Футболният съдия Борислав Колев, който засега е единственият обвиняем за изпиране на над 53 млн. лева от парите за строежа на магистрала „Хемус“, днес е говорил с вътрешния министър Бойко Рашков, а после беше на разпит в присъствието и на главния прокурор Иван Гешев.

Това стана, след като днес братът на Колев – Иво, обяви, че брат му иска среща с Рашков и Гешев, за да им разкаже подробности за схемата.

Молбата му беше предадена от Иво Колев, който обаче не каза какви подробности иска да разкаже Борислав. Иво Колев присъства на заседанието на Софийския апелативен съд (САС), който пък реши Колев да бъде върнат зад решетките, след като до момента беше под домашен арест. Борислав Колев днес не дойде в залата, след като миналата седмица припадна, докато съдът четеше определението по мярката му за неотклонение. Именно тя беше и сред поводите за конфликта между МВР и прокуратурата, който възникна в последните дни.

„Искам да предам съобщение от името на брат ми. Той би желал лична среща с вътрешния министър Бойко Рашков и, ако прецени, Иван Гешев, тъй като брат ми разполага с информация от съществено значение по повод разследването. Смятам, че никой не мисли, че брат ми е крайният получател на тези 53 млн. лева. Отговорете си, след като става дума за такива мащаби. Дайте си сметка за хората, интересите и влиянията, които са замесени. Няма да бъда по точен”, каза Иво Колев пред медиите.

От държавното обвинение съобщиха след това, че наблюдаващите прокурори са разпоредили Колев да бъде доведен за разпит в Съдебната палата и са разрешили да присъства и главният прокурор. Гешев пък устно ги е уведомил, че има готовност да присъства по време на разпита.

„Наблюдаващите прокурори лично ще проведат разпита на обвиняемия при спазване на всички законови изисквания. За същото вече е информиран и защитник на обвиняемото лице“, посочиха от прокуратурата.

Вътрешният министър Бойко Рашков пък каза, че вече е говорил с Колев. Това е станало днес.

„Аз вече се срещнах с него. Откликнах на желанието и на двамата братя да се срещна с тях. Те направиха някои уточнения. Нека оставим това на разследващите органи, да не изпреварваме прокуратурата и служителите на ГДБОП, които този следобед ще имат доста работа с обвиняемия“, каза Рашков и добави, че Колев е разкрил пред него имена, от които министърът не останал изненадан.

„Би могло да се очаква да има малко по-ускорено развитие в разследването и да се стигне по-бързо до истината“, добави Рашков.

От прокуратурата съобщиха, че е направен видеозаписа на разпита на Колев, а тепърва наблюдаващите прокурори ще преценяват дали да бъде проведен и такъв пред съдия. Колев е изложил в свободен разказ всичко, което му е известно за парите от „Хемус“.

„По време на разпита му в сградата на СГП днес

обвиняемият даде дълги и подробни обяснения, като изложи своята версия, включително посочи конкретни лица,

които имат отношение към евентуално извършеното престъпление, имената на които лица не са публично известни“, съобщиха от държавното обвинение.

И посочиха, че Колев е изразил желание наказателното производство спрямо него да бъде прекратено, да отпадне процесуалното му качество на обвиняем и да не му бъде търсена наказателна отговорност.

Заради спор дали Колев иска да разкрие схемата, от държавното обвинение обвиниха шефа на ГДБОП Калин Стоянов, че е оказвал натиск над наблюдаващите делото прокурори да не протестират мярката на Колев и да смекчат обвинението му в замяна на негови показания. Според прокуратурата Колев изобщо не е искал да дава обяснения, а шефът на ГДБОП упрекнал прокурорите, че провалят делото. Така прокуратурата започна разследване за оказан натиск над прокурори, докато в МВР беше образувана преписка за отказ от изпълняване на служебни задължения.

За да върнат Колев отново в ареста пък, днес апелативните съдии приеха, че има обосновано предположение за участието му в прането на пари. Всички фирми, получатели на тези пари, са били представлявани от лица, пряко свързани с него или регистрирани с негово съдействие, констатира САС. Съдът прие, че има опасност и той да се укрие, тъй като не му е наложена забрана за напускане на страната. Според САС Колев може да повлияе и на разследването. Определението на апелативния съд е окончателно.

Колев е обвинен, че е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал хора да станат фиктивни техни управители. След това по сметките на тези дружества били превеждани милионите за „Хемус“.

Накрая Колев лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парите и му ги предавали. От 18 юни 2020 г. до 8 септември 2021 г. били направени 52 тегления, като Колев е получил 53 060 861,00 лева, поясниха от прокуратурата.

Разследване на bird.bg и „Зов нюс“ от миналия месец показа как само малоимотният Красимир Митриков от монтанското село Златия е успял да изтегли над 18 млн. лева от парите за магистралата, като му били обещани 20 000 лева, но не ги получил, защото починал от коронавирус. Сред останалите, които са теглили от парите за „Хемус“, били ММА боец, шеф на младежка структура на ДПС в Лом и водач на листа на „Евророма“ в града.

Във връзка с разследването вътрешният министър Бойко Рашков каза преди месец, че парите са минавали през банка, свързана с бившия премиер Бойко Борисов, а парите били изнасяни в сакове и чували.

Все още не е ясно на какво правно основание милионите от държавното дружество „Автомагистрали“ са стигнали до фирмите, чиито пълномощници са ги теглели от банката и са ги предавали в чували на Колев. Не е огласявано и по чия заръка те са давали парите точно на Колев.

Миналата седмица адвокатът на Колев поиска прокуратурата да посочи кое е първичното престъпление, с което са набавени парите за чието изпиране е обвинен клиентът му. Според него петте фирми, от чиито сметки са изтеглени 53-те млн. лв. са имали наети работници, техника, строили са на обекти, извън “Хемус” и са основани още през 2008 г. и 2012 г.

Според прокуратурата обаче „Водно строителство – Благоевград” не е имало капацитет да изпълни договорите си с “Автомагистрали” и затова милионите са преведени на “Булстрой ИГ”, откъдето парите са отишли по сметки на петте дружества, контролирани от Колев. Обвинението твърди, че един от пълномощниците за тегленето на сумите бил намерен от обвиняемия пред център по хемодиализа в Монтана. Самият Колев, докато миел колата си на автомивка, казал на един от свидетелите да търси роми за подставени лица, а за фирми искал в наименованието да има  „билдинг“ и „строй“.

61
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
22 декември 2021 9:08
Гост

Въпросът е кой е разпоредил обвиняем с МН „ЗС“,респ.“ДА“ да отиде до кабинета на Рашков и на какво основание? Какво е това действие по разследването „среща с министъра“? Това би трябвало да е или прокурор или съдът и ако да,то е нарушение- виж джуджетата. Ако не, то някой е извършил престъпление и ако е министър- Рашков или друг, то все още спеца е налице. Давайте го. Министърът,де! Нали законът вече е за всички- виж Кирчо канадчето.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2021 9:31
Гост

Наистина е странно, защото няма такова процесуално действие по НПК. А прокуратурата е господар на досъдебното производство и на какво основание го е разпоредила ми е много любопитно. Но последици няма да има със сигурност, щом за извършени от прокурори тежки престъпления по други казуси няма кой да им потърси отговорност.

Нина
Нина
22 декември 2021 6:59
Гост

Схемата е ясна. Големият въпрос е: Къде са парите?

Анонимен
Анонимен
22 декември 2021 8:48
Гост

В чекмеджето

Анонимен
Анонимен
21 декември 2021 23:26
Гост

Обвиняемия е издал бушоните на Пеевски от Водстрой Благоевград. Интересно ми е дали прокуратурата ще поиска и тяхното задържане под стража.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2021 6:55
Гост

Ти си присъствал на разпита ли?

Анонимен
Анонимен
22 декември 2021 8:49
Гост

Оповестиха тази информация публично

Васил
Васил
22 декември 2021 8:50
Гост

То така става… Обвиняем дава обяснения и хоп-обвинения и задържане на лицата, които е посочил. Мислете, ей! Утре и срещу вас някой ще даде обяснения. Дали ще ви хареса да сте задържани? Има си чл 219, ал. 1 от НПК, там си пише кога някой се привлича като обвиняем. Обичайно едни обяснения не покриват тези критерии.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2021 8:54
Гост

Лошото е, че при едни и същи доказателства някои като Божков ги обвиняват, а други като Пеевски не

адвокат от САК
адвокат от САК
21 декември 2021 23:12
Гост

“…И посочиха, че Колев е изразил желание наказателното производство спрямо него да бъде прекратено, да отпадне процесуалното му качество на обвиняем и да не му бъде търсена наказателна отговорност….“ Tцъ- в България няма такъв филм. Бялата якичка- въпросният колев- продължава да е нагъл до безобразие и да иска да бъде поставен над закона, но няма да му се отвори парашута.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2021 23:21
Гост

За съжаление има такъв филм. Цялото общество става свидетел на корупционни престъпления за милиони, но на определени лица от висшите ешелони на властта наказателна отговорност не им се търси.

адвокат от САК
адвокат от САК
21 декември 2021 23:36
Гост

До “Анонимен 21 декември 2021 23:21“ НК Чл. 35. (1) Наказателната отговорност е лична. Това означава още нещо- че не може един наказателноправен субект да оправдава извършено от него престъпление, с думите- ами еди кое си лице защо извърши това и това, което е престъпление, и на него не му се търси наказателна отговорност…В този случай може да му се отговори- а Вие, след като имате информация за извършено престъпление, защо не сте изпълнили ГРАЖДАНСКИЯТ СИ ДЪЛГ и не сте изпълнили задълженията си на гражданин, визирани в чл. 205 от НПК, а именно- НПК Задължение на гражданите и длъжностните лица… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 декември 2021 8:51
Гост

Мнозина съвестни граждани са си упражнявали гражданския дълг, но насреща си са срещали превратно упражнено вътрешно убеждение, което не кореспондира с представените доказателства

Анонимен
Анонимен
21 декември 2021 22:12
Гост

Единият иска да разкрие престъпленията на бившите управляващи, другият винаги всячески се е стремил да ги покрие. Хич не му е лесно на обвиняемия в случая.

адвокат от САК
адвокат от САК
21 декември 2021 19:27
Гост

Даването на обяснения от обвиняемия е приключило. Много ми е интересно какво точно е поискало това лице от главпрока- главпрока да му прекрати саморъчно или да нареди да се прекрати наказателното производство срещу това лице ли, що ли…Неслучайно не мога да бъда защитник в наказателния процес- познавам почти всички номера на обвиняемите и не мога да ги понасям, а това означава субективно негативно отношение там, където не трябва да го има…Няма никакво значение, че да се работи с един тесен отсек от наказателното право е къде- къде по-лесно като материя от работата с гражданското право, но не ми се обръща… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 декември 2021 22:07
Гост

Интересно така ли ще разсъждавате когато ББ стане обвиняем

адвокат от САК
адвокат от САК
21 декември 2021 22:58
Гост

До “Анонимен 21 декември 2021 22:07“ Ще разсъждавам по абсолютно същия начин. Аполитичен адвокат- цивилист съм, така, че- мнението ми е абсолютно еднакво и за обвиняемия, и за борисов, ако се случи той да е в ролята на обвиняем. Интересно ми е – защо мислите, че имам нещо общо с борисов, герб и изобщо – с политиката, след като в коментара ми няма микрон политика, или казвате- ааа, не може един юрист да познава закона- това е разрешено само на платените симпатизанти на политическите партии, м…

Анонимен
Анонимен
21 декември 2021 23:24
Гост

И какво ви е мнението за Борисов във връзка с НК и НПК?

Димитър
Димитър
22 декември 2021 3:56
Гост

ДоАнонимен
21 декември 2021 22:07: Мечтите са безплатни пич,дори данъчния се усети какво го чака и издаде такива ръбчета от които нищо не зависи…..

Митко трола
Митко трола
22 декември 2021 11:21
Гост

Да, мечтата Гешев да остане во веки веков главен прокурор ни остана единственото конвертируемо нещо след като лошия Кирил Петков спря изнасянето на милиони в чували. Ама ние сме с ГЕРБ и ДПС в сърцето и дори напълно да ни спрат стотинките за коментарите, които пишем, пак ще защитаваме най-успешните премиер и гл. прокурор в Българската история, които лошите хора асоциират с тиква и каскет.

незнайко
незнайко
21 декември 2021 18:18
Гост

Питам се аз, когато утре всички обвиняеми започнат да дават обяснения под условие, че трябва да са в присъствието на вътрешния министър, ще успеели да ги вмести в програмата си? Ще прояви ли същото желание за разкриване на истината? Защото за някой може да е това най-голямото престъпление в държавата, ама за баба Пена по-голямо е кражбата на кокошките й.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2021 18:59
Гост

Ще ти отговоря директно – не, няма да намери. Но ако баба Пена беше баба на Боко, ще е първа пушка. Шегата настрани. От юридическа гледна точка министър Рашков от както е назначен на длъжността министър на вътрешните работи е извършил множество нарушения, голяма част от тях и престъпления. Ще попитам един въпрос – в какво качество министър Рашков си позволява да разпорежда обвиняемо лице, спрямо което е взета мярка за неотклонение домашен арест, да бъде доведено в неговия кабинет за ,,разпит“, след като няма разрешение от наблюдаващия прокурор? Това представлява длъжностно престъпление от страна на Рашков. И втори въпрос… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 декември 2021 22:09
Гост

Вие трябва да сте на много силни медикаменти, щом смятате, че Рашков е извършил множество престъпления, а Гешев нито едно.

адвокат от САК
адвокат от САК
21 декември 2021 23:05
Гост

До “Анонимен 21 декември 2021 22:09“ А вие трпбва да ста платен кирилпетковски протестърски трол- неюрист, защото в коментар “Анонимен 21 декември 2021 18:59“ не виждам нито един намек за политика, всичко, което е написано в него, кореспондира с обективната действителност и е подкрепено от българското законодателство. Крайното становище за поведението на рашков е вярно от юридическа гледна точка, независимо, че то не ви допада. Или казвате- не може да се пише под тези статии нещо, което не допада на кирилпетковските тролове и трябва да се внушава, че всеки техен коментар, дори да е 100 процента юридически издържан, трябва да… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
21 декември 2021 23:22
Гост

че всеки техен коментар-да се чете всеки такъв коментар

Време е
Време е
21 декември 2021 15:56
Гост

Тиквата отдавна е обяснил схемата на Каскета и от какво по-конкретно трябва да го пази и какви следи да замита. Все пак нали за това го туриха на поста този олигофрен с милиционерска диплома и необятно празно подкаскетно пространство.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2021 15:45
Гост

Не, че целият народ не знае откъде са кюлчетата в чекмеджето и къщата в Барселона, но нека вече и официална версия да имаме.

Аспарух
Аспарух
21 декември 2021 14:37
Гост

Дълбоко човъркане и стигане до справедливост! Тогава може да живеем в нормална държава!

адвокат от САК
адвокат от САК
21 декември 2021 13:58
Гост

https://prb.bg/bg/news/55448-pressaobshtenie Днес, 21.12.2021 г., състав на Апелативен съд-София, взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Б.К., обвиняем за изпиране на пари, престъпление по чл. 253 от НК. По повод медийни публикации, позоваващи се на изявление на роднини на Б.К. за поискан от същия разпит в присъствието на главния прокурор, наблюдаващите прокурори при Софийска градска прокуратура (СГП) незабавно са издали разрешение по чл. 198 от НПК, с което се позволява и присъствието на главния прокурор. Наблюдаващите прокурори лично ще проведат разпита на обвиняемия при спазване на всички законови изисквания в сградата на СГП. Главният прокурор на Република България устно е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 декември 2021 15:53
Гост

Едно добро начало! Време е там да се озоват и хората на върха на пирамидата в тази престъпна схема!

Анонимен
Анонимен
21 декември 2021 13:19
Гост

Докато не извади 53 милиона лева и не ги сложи на масата никакви разговори. Както се пееше в един пошъл чалга хит от близкото минало „Аз ти викам кинти, кинти, а ти ми разправяш тинтири-минти…“

адвокат от САК
адвокат от САК
21 декември 2021 13:16
Гост

“…За да върнат Колев отново в ареста пък, днес апелативните съдии приеха, че има обосновано предположение за участието му в прането на пари….“ Ахаа- значи, наистина става въпрос за чл.253 от НК. Да- това променя малко положението….Aко прокуратурата е посочила като правна квалификация чл.253 ал.3 т.1 и 2 от НК, нещата пак не са добри за обвиняемия., защото това е квалифициран състав, чието наказание надхвърля 5 години ЛОС, а това по смисъла на чл.93 т.7 от НК , си е тежко престъпление.

Панайот
Панайот
21 декември 2021 13:37
Гост

То и основният състав на 253 е тежко престъпление !

Анонимен
Анонимен
21 декември 2021 12:35
Гост

Според мен, този човечец си мисли, че ще стане нещо като защитен свидетел, като пропее, но явно не разбира, че с двата крака вътре и като е хванат с чувалите, ще се внесе ОА срещу него и дори и да е неосъждан досега, ще полежи в панделата много време за петдесет и кусур милиона. Явно някой го пързаля много здраво и го използват. Дано да не е адвоката му.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2021 12:30
Гост

Щом иска-да действа. Защо да го спират човека.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2021 15:59
Гост

Защото накрая ще стигнат до бога-тиква, който стои най-отгоре

Димитър
Димитър
21 декември 2021 16:08
Гост

На господина много му се живее,а като влезе в затвора,защото ще влезе там,няма да му се радват,така че едва ли ще посмее да издаде когото бленувате…

Анонимен
Анонимен
21 декември 2021 16:58
Гост

Прав е Димитър. Мафията и Тиквата имат силно присъствие навсякъде, вкл. в затвора и ще стъжнят живота на човечеца, ако издаде схемата на бившите управляващи.

адвокат от САК
адвокат от САК
21 декември 2021 12:03
Гост

Също така, ми е много интересно кой разследващ орган от гдбоп или мвр, е ИЗЛЪГАЛ УМИШЛЕНО обвиняемия, че; 1., При споразумение със съда/ прокуратурата обвиняемия НЕ признава вина 2. Че може да НЕ възстанови тези 53 МИЛИОНА лева и съдът да признае споразумението за сключено 3. Че деянието, за което е обвинен подсъдимия, не се включва в кръга престъпни деяния, взиирани в чл.381 ал.2 от НПК 4. Че обвиняемия може да иска и луната, и мвр/ гдбоп са длъжни да му я осигурят в замяна на неговите свидетелски показания. Този “данъчен“ е АДСКИ НАГЪЛ и неслучайно е станал бяла престъпна… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 декември 2021 12:17
Гост

Бъркате някои неща.Престъплението по чл.253 е на просто извършване, каквото и да е предикатното престъпление.Средствата, които са предмет на престъплението или тяхната равностойност не са вреди, а подлежат на особена конфискация по 253, ал.6 и тя се прилага от съда, не може да е предмет на никакво споразумение.На кого предлагате да се възстановят иначе принципно?:)
Няма пречка за споразумение по чл.253, в глава 7 е.Особената конфискация се прилага от съда.

адвокат от САК
адвокат от САК
21 декември 2021 12:59
Гост

До “Анонимен 21 декември 2021 12:17″“ Аз не зная каква е правната квалификация на деянието, не съм чела документите, съдържащи се в папката “ Прокурорска преписка номер… 2021 г.“, така, че- няма как да знам дали правната квалификация на прокуратурата е тази, която Вие сте описал/а- може да е същата, а може и да е различна или допълнена с други престъпни съставо, което предпоставя и различно тълкуване на казуса. Но фактът си е факт- става въпрос за незаконно присвояване на едни 53 МИЛИОНА лева ДЪРЖАВНИ пари- от държавния фиск. Имаме КФН, имаме НАП, имаме банков надзор- за мен е невъзможно… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 декември 2021 12:17
Гост

Абе човек, с голям интерес ти чета постовете, но не можеш ли малко по-сбито да се изразяваш?

Asparuhov
Asparuhov
21 декември 2021 11:58
Гост

Чакам с нетърпение да видим какво ще излезе. А също и за онези 100 + милиона крадени от язовирите.

Дидо
Дидо
21 декември 2021 12:31
Гост

Със сигурност в схемата е и бившият ни премиер.

Николай
Николай
21 декември 2021 12:32
Гост

Има си хас! Където има магистралки, Боко е първ топка. 🙂

Анонимен
Анонимен
21 декември 2021 16:58
Гост

Предположение. В съда това не се кредитира. Трябват доказателства. Знам, че не сте юрист, но след толкова постове в този сайт би трябвало да сте научили нещо.

адвокат от САК
адвокат от САК
21 декември 2021 11:57
Гост

“…Той би желал лична среща с вътрешния министър Бойко Рашков и, ако прецени, Иван Гешев…“ Мдаа- и аз искам вила на италианската Ривиера, с 10 стаи и обслужващ персонал, ама няма- каза тате;0 А сега- сериозно- този обвиняем наистина ли си въобразява, че може да “прескочи“ този нормативен текст и ще му се размине, м… НПК Чл. 381. (1) След приключване на разследването по предложение на прокурора или на защитника може да бъде изготвено споразумение между тях за решаване на делото. Когато обвиняемият не е упълномощил защитник, по искане на прокурора съдия от съответния първоинстанционен съд му назначава защитник, с… Покажи целия коментар »

Игнат
Игнат
21 декември 2021 11:57
Гост

Има ли смисъл на Гешев да му се обяснява изобщо, като подозиваме, че бивши гербаджийски министри са замесени, а той е защитник на тази партия.

Христо
Христо
21 декември 2021 12:33
Гост

Не, разбира се. Ти го плюеш, а той си мисли, че дъжд го вали.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2021 11:57
Гост

Да видим какво ще излезе

Анонимен
Анонимен
21 декември 2021 11:56
Гост

И таз добра

Шиши
Шиши
21 декември 2021 11:42
Гост

Стара поговорка гласи: Дума дупка не прави!

Михаил
Михаил
21 декември 2021 12:33
Гост

И гарван гарвану око не вади.

Zola
Zola
21 декември 2021 11:38
Гост

Вълнувам се. Дали ще имаме затворени премиер министри най-после, както в белите държави. Да се докаже, че е виновен. Ма те са схемаджии тия бе. Надали. Ще има много бушони по пътя, а Бориосв ще е чист, като сълза.

Бисер
Бисер
21 декември 2021 12:34
Гост

Надали. Колкото Пеевски или Цвинокио.

ЕвианГилар
ЕвианГилар
21 декември 2021 11:37
Гост

Защо ли си мисля, че след срещата Гешев ще е чул едно, а Рашков друго?

Красимиров
Красимиров
21 декември 2021 12:34
Гост

Май точно така ще се получат нещата.

Inferno
Inferno
21 декември 2021 11:37
Гост

Айде дано разкаже наистина всичко. Защото това не е схема за кражба на 70 000лв. Това са 70 милиона. Това е гигантска сума. Да не забравяме, че според Кралев, при национализиране на лотарията на Божков, в хазната ще влезли веднага 50 милиона. Те щели да идат за всякакви благини. Нямам идея как точно с национализиране влизат 50 милиона, но освен това нямам идея и къде са отишли. Но вероятно в нечии джоб. То затова това решение го взеха тогава за седмица.

Серафим
Серафим
21 декември 2021 11:35
Гост

Кой знае какви глупости ще станат и няма да може да разкрие всичко. Надали ще иска да разкрие всички бивши управляващи.

Bebe
Bebe
21 декември 2021 11:34
Гост

Че той не я ли знае Гешев схемата? Тя е на неговия закрилник Борисов вярвам.

Димитрова
Димитрова
21 декември 2021 11:34
Гост

На Рашков е добре да каже. На Гешев… все тая.