Провалът на делата от т. нар. афера „Софийски имоти“ вече започна да носи солидни обезщетения на подсъдимите, начело с бившия шеф на дружеството Тошко Добрев.

Проверка на „Лекс“ показа, че Добрев вече е завел четири дела срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). По едно от тях Софийският градски съд (СГС) му е присъдил обезщетение от 15 000 лева за претърпените неимуществени вреди и още 20 000 лева за адвокатски разноски.

Става дума за първото от делата за безстопанственост срещу Добрев и подсъдимите с него бивши членове на Съвета на директорите на „Софийски имоти“. То е от 2008 г. и е за обвиненията, че лично е сключил 13 предварителни договора за покупко-продажба на недвижими имоти на занижени цени, с които прокуратурата твърдеше, че са нанесени щети на дружеството за близо 2 млн. лева. През 2012 г. състав на СГС с председател Мариян Марков (уволнен впоследствие) оправда Добрев и подсъдимите с него още 13 души. А след това Софийският апелативен съд прекрати делото.

В исковата си молба за делото по ЗОДОВ Добрев твърди, че от широкото медийно отразяване е пострадало доброто му име в обществото. Допълнително го стресирал фактът, че в медиите делото, като знаково, било широко отразявано, мащабно разгласявано, а прокурорите го обвинявали в престъпление, което не е извършил. Обвинението навредило и на политическата му кариера, като допреди него е бил съветник в Столичния общински съвет. Той е оценил нанесените му неимуществени вреди на 310 000лв.

Справка от Националната следствена служба към май м.г. показала, че срещу Добрев има общо 15 наказателни производства за престъпления против стопанството, част от които със статус „активни”, а други приключили, посочва съдът. Показания е дала и дъщеря му, която твърди, че животът на Добрев коренно се променил след завеждането на делата, лепнато било петно на репутацията му. Името на баща ѝ станало нарицателно за човек, който върши престъпления, а много от приятелите им се отдръпнали и като цяло семейството понесло негативи.

Съдът приема, че Добрев наистина е претърпял описаните в исковата молба вреди, но не и тези, свързани със загуба на бизнес, на работа, както и връзката с медийното отразяване на делата.

„Тези публикации отразяват обществения интерес към темата сделки с активи на „Софийски имоти” ЕАД, и изобщо интереса към разходването на публични средства, без това да има отношение към образуваното в последствие съдебно наказателно производство“, се казва в решението на съдия Гергана Христова-Коюмджиева от СГС. Според нея няма връзка между действията на прокуратурата и широкия медиен отзвук.

„Това е така, защото отзвукът на делото срещу ищеца в медиите е резултат не от действията на прокуратурата, а от обстоятелството, че последният е бил политик  и изпълнителен директор на голямо общинско дружество. От една страна Прокуратурата на Република България упражнява надзор върху разследващите органи и полицията и тя е компетентният орган да повдигне и поддържа обвинение в извършването на престъпление от общ характер…От друга страна, както е отбелязано в утвърдената съдебна практика, политиците за разлика от частните лица, съзнателно избират да са публични фигури, които са изложени на показ пред журналистите и обществото“, пише съдия Коюмджиева.

Прокуратурата е осъдена да плати на Добрев и 20 000 лева за имуществени вреди. Това е сумата, която той е дал на защитавалото го през годините на процеса адвокатско дружество. По делото са приети договори за правна помощ и фактура за платени 20 000 лева от Тошко Добрев, а прокуратурата в възразила за прекомерност на претендираното адвокатско възнаграждение. За възможността да бъде намелен иск по ЗОДОВ за адвокатско възнаграждение, платено в наказателен процес, съдът отбелязва, че е образувано тълкувателно дело №1/2017г. на ОСГК на ВКС, по което обаче още няма решение и съдът приема, че искът трябва да бъде уважен.

Обезщетенията на Добрев трябва да бъдат изплатени с лихви от юли 2013 г., когато е бил окончателно оправдан по делото, пише още в решението на съда.

По същото и по още 10 дела, подсъдим и оправдан окончателно беше и председателят на Съвета на директорите на Софийски имоти Симеон Симеонов. Той вече е завел 10 дела по ЗОДОВ срещу прокуратурата.

За незаконно обвинение по делото, заради което е уважен и искът за обезщетение на Добрев,  СГС му е присъдил компенсация от 4 000 лева. Симеонов вече е спечелил общо 8 дела на първа инстанция, като едно е приключило и на втора пред Софийския апелативен съд. Обезщетенията, които съдът му е присъдил до момента, са за общо 41 000 лева.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 февруари 2018 14:13
Гост

Ква стана тя, вместо да ги осъдят за милиони, те ще им ги присъдят

адвокат
адвокат
27 февруари 2018 13:31
Гост

Доковска ли го защитаваше?

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2018 13:31
Гост

Явно сега се започва…