381 ал.2 от и с чл.381 ал.5 т.1 от НПК и дали ако едно споразумение с прокуратурата е сключено в такъв вид, съдът би го одобрил;D В нашето наказателно право няма такъв филм- да се сключи споразумение със съда/ прокуратурата, в което да НЕ съществува признанието за вина на обвиняемия/ подсъдимия- това не знаят кирилпетковските лаещи злобни тролове, а не го знаят, защото не са юристи.

Чичо Сам
Чичо Сам
16 декември 2021 15:18
Гост

Прокурорите от Специализираната прокуратура и наблюдаващия делото КТБ извършиха ли престъпление, когато Бисер Лазов стана техен свидетел, а не попадна сред подсъдимите? А прокурорите от СГП извършиха ли престъпление, след като един от лидерите на „Наглите“ им стана свидетел, за да издаде останалите от групата за отвличания?

Каскетиньо
Каскетиньо
16 декември 2021 15:24
Гост

Не мисля, че българските граждани се интересуват от това, след като отново има ръст на телефонните измами и на конвенционалната престъпност.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2021 15:15
Гост

Ако пропее и по-лошо ще му стане.

Джанго
Джанго
16 декември 2021 15:15
Гост

На Геше бившето бюро няма ли да го защити? 😀

Цветомир
Цветомир
16 декември 2021 15:30
Гост

За да лъсне измамата му ли.

Щерев
Щерев
16 декември 2021 15:55
Гост

Хич не му е лесно на горкият.