Няма правова държава там, където професионалната адвокатура е заместена от агентура. Няма съдебна власт без независима и свободна адвокатура. Това заявява Висшият адвокатски съвет в остро становище до премиера Бойко Борисов.

То е за готвените промени в Правилника за прилагане на Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“, за които „Лекс“ вече съобщи. С тях с промени в чл. 50 се дава възможност за внедряване на агенти на прикритие в адвокатурата, както и във всички останали свободни професии.

Пълният текст на становището

Висшият адвокатски съвет изразява категоричното си несъгласие с чл. 50 от проекта и заявява, че предлаганото изменение е в противоречие с основни принципи и начала на Конституцията, Хартата за основните права на ЕС, Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката. „Той няма място в правовата държава, защото я обезсмисля“, заявява ВАдС.

Голяма част от становището му е посветена на това да разясни статута и ролята на адвоката.

„При упражняване на професията си адвокатът е независим и се подчинява на закона, като го прилага и действа само в интерес на клиента, без да се поддава на външен натиск и чуждо въздействие. Той не може да бъде ръководен и да се подчинява на указания, които не идват от клиента му. Адвокатът е длъжен да се противопостави на всякакво посегателство срещу свободата му да прилага закона по вътрешно убеждение и в съответствие с дадената клетва“, напомнят на премиера от ВАдС.

В становището се подчертава, че взаимоотношенията на адвоката и клиента му са основани на доверие, но то е немислимо при наличието дори на минимално съмнение в почтеността и личното достойнство на защитника. И се напомня, че първостепенно задължение на адвоката е да пази тайната на клиента, че разговорите му с него не може да бъдат подслушвани, а кореспонденцията му е защитена.

„Немислимо е обърналите се към адвокат граждани да получават “консултации” или процесуално представителство от агенти на прикритие. Предложените промени дават възможност едно лице да бъде консултирано по правни въпроси от „легендиран“ адвокат, като поверената на агента информация бъде използвана във вреда на гражданина“, пише Висшият адвокатски съвет.

И заявява, че такъв подход минира доверието на обществото в правозащитните институции. „Достатъчно е гражданите само да допускат, че могат да бъдат консултирани от агент на прикритие, за да бъде сринато доверието на обществото към адвоката и вярата в правосъдието“, се казва в становището.

В него се припомня, че българското законодателство познава забрани за осъществяване на дейност на прикритие от служители на МВР например в органите на законодателната и съдебната власт, в Конституционния съд, в администрациите на Народното събрание, президента и Министерството на отбраната. „На този фон е неясно каква легитимна цел преследва намерението такива правомощия да се дават на служители на ДАНС и те да се използват като агенти на прикритие в българската адвокатура“, казват адвокатите.

Те сочат, че ако се разреши службите да внедряват агенти на прикритие в адвокатурата, част от гражданите ще бъдат консултирани и представлявани от истински адвокати и ще получават професионални съвети, а други от „легендирани“ такива, без професионални знания, изпълняващи чужди указания и водени от чужда воля.

Според адвокатурата изменението в правилника е несъвместимо с принципите, на които е основан Законът за ДАНС. Като в становището се изтъкват, че в доклада към проекта не се излагат съображения каква е обществената потребност от предоставяне на възможност за внедряване на агенти на прикритие в редиците на адвокатурата и останалите свободни професии. „Не е изложена разумна легитимна цел за промяната и тя се очертава като самоцелна, не е продиктувана от защита на обществен интерес, не е съразмерна с преследваните цели, а нейното прилагане ще бъде с гарантирано негативен ефект“, заявява Висшият адвокатски съвет.

Той настоява изрично в правилника за прилагане на Закона за ДАНС изрично да се запише, че не се допускат агенти на прикритие в адвокатурата.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
един адвокат
един адвокат
26 юни 2018 14:35
Гост

Както се казва, по-добре късно, отколкото по-късно. Реакцията трябва да е още по-остра, масова и усилието да е постоянно. Нещо такова ще „взриви“ държавата!
За допълнителни аргументи готвеното изменение на ППЗДАНС вж. също и https://news.lex.bg/guestpost/%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d1%8f%d0%ba%d0%be%d0%b8-%d0%be%d1%81%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83-%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b8%d1%82/

advocat
advocat
26 юни 2018 9:51
Гост

Има една чудесна картина, озаглавена „Казаци пишат писмо писмо до султана“. Абе, Негенцова, оповостете това пред обществеността и го коментирайте. За пореден път изпитвам задоволство, че не съм гласувал за всички вас.

асд
асд
26 юни 2018 0:06
Гост

Лошото е че тиквите не могат да четат 🙁

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
25 юни 2018 19:42
Регистриран

АМА ЧЕ СМЕШКА- ВАдвС се състои от бивши агенти на ДС , дори са членове на ВДС към ВАдвС /такива ме съдиха преди време, затова зная-има ги обявени техните имена/, пък сега скачат срещу някакъв си правилник.Дали да не се „врека“ да ги поправи БОГ , най-после.Или да се моля ББ да се вземе в ръце, не зная. Сега сериозно: не може.Не може да не се вслушат управляващите в това становище.Просто няма как.Но дори и да го сторят, докато поколенията не се сменят, няма нищо да се постигне.Пък и ние си знаем-няма никаква доказателствена стойност това показание, но НИКОЙ не… Покажи целия коментар »

Преминаващ
Преминаващ
25 юни 2018 19:05
Гост

Добре, бе, а каква доказателствена стойност ще имат показанията на един адвокат-агент?

Гражданин
Гражданин
25 юни 2018 19:04
Гост

Ужас, сега няма да знам какво да кажа на адвоката си. По една случайност съм католик и тайната на изповедта е абсолютна. Същото е и при адвокатите или греша …?

оооооо
оооооо
25 юни 2018 18:51
Гост

въпрос с повишена трудност – ще разбере ли ББ това становище или ще трябва да му пратим младши адвокатки под прикритие да му го разяснят

адвокат
адвокат
25 юни 2018 18:50
Гост

Един ме4сец го пишат това становище, вместо веднага да скочат срещу тези безумия