Бившата съдийка Мария Иванова, която е обвинена в изпиране на 1,4 млн. евро и беше обявена за издирване, вече е в ареста. Това стана ясно днес, след като Иванова дори е подала молба за изменение на мярката за неотклонение заради влошено здравословно състояние, но съдия Доротея Кехайова от Софийския градски съд (СГС) потвърди постоянното задържане.

Мария Иванова беше арестувана в началото на юли и обвинена, че с приятеля си Владимир Бронфенбренер са прали пари от извършени измами във Франция. Съдия Стефан Милев от СГС прецени, че срещу Иванова няма почти никакви доказателства и я освободи срещу „подписка“, но на 12 юли Софийският апелативен съд (САС) определи, че тя трябва да бъде върната в ареста. След това бившата съдийка беше обявена за издирване, защото не беше открита на адреса си.

Иванова не присъстваше на заседанието в апелативния съд и днес стана ясно, че по времето, когато са я търсили на адреса, е била приета в болница в Плевен. Адвокатът ѝ Огнян Митев обясни, че затова не е била открита, а след това Иванова сама се е предала. В момента тя е в затвора в Сливен и днес също не присъства в зала.

В молбата си, с която иска да ѝ бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, Иванова е посочила, че здравето ѝ е влошено и има психично заболяване, но не е представила никакви документи и доказателства. Затова съдия Кехайова подчерта, че няма основания за изменение на мярката, тъй като Иванова е в ареста по-малко от месец.

Съдът не коментира времето, в което Иванова беше обявена за издирване, но прие, че няма опасност тя да се укрие. За да я остави в ареста обаче съдия Кехайова прецени, че събраните доказателства са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че бившата ѝ колежка е прала пари от измами, а освен това на свобода можела да извърши престъпление.

Според обвинението Иванова и Бронфенбренер са прали пари от март 2017 г., до задържането им. Схемата, по която са действали, е включвала регистрация на „кухи“ фирми на нискообразовани граждани, по чиито сметки идвали различни суми от Франция, а след това парите били прехвърляни или теглени на каса и предавани на Иванова.

На свобода без мярка за неотклонение остава нейният приятел. Обвинението срещу израелския гражданин Бронфенбренер е, че е помагал на бившата съдийка.

Мария Иванова беше съдия в СГС, но през март беше окончателно уволнена след съдебна сага, която се проточи 7 години. До уволнението ѝ се стигна след проверка на Инспектората към ВСС, който констатира множество нарушения в работата ѝ.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
09 август 2018 19:28
Гост

Адмирации за безпристрастната съдийка!

случайна
случайна
09 август 2018 20:36
Гост

не съм сигурна.на болно куче,лесно вадят нож-някои.други-но малко-им е трудно да направят точно това.

Неслучаен
Неслучаен
09 август 2018 21:44
Гост

Нищо не ви се разбира… Ако имате да кажете нещо, кажете го там където трябва. Приказките от този тип – за пред блока са несъстоятелен начин да защитиш тезата си и всеки имал досег с правото трябва добре да знае това!

Човек
Човек
09 август 2018 17:08
Гост

Не бъдете толкова злобни! Все пак жената сама се предаде, а не избяга в чужбина да си харчи парите.

Ти да видиш...
Ти да видиш...
09 август 2018 17:06
Гост

Га ядоха кюфтетата, не раваха, нито луди бяха 🙂

Психо
Психо
09 август 2018 17:05
Гост

И как така все психични се оказват…

Анонимен
Анонимен
09 август 2018 17:00
Гост

Какво съвпадение точно когато я издирват, тя се е разболяла.

Доктор Дулитъл
Доктор Дулитъл
09 август 2018 17:01
Гост

Сега ще я излекуват. Като крадеше май беше в отлично здраве.

случайна
случайна
09 август 2018 20:32
Гост

ти няма ли да се разболееш,ама наистина?този стрес…тя не е роден престъпник вероятно,както са си някои

Акушерка
Акушерка
09 август 2018 20:58
Гост

Престъпник не се раждаш. В престъпник се превръщаш по една или друга причина.