В Народното събрание не е внесена нито една кандидатура за зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Това потвърдиха за „Лекс“ от парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност, която е натоварена с процедурата по избор на нов член на бюрото.

Крайният срок за номинации изтича днес в 17 ч., посочиха от комисията.

Постът се оваканти след като на 15 март парламентът освободи досегашния заместник на Бойко Рашков Георги Гатев. До това се стигна след като през лятото на миналата година от прокуратурата огласиха информация, че Гатев е съдействал на трима обвиняеми магистрати (прокурорите Димитър Захариев и Росен Каменов и съдията Светлозар Георгиев – б.а.) да подадат в бюрото заявления за проверка дали са подслушвани незаконно. В съобщението се твърдеше, че с един се срещал лично, а двама не си написали молбите сами, а това е станало на компютъра на административния секретар на бюрото. Така не бил спазен установеният ред, а като последица ДАНС взе решение да отнеме допуска на Георги Гатев. Той обжалва пред Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ), както и пред Върховния административен съд, но и двете институции потвърдиха отнемането на допуска му до тайни. Достъпът до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ е изискване за заемане на длъжността на член на бюрото за контрол на СРС и така Гатев беше освободен от парламента, който го е избрал.

Възможно е до края на деня да не бъде внесена кандидатура за член на НБКСРС, тъй като през декември изтича мандатът и на останалите му четирима членове. Така депутатите може да предпочетат да запълнят изцяло състава му, вместо само овакантената след освобождаването на Гатев позиция на зам.-председател.

По закон членове на Националното бюро могат да бъдат само дееспособни български граждани, които имат не по-малко от 8 години юридически или професионален стаж в службите за сигурност или в тези за обществен ред. Те трябва и да са получили разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво „Строго секретно“.

Мандатът им е 5 години.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колибесов
Колибесов
16 април 2018 13:09
Гост

Тия, магистратите такава мечешка услуга спретнаха на Гатев

Анонимен
Анонимен
16 април 2018 13:10
Гост

Ти какво си мислиш? Че и те не са му вършили услуги.

Кандидат
Кандидат
16 април 2018 13:05
Гост

Тежка е царската корона

Анонимен
Анонимен
16 април 2018 13:00
Гост

Няма и нужда от нов член. Мандатът на бюрото изтича през декември. С отстраняването на Гатев стресираха другите трима и сега какво се получава – Бойко Рашков е сам срещу всички. Така че решения могат да бъдат взимани и без пети член.

Хи-Хи
Хи-Хи
16 април 2018 12:56
Гост

Пълен цирк

Анонимен
Анонимен
16 април 2018 12:45
Гост

nqma i da ima ako im skoiat nomer kato na gatev