Няма кандидати за десетото място за европейски делегиран прокурор, показа проверка на „Лекс“. Срокът за подаване на документи изтече в петък. Единствената възможност да се появи желаещ за делегиран европрокурор е, ако някой е подал документи по пощата, които все още не са пристигнали във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Както „Лекс“ писа, Прокурорската колегия на ВСС обяви третата процедура за подбор на един европейски делегиран прокурор в средата на февруари.

До нея се стига, след като Колегиумът на Европейската прокуратура (ЕПр) отхвърли кандидатурата на зам.-шефката на окръжната прокуратура в Перник Анита Джамалова и така страната ни в момента има 9 при необходими 10 европейски делегирани прокурори.

Първата процедура беше открита в края на 2020 г. След изслушването на 31 кандидати, ПК на ВСС избра 10, но Колегиумът на ЕПр одобри само четирима – Светлана Шопова-Колева, Бойко Калфин, Вероника Трифонова и Димитър Беличев.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши настоя за запълване на квотата като на среща с членовете на ПК на ВСС беше казала, че за предпочитане е кандидатите да имат прокурорски опит.

Последва втора процедура, при която за европейски делегирани прокурори бяха излъчени Елена Попова от Специализирания наказателен съд, прокурорите от СГП Виктор Тарчев, Станислав Стойков и Анна Алексова, както и зам.-шефовете на окръжните прокуратури на Перник Анита Джамалова и на Кюстендил – Ивайло Илиев. Всички те, с изключение на Джамалова, бяха одобрени от Европейската прокуратура.

Така едно място остана свободно, което има вероятност и при този трети опит да бъде попълнено.

Сега ПК на ВСС може да обяви четвърта процедура за подбор. Другият вариант е да се договори с Европейската прокуратура за един делегиран европрокурор по-малко от първоначално предвидената бройка от десет души.

При посещението си в България миналата седмица Лаура Кьовеши заяви, че би искала да види в София сграда само за Европейската прокуратура, защото в момента делегираните прокурори ползват кабинети в сграда, в която се помещават и националните обвинители. „Не е проблем да споделяме помещенията, но бих искала самостоятелна сграда, самостоятелен бюджет и да мога да посетя тази сграда„, каза още Кьовеши.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 септември 2022 19:32
Гост

А дали няма кандидати, не защото няма читави, а защото се отвратиха от първите процедури и от избора на някои лица, които не заслужаваха да бъдат избрани и предложени?

Напразни надежди
Напразни надежди
22 март 2022 20:34
Гост

Защо си мислите, че досега избраните 9 са независими от Гешев? Спомнете си кои са, как ги избраха и КОЙ ги избра тук в България!
Нищо няма да направят и в екипа на Кьовеши, гаранция! Особено срещу тези които ги пратиха там!

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 20:42
Гост

Няма и да има кандидат за 10-ти ЕДП. И нещо друго ще ви кажа – тези 9 които станаха скоро ще избягат с писъци от европейската прокуратура. Само гледайте.

Борис
Борис
21 март 2022 13:48
Гост

Учудващо! От толкова много прокурори, никой да не иска да се кандидатира.

Дамаджаната
Дамаджаната
21 март 2022 23:05
Гост

Никой не иска Киро Тъ@@то да му нарежда да провежда поръчкови разследвания и арести.

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
21 март 2022 12:39
Гост

Ако и Европейската прокуратура не повдигне обвинения срещу Борисов и тя ли е против Петков, Рашков и сие видни юристи. Та коя е европрокуратурата, за да иска доказателства, след като Петков, Рашков, Василев и Еконт-а казаха кои са виновните, а?

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 13:49
Гост

А доказателствата? Дали ще издържат?

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 11:57
Гост

Да не се чудите после, като идете в чужбина, защо ни мислят масово за престъпници и цигани.

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 12:35
Гост

С главен прокурор покровителстващ престъпността за какви да ни мислят…

Филип
Филип
21 март 2022 13:50
Гост

Така и не си подаде оставката това недоразумение.

Alina
Alina
21 март 2022 11:57
Гост

Излагация по български

Чочо
Чочо
21 март 2022 13:51
Гост

За кой ли път? Ставаме смешни вече.

Гемински
Гемински
21 март 2022 11:55
Гост

Е то не може хем да си делегиран прокурор, хем тук да се чудиш как да замиташ доказателства за да не арестуват любимият ти вожд Бойко.

Мелина
Мелина
21 март 2022 11:54
Гост

В Европа да се откажат от нас. Явно не става. Твърде сме корумпирани. Ние не сме за ЕС. Просто сме там, защото сме външна граница с Турция и Русия на ЕС. Не защото сме много уредена страна.

Daniel
Daniel
21 март 2022 11:56
Гост

И да създадат прецедент? Ще ни натискат ако ще и 20 години да отнеме.

Марина
Марина
21 март 2022 11:56
Гост

Не бе то има читави, но трябва ГЕРБ да се махне, Гешев да се махне и да почнат тези безпристрастни хора да работят спокойно. Защото е ясно, че ГЕРБ още има някаква власт и натиска всеки.

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 16:19
Гост

Дано да се откажат от нас. Това ни е надеждата. Почти съм убедена обаче, че колкото и да сме зле първо ще вкарат войски на НАТО в Добруджа, след това ще изсмучат всички наши природни и човешки ресурси и когато наистина сме територия, тогава САЩ и ЕС ще обявя, че ТУК корупция няма.

Даниелев
Даниелев
21 март 2022 11:53
Гост

Кьовеши не може да намери от тази пробита и корумпирана страна безпристрастни прокурори и това си е.

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 11:53
Гост

Е как ще има. Нали това, което всички си знаехме, че на Европа не и дреме за ГЕРБ, БСП, ПП, тя си иска да се разследва всеки със съмнения за крадене на пари, сега показа, че е точно така. А това нас не ни устройва, защото тук съдии, прокурори и следователи са пристрастни. Ако гласува за ГЕРБ или БСП не иска да прави нищо против тези партии. Как прокурори, които са фенове на Борисов и смятат, че България може да се развива успешно само при Бориосв, ще направят така, че да обезглавят партията, като повдигнат обвинения на Бойко Бориосв? Тук… Покажи целия коментар »

Илина
Илина
21 март 2022 11:55
Гост

Именно

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 11:51
Гост

Пак старата песен

Симо
Симо
21 март 2022 13:53
Гост

На нов глас.