Висшият съдебен съвет няма да успее да спази законовия срок – 10 август 2019 г., за когато се предвижда Единният портал за електронно правосъдие да заработи с пълен капацитет. Това означава да има възможност за заявяване на извършването на удостоверителни изявления и процесуални действия в електронна форма, за електронно връчване на съобщения и призовки и  достъп до поддържаните от органите на съдебната власт електронни дела и публични регистри.

Това стана ясно на днешното заседание на Пленума на ВСС, на което присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, директорът на Държавната агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков и Ирена Първанова от Оперативна програма „Добро управление“.

Тримата бяха поканени, за да бъдат обсъдени дейности и проекти, свързани с електронното управление и правосъдие.

Забавянето на цялостното въвеждане на е-правосъдието се дължи и на обективни причини. Членове на съвета попитаха правосъдния министър Цецка Цачева дали има възможност за удължаване на срока, на което тя отгвоори, че това зависи от ВСС.

Спазването на законовия срок почти изцяло зависи от осъществяването на проекта за изграждане на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), който се финансира от ОПДУ. Той трябва да бъде готов до януари 2020 г.

Атанас Темелков обясни, че електронното правосъдие е част от цялостното електронно управление в страната. Идеята е всички администрации в държавата да предоставят електронни услуги на гражданите и се работи по централизирането на системата, а цялата информация от всички регистри и бази данни ще се съхранява на частен хибриден облак.

В отговор на въпрос Темелков заяви, че е добре и ЕИСС да бъде на този облак. В момента има малък такъв, с останал свободен ограничен обем, който едва ли побере цялата Единна информационна система на съдилищата. Той поиска ВСС да му предостави за ден-два какви са изискванията му за ползване на този малък облак и тогава ще може да отговори по-конкретно за дали в него ще може да се включи и съдебната система.

Иначе се очаква до края на седмицата да бъде обявена обществена поръчка за изграждане на голям хибриден облак, който да поеме всички системи. Срокът за това ще е 18 месеца, което на практика означава, че ЕИСС ще бъде готова преди облака. Как ще се развият нещата след това, все още е рано да се каже.

Освен това се оказва, че има проблем с осигуряването на свързаността на всички съдилища. От Държавната агенция „Електронно управление“ казаха, че могат да осигурят такава на съдилищата в областните центрове, но за много районни съдилища това е невъзможно. Което означава, че ВСС трябва сам да поеме това задължение, като един от вариантите е да изгради т.нар. дейта центрове.

Атанас Темелков цитира международно изследване, публикувано наскоро, в което се казва, че до 2022 г. 85% от ползвателите на дейта центрове ще преминат към облачни услуги.

Гергана Мутафова, която е ръководител на проекта по изграждане на ЕИСС, попита как намират идеята да се създаде междуведомствена група, която да подпомага съдебния съвет при реализирането на по-специфични дейности, на което Томислав Дончев отговори, че приветства всякакви идеи за по-добра координация между институциите.

Вицепремиерът обясни, че сърцевината на държавното електронно управление е, когато гражданинът търси услуга, да я получава веднага, а не да обикаля по гишета.

Всеки един регистър във всяко ведомство трябва да е в състояние да си говори с другите регистри. Имаме почти 18 000 регистри, една малка част от тях са дигитализирани и още по-малка част си говорят. Идеята е да има единично събиране и многократно използване на информацията, защото е глупаво да разхождаме гражданите“, каза Дончев.

Той обясни, че облакът е важен, защото няма да има нужда във ведомствата, които имат регионални структури, да има отделни бази данни, а всичко ще се качва на него. „Електронното общуване на администрациите е много важно. Успяхме почти във всички администрации да забраним хартията“, каза още вицепремиерът.

Той обяви, че следващата голяма задача е въвеждането на новите карти за самоличност, които ще бъдат с чип, за да има по-лесна идентификация.

По думите му съдебната власт е специфична, но би било глупаво тя да изгражда паралелна система. Иначе поясни, че има достатъчно финансови средства по пътната карта, които биха могли да бъдат използвани за реализирането на електронното правосъдие.

Гергана Мутафова каза още, че предвидените 700 000 лева за хардуер са недостатъчни, защото трябва да се направи цялостната му подмяна.

Освен това акцентира и върху необходимостта от подсилване на IT отдела на ВСС, за да може в бъдеще той да поеме поддръжката на ЕИСС.

В крайна сметка двете страни заявиха, че ще поддържат връзка, за да вървят нещата.

IT отделът на ВСС бил абсолютно непригоден

След разговора с гостите беше обсъдено предложението на Гергана Мутафова за увеличаване на щатната численост на IT отдела на ВСС с пет бройки. Мотивите ѝ бяха, че Единната информационна система на съдилищата ще трябва да се поддържа след изтичане на двугодишния гаранционен срок, а настоящите служители не могат да се справят с това.

Тук Даниела Марчева постави принципния въпрос за IT отдела. Според нея ВСС няма никакъв капацитет по отношение на тези специалисти. „Ако трябва да променим длъжностните характеристики, за да оптимизираме щата. Знаем колко е високо заплащането, но не е в такива ужасяващи размери, за каквито се говори“, каза Марчева.

И продължи: „Това, което имаме като IT отдел, е абсолютно непригодно и вие го виждате. Да помислим за преструктурирането му за нуждите на ВСС. Да видим какви изисквания ще имаме към новите петима души, какво образование и т.н.“.

Гергана Мутафова поясни, че в много европейски държави съдебните системи използват външни фирми. Например в Австрия се използвал изчислителен център, в който работят 100 души. По думите ѝ увеличаването на щата за IT специалисти само открехва вратата на дебата по въпроси, свързани с поддържането на системите в съдебната система.

Единодушно ВСС взе решение за увеличаване на щата в отдела си.

Цацаров: Искате да гласуваме празен чек

Като стана дума за финансиране по европейски програми, Даниела Марчева съобщи, че има възможност за такова за внедряване на софтуера за конвертиране на глас в текст (voice-to-text).

На 17 януари ВСС даде зелена светлина за проучване на възможностите за финансиране и днес Марчева обясни, че е имала среща с Томислав Дончев и представители на Оперативна програма „Добро управление“, които са я уверили, че може да се осигурят средства за voice-to-text и са ѝ обяснили стъпка по стъпка какво трябва да направи ВСС, за да получи такова.

Първото е Пленумът да вземе решение за откриване на процедура за финансиране на внедряването на този софтуер.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска да знае колко би струвало въвеждането на такъв софтуер у нас.

Марчева поясни, че в Полша е струвал 2.6 млн. евро, а в Хърватска, която е изграждала такъв паралелно с Полша – 3.7 млн. евро. Тя каза, че ставката за труд у нас е по-ниска и, независимо дали ще са български или чужди специалистите, ще излезе по-евтино. По думите ѝ първо трябва да се види какви модули ще са необходими в системата, после ще се извърши пазарно проучване и едва тогава ще може да каже приблизителна стойност.

Сподели и че Томислав Дончев е харесал идеята и дори е предложил, след като бъде въведена в съдебната система, софтуерът да бъде внедрен и в Народното събрание, което също се интересувало от voice-to-text, в МВР, общини, въобще в държавната администрация.

От нас искате сега да ви гласуваме празен чек, да отправите такова допитване без да знаем колко ще струва. Идеята е свястна и полезна, но няма отговор колко ще струва. Аз няма да гласувам такъв празен чек. Предлагам да се отложи и да се внесе в заседание, когато можете да кажете колко ще струва това, за да кажем разумно ли е да се изхарчат тези пари при всички други цели на съдебната система“, каза главният прокурор.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев пък призова за voice-to-text да не се вземат пари, предназначени за финансиране на изграждането на ЕИСС.

Има пари и по друга мярка, извън ЕИСС, има остатъци и по други оперативни програми. От тази една година работа във ВСС се убедих, че всяко отлагане на решение е начин да не се реализира. Така се случи със заповедните производства, с военните съдилища и с прекрояването на софийския съдебния район. Обезверявам се. Това е колегиален орган, всеки има мнение, трудно се задвижва административната машина. Ако не вървим прагматично, ако се отложи разглеждането на този въпрос, нищо няма да постигнем. Критиките към нас, че се движим хаотично, че нямаме визия и че бавим всички съществени структурни въпроси, ще се окажат основателни“, отговори Марчева.

Драгомир Кояджиков на свой ред каза, че или се търси начин за бламиране на предложението, или то не се разбира. Той обясни, че не става дума за отправяне на проектно предложение до ОПДУ, а само за искане за откриване на процедура. Когато това стане, започва пазарно проучване и всички други необходими дейности, след което се внася предложение във ВСС за отправяне на проектно предложение.

Севдалин Мавров обаче също настоя за отлагане, за да има черно на бяло сумата.

С 9 на 9 гласа идеята му не беше подкрепена, а с 15 на 3 гласа Пленумът се съгласи да отправи искане за откриване на процедура за финансиране на изграждане на софтуера за конвертиране на глас в текст.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гейтс
Гейтс
21 февруари 2019 15:11
Гост

Доста сбъркани ми изглеждат нещата, поради простата причина, че магистратите няма как да разбират от ИТ. Добре е през цялото време да има кой да ги консултира, защото в това, което са им казали за връзките между съдилищата и ДЪРЖАВНИЯ частен хибриден облак, има доста глупости. Абе, дори да има някой разбиращ да им подбере служителите в ИТ дирекцията, пак ще е добре.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2019 16:49
Гост

Тези служители са претрупани с работа. Надали ще имат ресурси за обучение.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2019 15:04
Гост

Добре е, че всички регистри и бази данни ще се съхраняват на частен хибриден облак. Това пази системата от срив.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2019 14:10
Гост

Абсолютно е прав Томислав Дончев. Кой гласува за празен чек?

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2019 13:44
Гост

Някои функционалности на портала са налични, но електронните папки за дела, електронна деловодна система и т.н. няма и няма да има скоро. Много работа предстои, а ми прави впечатление, че този ВСС само гледа да се спотайва и да прехвърля отговорности и работа на други.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2019 13:40
Гост

Знаех си. Много се изхвърлиха с този срок. Единният портал за електронно правосъдие не се прави току така.