За четвърти път парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси не успя да проведе заседание, на което да обсъди и гласува на първо четене промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се закриват специализираните съд и прокуратура. При първото ѝ заседание днес от 10 ч. не ѝ стигна времето за тях, после от 14,45 ч. започна ново, което в 16 ч. също приключи без резултат.

„Няма такова заседание“, възкликна Димитър Делчев от ИБГНИ, след като председателят на комисията Андрей Михайлов от ИТН прекрати в 14 ч. това на комисията преди да са гласувани измененията. Причината за това е, че вече започваше заседанието на Народното събрание и няма как едновременно да се провежда и комисия.

Както е известно, миналата седмица опитът за разглеждане на промените в ЗСВ (какво предвиждат те виж тук) на първо четене се провали поради липса на кворум. После късно снощи посред заседанието на Народното събрание за бюджета беше направен втори опит за свикването на комисията в една от почивките, но тъй като е недопустимо такава да се провежда докато тече дискусия в пленарната зала, тя не се състоя.

Първото заседание за деня

Така се стигна до днешния трети опит. Заседанието на правната комисия беше насрочено за 10 ч., като първа точка в него бяха промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство (за тях виж тук), а втора – тези в ЗСВ. Знаеше се, че комисията може да продължи най-много до 14 ч., тъй като тогава започва поредното пленарно заседание за бюджета. Почти цялото време от 4 часа, обаче беше използвано за дебата за преместването на Бюрото по защита и така за промените в ЗСВ останаха около 40 минути.

В тези 40 минути от името на вносителите Атанас Славов от ДБ за пореден път изтъкна доводите им, че специализираните съд и прокуратура са неефективни, че налаганите от тях мерки за неотклонение са с прекомерна продължителност и че не се ползват с обществено доверие. Той се спря и на другите предложения за промени в ЗСВ, които целят ограничаване на функциите на прокуратурата, извън наказателното производство – премахване на общия надзор за законност и на предварителните проверки. „Стига се до там прокуратурата да дава указания и препоръки на независими държавни органи, нещо, което не подхожда на държавното обвинение в една демократична държава“, каза Славов.

Миналата седмица комисията проведе обществено обсъждане на предлаганите промени и Славов заяви, че много от бележките, направени от представителите на специализираните съд и прокуратура са взети предвид и ще бъдат отразени между първото и второто четене на законопроекта.

Председателят на комисията пък призова всички депутати за предложения, „за да има накрая качествен нормативен акт“.

Шефът на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев също успя да се изкаже за краткото време, посветено на промените в ЗСВ. Той подчерта, че Висшият съдебен съвет (ВСС) прави анализ, при който ще бъде сравнена работата на окръжните съдилища от 2002 г. до 2012 г. и тази на спецсъда след това по делата за организирана престъпност и не трябва да се правят промени преди той да е готов. „Ако се окаже, че работата на спецсъда е по-ефективна от тази на окръжните съдилища, изводите може и да са различни“, каза Ушев на депутатите.

Той посочи, че преди да бъдат закрити специализираните съдилища трябва да се уреди статутът на съдиите, служителите и на съдебните заседатели, а не да се прави обратното, както се предлага в законопроекта.

„Другата група проблеми са свързани с уреждането на подсъдността. Ако едно лице го обвинят за участие в организирана престъпна група, делото може да се гледа в районен съд. Ако групата е за изнудване, отвличане или убийства, тези деяния ще се гледат в друг по степен съд. Разкъсването на тази връзка с вторичните престъпления е нелогично. За терористичен акт – в районен съд, за едно убийство – в окръжен“, каза председателят на АСНС.

Тук го прекъсна Атанас Славов и заяви, че тези бележки на магистратите са взети предвид. Той призова за прекратяване на дебата и гласуване. Анна Александрова от ГЕРБ и Хамид Хамид от ДПС обаче изтъкнаха, че по правилник няма как на първо четене да се прекратява обсъждането и това е допустимо само при второ гласуване.

„Извинявайте, не искате съдебната власт да говори, ли? Не се интересувате какво казва съдебната власт? Искам да ме чуят българските граждани“, намеси се главният прокурор Иван Гешев.

За краткото време думата успя да вземе и Александър Николов от ГЕРБ, който заяви, че партията няма да подкрепи законопроекта. И даде пример за неудачността му с административното правосъдие. „Повечето от вас си спомнят, че когато имаше административни отделения в окръжните съдилища делата се влачеха с години, а след създаването на административните съдилища, административното правосъдие е второ по бързина в ЕС“, каза той.

В края на краищата заседанието беше прекъснато. Депутатите отидоха до пленарната зала, но дискусията по бюджета се отложи и правната комисия продължи да обсъжда промените в ЗСВ с 45 минути прекъсване.

Второто заседание

Този втори за деня, а общо четвърти, опит на правната комисия да стигне до гласуване на промените, с които се закрива спецправосъдието, даде възможност на представляващия ВСС Боян Магдалинчев и на главния прокурор Иван Гешев, както и на още някои депутати да се изкажат за тях, но отново не доведе до решение.

„Тези промени са дълбоко противоконституционни“, заяви Боян Магдалинчев, визирайки изменения в ЗСВ, които останаха малко в страни от обществения дебат. Става дума за въвеждането на т. нар. дойни мнозинства при избирането на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Предлага се към изискването това да става с поне 17 гласа от 25-имата членове на ВСС, което съществува и сега, да се добави и такова за мнозинство на съдиите, избрани от съдии. Аналогично двойно мнозинство се предвижда и при вземането на решения от Съдийската колегия за кариерното развитие на съдия или за неговото дисциплинарно наказване, мнозинството да е от поне 8 гласа, като отново съдиите, избрани от съдии, трябва да са повече.

„Не знам как ще се формира такова мнозинство на съдиите, избрани от съдии“, каза Магдалинчев. И напомни, че Съдийската колегия се състои от 6 такива съдии, от още 6 души, избрани от парламента и от двамата председатели на върховните съдилища. Освен това той подчерта, че в момента колегията е с двама човека по-малко (след оставките на Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев), а предстои избор на председател на ВКС. „Така разписана тази разпоредба води до невъзможност за избор на председател на ВКС“, заяви той.

„Съдиите са около 2200 души. Те са хората, които са избрали шестима. Останалите са избрани от НС. Вие сте избрани от суверена и гласувате с мнозинство 2/3 от всички народни представители за всеки един от членовете на ВСС. Зад вас стоят 2 600 000 избиратели. На какво основание ще има такава дискриминация на членовете на ВСС?“, попита Боян Магдалинчев, който подчерта, че изразява личната си позиция, тъй като съветът не е имал заседание, за да приеме своя.

„Разбирам чувствителността ви към правомощията на политическата квота. Вашата кандидатура е предложена от Цветан Цветанов, Данаил Кирилов, Димитър Лазаров и други колеги. Но имено с оглед независимостта на съдилищата е важно в Съдийската колегия решеният да се вземат като се отчита преобладаващото мнение на съдиите, избрани от съдии“, репликира го Атанас Славов от ДБ.

Николина Ангелкова от ГЕРБ попита ясно ли е въобще докога ще работи този парламент, че се занимава толкова време с този законопроект, но никой не отговори, тъй като това зависи от президента.

Мая Манолова от ИБГНИ защити измененията и даде пример с това, че ако председателите на окръжни съдилища одобряват около 60% от исканията за използване на специални разузнавателни средства, то в спецсъдилищата се разрешават 90%. „След като се дават разрешения за протестиращи по абсурдни разследвания за метеж и въоръжено въстание, това говори достатъчно за спецсъда“, каза Манолова. И заяви, че само в Софийския градски съд има 232 дела за вреди, причинени от дейността на специализираните съд и прокуратура.

Ангелкова пък реши да съобщи, че Татяна Дончева и Николай Хаджигенов, които не са членове на правната комисия и не са вносители на измененията, имат общо 15 дела в спецсъда. „Прави ми впечатление този конфликт на интереси“, каза тя.

Заседанието се разгорещи, дебатът започна да се води на висок тон и тогава думата получи главният прокурор. За да разведри обстановката, той коментира, че е доволен, че най-после може да се изкаже, за да не тича за пореден път от една в друга сграда на НС.

„Прокуратурата е длъжна да предупреди какви ще са последствията, ако този закон бъде приет в този си вид. От тук нататък отговорността е на НС. Резултатът ще е, че делата в съдебна фаза, за които не е приключило съдебното следствие, ще бъдат смачкани. Ще трябва да се определи кой ще е компетентният съд и когато възникне спор той се решава от ВКС в рамките на една година, дори две“, каза той. И даде пример, че делото срещу Митьо Очите може би ще отиде в Бургас, срещу Арабаджиеви – в Пловдив, срещу Баневи – във Варна. „Резултатът е, че тези дела ще приключат безславно“, заяви Иван Гешев.

Той прогнозира регрес в борбата с организираната престъпност докато се изгради наново специализация.

„Тези промени ще доведат до юридическа катастрофа и пълен правен хаос. Това не е съдебна реформа, а съдебна катастрофа“, заключи Гешев. И прогнозира, че ще има реакция от Европа.

 „БСП ще подкрепи законопроекта. Духът, философията и целта му отговарят на обществените очаквания“, заяви Тодор Байчев от левицата, като отправи и критики по конкретни текстове.

Надежда Йорданова взе думата, за да отхвърли тезата, застъпена от Ушев и Гешев, че спецправосъдието е високоефективно. Тя заяви, че ако беше така, САЩ нямаше да налагат санкции по закона „Магнитски“ и даде пример със серия от случаи, като този със снимките на чекмедже с кюлчета злато и пачки евро, за което се твърди, че е на бившия премиер Бойко Борисов, за които не имало досъдебно производство.

„Проблемът е в остарелите НК и НПК. Въоръжете ни като в ЕС и ще е друго“, отвърна ѝ Гешев.

Явор Божанков от БСП пък заяви: „В тази ситуация сме заради отказа на главния прокурор да подаде оставка. До такава степен делегитимирахте прокуратурата, че всеки на когото му е повдигнато обвинение, става герой“.

Стана 16 ч. и заседанието беше разпуснато. Председателят на комисията обеща ново.

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
мнение
мнение
13 септември 2021 7:30
Гост

Отказът на държавата да проведе лустрация има за резултат -срастване на прокуратурата с престъпността, ситуацията в България е по-зле и от Грузия преди 2008г. Тъй като нещата са извън контрол, ако държавата иска да се справи с престъпността в прокуратурата(да напомня,че дори президентът Радев директно го каза-има мафия в прокуратурата https://www.actualno.com/politics/radev-da-izhvyrlim-mafijata-ot-izpylnitelnata-vlast-i-prokuraturata-video-news_1480021.html ) единственото решение е Грузинското-пълно закриване, рестарт при лустрация на сега инсталираните , реучредяване с нови хора в редуциран състав. Разбира се ,че това е възможно само с ВНС. И така да е. В името на държавността предлагам по-следващите избори да са за ВНС с една задача приемане на… Покажи целия коментар »

113
113
11 септември 2021 23:26
Гост

Този псевдопредседателя на комисията как се е опулил като вдовица пред натопорчен _(_

Дежурен Пеевски трол
Дежурен Пеевски трол
11 септември 2021 11:44
Гост

Колеги, Шиши заръча да акцентираме върху това как Божков е престъпник с 19 обвинения и има интерес от закриването на спецсъда, а всички протестъри са престъпници, спонсорирани от него. Ако някой се сети, че според социологическите проучвания близо 80 % от българите подкрепят махането на Гешев и спецсъдилищата, а рейтингът на Радев е 60 % докато на Гешев 8 %, веднага препишете нещо от независимите некафяви сайтове блиц, пик или дрис, от което става ясно, че всички, които са против Бойко или Гешев са между мафиоти и обикновени боклуци.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2021 11:16
Гост

Божков не е престъпник, защото не е осъден. Но за да не стане престъпник, се е сетил да раздаде едни пари, които ще костват главата на Мая Манолова по закона Магнитски. И да уточним- социологическо проучване за закриване на спецсъдилищата не е правено, а част от българското общество дори не знае за съществуването му, като една трета от обществото не прави разлика между съд и прокуратура.
Междувпрочем рейтинга на Гешев е колкото и на самото Народно събрние, което ще го сваля.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 20:23
Гост

Божков е изключително разочарован. От четири дни нищо не е писал във Фейсбук

Анонимен
Анонимен
11 септември 2021 11:31
Гост

А Пеевски сигурно сънува кошмари за деня, в който закриват спецсъдилищата в сегашната им форма, а на мястото на Гешев избират гл. прокурор, който не се бори избирателно срещу престъпността.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2021 11:39
Гост

Прав си, че при Гешев има избирателност, но мен ми изглежда, че ако Гешев се махне, Пеевски ще претрепери именно от спецсъдилищата, които няма да му цепят басма. От Градския съд никой не се страхува, там винаги можеш да се разбереш, а те ще демонстрират зачитане на правата ти с традиционната им мантра, че прокуратурата не е събрала доказателства. Дори за Пеевски ще кажат, че прокуратурата нарочно го е направила.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 20:09
Гост

Сериозни проблеми ще има Мая Манолова с Божков, отчасти и Христо Иванов със Бобокови, но докато Христо ще демонстрира неолиберално извинение, Мая няма да има какво да каже на Черепа

Ето в развити демокрации какво се случи
Ето в развити демокрации какво се случи
10 септември 2021 19:08
Гост

В Македония ,като закриха спецпрокуратурата арестуваха шефката на спец прокуратурата на Македония – К. Янева, и днес тя е за дълго в затвора. https://webcafe.bg/international/bivshiyat-spetsialen-prokuror-na-rsm-katitsa-yaneva-vliza-v-zatvora.html Няколко други бивши спец прокурори от закритата македонската спецпрокуратура пък са разследвани в момента. В Грузия също след закриването на прокуратурата бяха задържани значителен процент от прокурорите, нарушили закона. Днес те изтърпели наказанията си работят в грузинското селско стопанство, при лустрация за работа в съдебна система, адвокатура и изобщо бюджетен сектор. В Турция през 2017 директно арестуваха хиляди прокурори, и до днес не се знае къде се намират. В Румъния имаше период с няколкостотин румънски прокури,… Покажи целия коментар »

Дамаджаната
Дамаджаната
10 септември 2021 21:25
Гост

И като се по събуди,какво стана бе,трол?!?!

Демокрация?!
Демокрация?!
11 септември 2021 8:25
Гост

Чудесни примери за „развита демокрация“ – Турция и Грузия?! Перфектно, Джугашвили!

Анонимен
Анонимен
11 септември 2021 11:32
Гост

Румъния и Кьовеши може да се светъл пример за България в областта на правосъдието. Хунтата затова не ще да чуе за тях.

адвокат от САК
адвокат от САК
10 септември 2021 16:02
Гост

“…„Другата група проблеми са свързани с уреждането на подсъдността….“ Знаете ли кога от цивилист, ще стана пеналист- точно никога, именно поради нелогичните, неадекватни и с разкъсани правни връзки между различните правни институти решения на неадекватните протестърски политици в нашето НС. НС си играе с подсъдността като дете с детска дъвка. Нека се продължава с тази квазиполитика и да видим докъде ще го докарат- според мен, доста колеги- пеналисти ще станат цивилисти и лицата нямат да имат правна защита в досъдебното поради липса на адвокати- пеналисти… Направо отсега гответе НБПП за 99 процента защита на гражданите по наказателни дела и 1… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 16:35
Гост

Напълно подкрепям. Подобно на прокуратурата, спецсъда също трябва да е единен и централизиран. Единствено ако може да махнат ВКС като трета инстанция и актовете на апелативния спецсъд да са окончателни, тогава всички олигарси като Божков ще влязат в затвора, а почтените бизнесмени като Пеевски няма да ги закачат, дори Кьовеши да тръгне да им внася обвинения по линия на европейската прокуратура. Евентуално да се регламентира изрично, че спецсъда може да задържа под стража до максимум 15 години, защото корумпирания ЕСПЧ редовно бърка в джоба на БГ данъкоплатец заради протестъри и престъпници, измивайки си ръцете с почтени магистрати като Гешев и… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
10 септември 2021 19:16
Гост

До “….Анонимен 10 септември 2021 16:35….тогава всички олигарси като Божков ще влязат в затвора, а почтените бизнесмени като Пеевски няма да ги закачат…“ И къде в моят коментар видяхте написано точно това…Защо не коментирате по същество- лично Вие съгласен/ съгласна ли сте да се занимавате с наказателно право при положение, че всяко НС на всеки 4 години сменя подсъдността на наказателните дела така, както е угодно на политическите интереси на неговата партия. в грубо противоречие с основните правни принципи на наказателното право и процес в България…

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 19:22
Гост

Наказателното право е висша форма на шарлатания. Разбира се, заниманието с наказателно право дава достъп до несметни богатства, напълно мислимо е от прокурорстване да станеш много богат човек, дори и да не си взимаш заплатата. Вижте видеото осемте джуджета-как беше секвестирано златото н а човека ,бизнеса му, и какъв е подкупът-явно напълно законен, щом 18 месеца няма реакция за да се задействат-сумата посочена директно в първото видео осемте джуджета. Друг пример-на български колекционер някой от репресивния апарат му задига безценни картини, след изземване по реда на НПК. Ето да четете https://e-vestnik.bg/24042/igor-markovski-ot-275-moi-kartini-v-trezora-na-ktb-lipsvat-37/ Цитат „Накрая ще ви кажа най-интересното – от 275… Покажи целия коментар »

113
113
10 септември 2021 21:28
Гост

Каква поредна футболна драма….Божков сега ще държи сметка на кюстендилската слива мириз..ива защо не е изпълнила поръчението…
Ооо,ще бъде интересно около тези,които поеха ангажимент да разбират за закриване на специализираните органи и не изпълниха обещанието си….

киро
киро
10 септември 2021 15:12
Гост

Не мисля, че закриването на специализираните съд и прокуратура е реформа. те съществяваха и преди герб и отново нищо не се работеше

Славчо
Славчо
10 септември 2021 14:54
Гост

Няма такава държава!

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 14:48
Гост

Божков ще реже глави.Маса пари му смъкнаха за това закриване, а нищо не свършиха.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 15:17
Гост

Това ли е актуалната опорна точка на кафявите медии на Шиши?

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 17:59
Гост

Не само Божков, Бобокови също са неприятно изненадани, но айде, на тях Христо Иванов може да им обещае светло бъдеще следващия път, но Мая Манолова следва да се крие някъде

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 14:46
Гост

Пълно падение

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 14:46
Гост

Слави пак се издъни

Николов
Николов
10 септември 2021 14:45
Гост

Избираме от новите партии, а те не са нови, те са си старите мутри в нова партия.

Манолас
Манолас
10 септември 2021 14:43
Гост

Днес е поредното доказателство, че тези няма смисъл да управляват.

Василева
Василева
10 септември 2021 14:43
Гост

Тотална излагация.

Севделина D.
Севделина D.
10 септември 2021 14:42
Гост

Пак накрая ГЕРБ ще дойдат

Someon
Someon
10 септември 2021 14:41
Гост

Почти четири часа за дебата за преместването на Бюрото по защита!

Spas
Spas
10 септември 2021 14:42
Гост

Изключителна мудност и безхаберие.

Зоя
Зоя
10 септември 2021 14:41
Гост

И за какво ходим на избори? Да избираме едни и същи

Шипков
Шипков
10 септември 2021 14:57
Гост

Вече губя надежда. Един дол дренки са.

Манолева
Манолева
10 септември 2021 14:41
Гост

Тези хора са за махане

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 14:40
Гост

Страшна драма

Димо
Димо
10 септември 2021 14:38
Гост

Явно промените в Закона за съдебната власт няма да се случат скоро.

Spiro
Spiro
10 септември 2021 14:39
Гост

Слаба организация и явно нежелание да се закрият спецовете.

Anonimen
Anonimen
10 септември 2021 14:36
Гост

Голяма сага с тези спецове.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 14:47
Гост

Страшни спецове

Остин
Остин
10 септември 2021 14:34
Гост

Всеки път оправдсния и нелепи обяснения. Явно този въпрос не им е приоритет.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 20:19
Гост

Що, на тебе приоритет ли ти е?