Обвинената за подкуп кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева чела специални разузнавателни средства по делото, според които основният свидетел срещу нея бизнесменът Александър Ваклин казва, че ще я разхождат на Витоша, ако откаже да вземе парите.

Извадки от такива записи тя си беше записала на лист, който показа днес пред медиите. Миналата седмица Апелативният специализиран наказателен съд отложи делото за отстраняването ѝ от длъжност, за да може тя и обвинената с нея нейна заместничка Биляна Петрова да се запознаят със секретните материали по делото. Днес  заседанието отново беше отложено, тъй като прокуратурата представи нови 4 тома, с които двете отново поискаха да се запознават.

От прочетеното до днес Иванчева представи избрани моменти, които според нея пресъздават разговор между  Александър Ваклин и бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, който също е обвинен, че е посредничил за получаването на подкупа.

Според обвинението Иванчева, Петрова и Дюлгеров са поискали подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъде придвижена негова преписка в общината. Прокуратурата твърди, че Иванчева е поискала 250 000 евро, а първата предадена вноска е 70 000 евро, от които 14 000 били за посредника Дюлгеров. След като той взел парите, се срещнал в заведение в центъра на София с Иванчева и Петрова и им предал останалите 56 000 евро. Разследването пък започнало, след като Ваклин подал сигнал в новата антикорупционна комисия и след това сам представил 70 000 евро, които да бъдат белязани и използвани за даването на подкупа. Пред съда преди повече от месец прокуратурата цитира други записи от СРС, в които Иванчева казва, че бизнесът на Ваклин бил поставен на колене и Иванчева се заканва, че няма да му придвижи преписката, докато не плати.

Сега обаче тя представи своя гледна точка, която също твърди, че се доказва от секретните материали по делото, като подчерта, че диалогът е между Ваклин и Дюлгеров (В. и Д.), който още след задържането даде обяснения в подкрепа на обвинението.

„Д: Ако не вземе парите какво правим?
В: Тогава ще я разходим на Витоша.
Д: Да, ще ѝ пратим командоси, ще бъде бутната към…
В: По-добре бизнес, отколкото сила!“

След това кметицата на Младост показа и нов лист, на който твърди, че е преписала друга извадка от записани разговори между Ваклин и Дюлгеров. В тях двамата се чудят защо „ББ“ и „ЦЦ“ търпят Иванчева, като според нея всички знаят кои хора стоят зад тези инициали.

„В: Защо ББ и ЦЦ я търпят, ‘щото накрая такива Иванчеви ще се появят из цяла София.
Д: Ш’се появят, както си говорихме, да ти кажа, това е изключително опасно.
В: Ми, те ще се появят на държавно ниво, трябва да вземем мерки.“

След това Иванчева цитира и друг разговор на основния свидетел Ваклин, в който той се обръща към непознат за нея човек и му казва, че имал „оферта от специализираната прокуратура за 15 000 лева те да направят да я няма.“

Иванчева и Петрова казаха също, че преди да бъдат задържани получавали заплахи и подали сигнали, но нямало реакция от МВР.

Прокурор Тихомир Стоев отказа да коментира в детайли цитираните от двете обвиняеми извадки, като каза, че прокуратурата не е имала ангажимент към никого да прави нещо в нечий интерес и да взема пари. По думите му в специалните разузнавателни средства са коментирани и политици, но само от страна на обвиняемите.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Янев
Янев
06 юни 2018 15:14
Гост

Taka e. Ако устоиш на изкушението ще се наслаждаваш на разходки сред природата и куп други екстри на свободния живот, иначе – ще търкаш наровете.. Близко е до ума, но.. Много хора вярват че ще им се размине..

5-ko
5-ko
06 юни 2018 12:50
Гост

За мен Иванчева е невинна до доказване на противното.

Георги
Георги
06 юни 2018 12:56
Гост

На забравяй кой и е адвокат. Когато ножът опре до кокал, всеки дава мило и драго именно той да го защитава.

Яна
Яна
06 юни 2018 9:51
Гост

Иванчева беше пречка за някои строителни предприемачи и за това и спретнаха тази постановка.

Петя
Петя
06 юни 2018 9:14
Гост

Нищо чудно да не извадят СРС-тата, за да не злепоставят политиците.

Георги
Георги
06 юни 2018 8:30
Гост

Знаех си, че има нещо гнило в цялата тази история.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2018 9:12
Гост

Истината може би е някъде по средата.