Няма опасност Търговският регистър да блокира, няма и такива данни. Това обяви правосъдният министър Цецка Цачева пред журналисти преди днешното заседание на парламентарната правна комисия, на което тя отговори на въпроси на депутати по актуални теми.

Повод за коментара на правосъдния министър е обявената от Агенцията по вписванията обществена поръчка за 190 000 лв. за „надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни“ със 120 терабайта. От решението на АВ се разбра, че Търговският регистър може да спре работа за до 20 дни поради липса на достатъчно свободна памет в дисковете за съхранение на данни.

Днес Цачева обясни, че обществената поръчка е необходима за разследването на срива на Търговския регистър на 10 август. Проблемът бе сериозен и отстраняването му отне 18 дни.

Към момента, специализираните служби – прокуратурата и ДАНС, извършват такава проверка, която цялото общество чака. Тук искам да поясня, че обявената обществена поръчка от Агенцията по вписванията за закупуване на допълнителен масив, който да поеме информацията на Търговския регистър се налага именно поради огромното количество информация. Това са 80 терабайта, които по указания на прокуратурата следва да се съхраняват за нуждите на разследването. Това не е база данни от Търговския регистър, а метаданни, както казват експертите и се отнасят до проследяването на стъпките, довели до срива и след това конкретно извършените действия по възстановяване на функционалността на регистъра. Обществената поръчка за допълнителни масиви, обявена от агенцията е свързана с разследването на срива на Търговския регистър“, заяви днес Цачева. Тя допълни, че поръчката ще гарантира допълнително пространство за нуждите на ТР, докато агенцията е задължена да съхранява огромен обем информация, свързана с разследването.

Министърката на правосъдието поясни, че все още няма информация за резултатите от проверката, а когато такива има, те ще бъдат съобщени. По думите й в Агенцията по вписванията се спазват всички технически изисквания по архивиране.

Вече пред депутатите Цачева посочи, че основният проблем в агенцията е с ИТ специалистите, като обясни, че през годините там са работили 17 души, а сега са едва четирима. Тя съобщи още, че предстои финансова инспекция в Агенцията по вписванията.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов призна, че и законодателят има вина за претоварването на регистрите, които поддържа агенцията, като непрекъснато ѝ възлага да ги надгражда и допълва с нова информация.

Цачева подкрепи съкратеното съдебно следствие

Пред медиите тя коментира и друга актуална тема в последните дни, а именно предложението на „Обединените патриоти“ да не се прилага съкратеното съдебно следствие при умишлено убийство.

„Aз ĸaтo юpиcт cъм „зa“ инcтитyтa нa cъĸpaтeнoтo cъдeбнo cлeдcтвиe, ĸoeтo влeзe в зaĸoнa, защото той гapaнтиpa пo-гoлямa eфeĸтивнocт и бъpзинa нa нaĸaзaтeлния пpoцec“, заяви Цачева.

Преди седмица от „Обединените патриоти“ предложиха промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които при умишлено убийство да не се провежда съкратено съдебно следствие. Идеята им не е нова, но повод за възраждането й е жестокото убийство на тв водещата от Русе Виктория Маринова.

Преди две години патриотите за първи път засегнаха темата за съкратеното  съдебно следствие. Тогава те бяха внесли законопроект в този смисъл, който така и не беше приет. В него предложението им беше частично да бъде възстановен старият текст на отменената през 2010 г. разпоредба на чл. 369а от НПК. Тя предвиждаше, че „съкратено съдебно следствие не се допуска при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда, или когато деецът е бил в пияно състояние“.

Миналата седмица депутатът от „Обединените патриоти“ Искрен Веселинов заяви следното: „Извършителите на най-тежкото възможно престъпление и посегателство имат законовата вратичка да получат много милостиво наказание. Накърнява се чувството за справедливост на обществото. Един закоравял убиец получава 15 години, излиза и убива. Кой вярва тогава, че съдът е справедлив“. Той посочи, че преди години съществуваше забрана съкратеното съдебно следствие да се прилага при тежки престъпления, специално при предумишлените убийства и тежката телесна повреда. „Отново трябва да поставим на въпрос тези неща, да разискваме това тежките предумишлени убийства да бъдат изключени от обхвата му“, каза Веселинов.

Цецка Цачева днес уточни, че до правосъдното ведомство не са стигали конкретни предложения. Според нея обаче преди да се пристъпи към промяна на НПК, задължително трябва да се анализира съдебната практика по прилагането на съкратеното съдебно следствие до момента, както и резултатите от нея.

За убийството на Виктория Маринова в Германия бе задържан Северин Красимиров. Очаква се днес следобед той да бъде доведен у нас с граждански полет, след което ще отпътува от София за Русе, където ще се гледа и мярката му за неотклонение.

 

 

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мислител
Мислител
17 октомври 2018 17:17
Гост

Колко ли души още ще се простят с живота си, заради разни пияни и дрогирани изверги, докато се анализира съдебната практика по прилагането на съкратеното съдебно следствие до момента, както и резултатите от нея.

Следовател
Следовател
17 октомври 2018 16:54
Гост

Аз пък съм „ЗА“ предложението на „Обединените патриоти“. Един убиец сключва споразумение с прокурора и след няколко годинки е на свобода. Ако си плаща зад решетките за определен лукс, той си излиза в добро здраве. Никой не може да ме убеди, че се е поправил в затвора. Напротив- започва да вършее пак.

Скрюч
Скрюч
17 октомври 2018 16:47
Гост

Истината е, че наближава края на годината и трябва да се усвоят едни пари. За 120 терабайта, близо 200000 лева са малко множко. Какво плащат толкова, труд включен ли е?

Мижи да те лажем
Мижи да те лажем
17 октомври 2018 16:38
Гост

Невъзможно е чрез надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни да се разследва срива на ТР, както ни обяснява г-жа Цачева.

Минувач
Минувач
17 октомври 2018 16:36
Гост

Мъка, мъка… излиза, че Търговският регистър може да спре, за да се раследва защо е спрял…

Спец
Спец
17 октомври 2018 16:27
Гост

Или ни правят на калинки или г-жа Цачева нещо не е разбрала. Не е възможно log файловете да тежат толкова много.

Колега
Колега
17 октомври 2018 16:30
Гост

То нали ако имаше event management система, нямаше да се случи срива. Има нещо гнило тук.