Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане искането да спре действието на указанията на ЦИК, с които беше забранено видеонаблюдението на броенето на бюлетините. Така то няма да се случи на парламентарните избори тази неделя.

Делото във ВАС пое лично зам.-председателката на съда Мариника Чернева. С колегите си Диана Гърбатова и Владимир Първанов тя излезе с определение по искане на „Демократична България“ за спиране на действието на указанията на ЦИК.

В него върховните съдии посочват, че са сезирани с особено искане за спиране на изпълнението на специфичен административен акт. „В настоящия случай това са методически указания, с които се създават права или задължения за органи или организации, подчинени на органа, издал акта, с които се засягат права, свободи или законни интереси на граждани или юридически лица“, обяснява ВАС.

И допълва, че искането за спиране на изпълнението е мотивирано с датата на изборите – 4 април 2021 г. Това обстоятелство обаче не е ново по смисъла на чл. 166, ал. 2 от АПК, тъй като изборите са насрочени с указ на президента за тази дата още на 14 януари 2021 г., изтъква ВАС.

„Задължението на съда да се произнесе по претендираното спиране възниква след обосноваване на нови факти и обстоятелства, каквито в случая липсват, поради което искането е недопустимо. В конкретния случай съдът не разполага със законови правомощия да се произнесе с определение по същество релевираното основание за спиране изпълнението на процесния административен акт в обжалваната му част. Такава е константната практика на ВАС по подобни случаи“, посочват Чернева, Гърбатова и Първанов.

Те обаче обясняват, че и да бяха спрели изпълнението на указанията, пак нямаше как да има видеонаблюдение на изборите: „Следва да вземе предвид и обстоятелството, че целения с искането правен резултат не може да бъде постигнат, тъй като е направено за първи път едва при провеждане на първото по настоящото дело заседание, изборите, както по-горе беше описано, са насрочени за 4 април 2021 г., а  произнасяне на съда в какъвто и да е смисъл подлежи на обжалване пред петчленен състав на Върховен административен съд,  т.е. не може да влезе в законна сила до провеждане на изборната процедура“.

До делото пред ВАС се стигна след като в края на януари ЦИК прие указания, с които забрани видеозаснемането на процеса на броенето на бюлетините, както на членовете на комисиите, така и на застъпниците.

„Демократична България“ оспори указанията, които са общ административен акт. И на 15 март 2021 г. Административен съд София-град (АССГ) отмени частта от тях, която забранява снимането на броенето на бюлетините.

ЦИК обжалва в последния възможен момент – 31 март 2021 г. Върховният административен съд скоростно насрочи заседание за днес, на което обаче не беше даден ход на делото заради възражения за неспазен срок за призоваване от избирателната комисия и го отложи за 14 април.

От „Демократична България“ обаче настояха ВАС да спре изпълнението на указанията.

В решението си АССГ заяви, че Общия регламент за защита на данните (GDPR), на който се позовава ЦИК, за да издаде указания в този смисъл, не се прилага за избори за национален парламент, тъй като това е въпрос, който не попада в обхвата на правото на ЕС. Съдът отхвърли тезата на ЦИК, че правата на наблюдателите, застъпниците и представителите на партиите, коалициите и инициативните комитети са лимитативно изброени в Изборния кодекс. И заяви, че те следва да се тълкуват в съответствие с основната им задача – да гарантират прозрачност на процеса и честни избори. „В частност, гарантираното им право да присъстват имплицитно съдържа в себе си правото да разпространяват информация за възприетите от тях обстоятелства и доколкото не е налице изрично основание за забрана – и да използват технически средства за запис на наблюденията им“, прие АССГ (пълния текст на решението виж тук).

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
04 април 2021 0:11
Гост

„ЦИК обжалва в последния възможен момент – 31 март 2021 г.“

Тоест АССГ не можа да връчи веднага на 15-16 март решението, ами са били нужни цели 9 дена.

Анонимен
Анонимен
02 април 2021 18:57
Гост

Странна работа ! За тридесет години нямаше видео наблюдение и изборите бяха честни! Сега на някой умник му хрумнало да снима и като не му дават – изборите не са честни? Алооо!

Анонимен
Анонимен
02 април 2021 18:54
Гост

Хайдеее, Бойкикиев ще сънува розови сънища!

Браво
Браво
02 април 2021 18:40
Гост

Браво на ЦИК, ВАС и комисията за личните данни! Имало мислещи хора, а не само политически циркаджии, които спестяват последиците на своите застъпници/наблюдатели, които после ще се оплакват, че дадедн господин не ги е предубил, че ще загубят солидни финанси средства, след изборите :).

без разглеждане?!
без разглеждане?!
02 април 2021 18:07
Гост

A бе, ВАС, това оставяне без разглеждане ли е? Това си е отхвърляне на искането, заради липсата на нови обстоятелства. Хм, хм

123
123
02 април 2021 18:02
Гост

Снимайте ордите, които ще се наредят с продадените си гласове.

браво на АССГ
браво на АССГ
02 април 2021 18:01
Гост

Да живее правовата държава! И това не е подигравка към ВАС, просто това е положението, в което жалбоподателите са се докарали. АССГ обаче се доказа като съд с подготвени, знаещи и можещи юристи!

Отврат
Отврат
02 април 2021 18:04
Гост

Ама излиза, че какво решава ЦИК е с по-голяма тежест от това, което е казала съдебна инстанция, па макар и първа.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
04 април 2021 0:13
Гост

Каква разлика, като е първа? Втората и последна казва, че целесъобразността стои над законосъобразността. Да не говорим за случайното разпределение на делата – съвсем случайно „Делото във ВАС пое лично зам.-председателката на съда Мариника Чернева.“

Анонимен
Анонимен
02 април 2021 20:24
Гост

Мда, за разлика от бойкикев и адв. Надка, които са съвършено некомпетентни юристи.

Наблюдател
Наблюдател
02 април 2021 18:00
Гост

Вече са ясни основанията за касиране на вота, които ще залеят още в неделя.

Анонимен
Анонимен
02 април 2021 17:50
Гост

Управляващите чрез ЦИК И КЗЛД постигнаха своето и сега ще има шменти капели при преброяването

Анонимен
Анонимен
02 април 2021 17:52
Гост

Какво очакваш. Караджов е с изтекъл мандат и го държат за т….те,защото иска още един

Анонимен
Анонимен
03 април 2021 8:52
Гост

Надявай се и вярвай за касиране на изборите. Хи хи хи

Анонимен
Анонимен
02 април 2021 17:48
Гост

Имам принципен въпрос към състава – а какво правим с чл. 233, ал. 1 от АПК

компетентност, едва ли
компетентност, едва ли
02 април 2021 17:57
Гост

То тъй, ама как да влезе в сила? Ни стааа. Спиране на изпълнение се иска още в жалбата срещу АА, а не устно в първо заседание на касация. ДБ тъй компетентно ли мислите да я карате по правни въпроси, като вземете властта?

Анонимен
Анонимен
02 април 2021 17:47
Гост

Много са загубени тези от ДБ, да бяха поискани спиране още на първа инстанция.

Валя
Валя
03 април 2021 0:18
Гост

И да бяха искали на първа, и да имаше спиране, политиците пак нямаше да го позволят.
А спиране може да не се иска веднага.