Прокуратурата, МВР и ДАНС разследват съвместно с Великобритания опит за убийство на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев, включително и възможната връзка с отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал с „Новичок“ в Солсъбъри.

Това стана ясно след днешната среща при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха посланикът на Великобритания Ема Хопкинс, главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешният министър Младен Маринов.

Повод за нея са последните разкрития на сайтовете Bellingcat и The Insider, че основните заподозрени за отравянето на Скрипал – служителите на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Анатолий Чупига и Александър Мишкин, са имали помагач. Това е бил агент под псевдоним Сергей Вячеславович Федотов, който пътувал много из Европа, Азия и Близкия изток, а през пролетта на 2015 г. е бил и в България. Времето на посещенията му пък подозрително съвпада с отравянето на Гебрев, сина му и служителя му Валентин Тахчиев на 28 април 2015 г.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че агентът на ГРУ е бил 3 пъти в България през 2015 г., но останалите двама не са влизали в страната в последните 10 години. Федотов е дошъл първо на 5 февруари 2015 г. и напуснал страната със самолет на 22 февруари. След това е пристигнал на летището в Бургас на 24 април и напуснал 28 април вечерта отново със самолет. Третото влизане на Федотов у нас е на 23 май със самолет през аерогара София, като на 29 май 2015 г. напуснал с автомобил и придружител през границата със Сърбия, обясни Цацаров.

Отравянето на Гебрев съвпада с второто влизане на Федотов в България. На 28 април, когато Федотов напуска страната, Гебрев е бил на вечеря с бизнес партньори от Полша в ресторант в тогавашния хотел „Кемпински-Зографски“. На вечерята оръжейният бизнесмен се почувствал зле и бил откаран в болница с тежки симптоми на отравяне, а след това в същото състояние изпаднали синът му и Тахчиев. Впоследствие тримата са стабилизирани, а по случая започва разследване.

Главният прокурор обясни днес, че са били извършени химически проби от превозни средства, били са взети проби в дома на Гебрев, в офиса на фирмата му „Емко“, разпитани били множество свидетели и е била иззета цялата документация от болниците.

Само инсектициди в кафе и рукола

Заключенията на българските експерти са, че в храните, които Гебрев е приел, няма открито такова количество отрова, което да е в състояние да предизвика тежкото отравяне, което е констатирано от лекарите. Заключенията от химическите експертизите са показали, че в кафе от кафе-машина в дома на Гебрев и в рукола, която са консумирали в хотела, имало следи от инсектицида хлорпирифос, който е силно токсичен и се ползва с борба с вредители по земеделските култури.

„Разследването е установило категорично, че ползваният препарат е в минимални количества и не може да причини това тежко състояние, в което е бил Гебрев“, подчерта главният прокурор, а заключението на експертите за състоянието на бизнесмена е било за остра интоксикация. Тъй като в следващата една година не е бил разкрит извършител на отравянето, разследването е било спряно до есента на м.г., когато Гебрев изпратил писмо до Цацаров с молба за възобновяване заради случая „Скрипал“ и съмнението му, че отровата може да е от семейството на „Новичок“. Той изказа и публично съмненията си за руска намеса в отравянето му, защото през фирмите си е изнасял оръжия за Украйна.

„На 12 октомври аз изисках от СДВР спряното досъдебно производство. На 15 октомври разследването беше възобновено“, каза още Цацаров и добави, че за пръв път е било подписано споразумение за създаването на съвместен екип за разследването само по едно дело, в който са включени полицаи, прокурори и агенти на ДАНС. Разпитани са били 13 свидетели, а Гебрев е дал обяснения, включително за поръчаното от него изследване във финландска лаборатория, като са изискани и резултатите от него. От него също не става ясно каква точно е била отровата, но заключението е, че няма субстанции, свързани със списъка на конвенцията за забрана на химическото оръжие.

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс каза, че българските и британските служби работят в сътрудничество по случая „Гебрев“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 февруари 2019 12:47
Гост

В крайна сметка няма значение с какво са се опитали да го отровят. По-важни са причините за това.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2019 12:46
Гост

Гебрев с пълно право е поръчал изследване във финландска лаборатория.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2019 12:45
Гост

Създаването на съвместен екип за разследването навярно ще ускори процедурите по разследването и за в бъдеще.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2019 12:29
Гост

Ако допуснем руската намеса, съвсем логично би било след неуспешен опит през 2015 г. в София с отровата Х, да предприемат различен подход през 2018 г. в Англия. Защо ще повтарят със същото, което веднъж не е сработило?

ГРУ(Х)
ГРУ(Х)
11 февруари 2019 12:25
Гост

И кой каза, че руснаците ползват само Новичок? Иначе, това разследване отсега е ясно, че няма да доведе доникъде. И дори да хванат този „Федотов“, какво? Ще го обвинят, че в бил в София в деня, в който Гебрев е отровен…наред с още два милиона българи и 3654 туристи?