Десет години след мистериозната смърт на арестанта Пламен Куцаров в бус на ГДБОП, делото срещу бившите антимафиоти Божидар Проданов и Ирен Вълев приключи с окончателното им оправдаване.

Състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила решението на втората инстанция, която миналата година прие, че Проданов и Вълев не са причинили смъртта на арестанта, а той е починал заради приет амфетамин и уголемено сърце, но заболяването не е било установено приживе.

Пламен Куцаров почина в бус на ГДБОП при арест на 21 януари 2009 г., а Проданов и Вълев бяха обвинени, че са причинили смъртта му поради немарливо изпълнение на задълженията си при конвоирането му. Процесът беше в списъка с дела, наблюдавани от Европейската комисия и влезе в съда през 2011 г., а едва преди 2 години приключи на първа инстанция, когато съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд (СГС) оправда бившите служители на МВР. Случаят беше широко коментиран заради информациите, че Куцаров е починал, защото е бил бит от полицаите, за да изтръгнат от него самопризнания за участие в отвличане, като дори задържането му не е било документирано.

Той беше задържан в дома си в София, където живеел с приятелката си, която даде показания, че полицаи са го повалили на земята, при което е ударил лицето си. След това Куцаров бил откаран в Института по психология към МВР, където не издържал изследване на полиграф. При него бил питан за безследно изчезналия тогава Кирил Божилов-Цигането, като според МВР той е бил отговорен за отвличането му заедно с Валентин Янев-Бореца и още един мъж. Според обвинението, след изследването Куцаров бил качен в буса и бил придружен от Вълев, Проданов и началника им Сергей Куртев, за да бъде откаран в ГДБОП, но по пътя починал от задушаване, защото бил проснат на земята с белезници на гърба, удрян в главата, на която пък била поставена платнена торба.

На три инстанции обаче беше приета защитната версия, според която Куцаров бил седнал и в един момент му прилошало. Първоначално казал, че е добре, но след това Куртев наредил да спрат колата и тогава Проданов го попитал дали иска вода, а той отговорил: „Не ви ща водата“. След като минали още 100-200 метра, Куцаров изхъркал неестествено и полицаите му свалили белезниците, и пак спрели колата. Тогава установили, че е неконтактен, Куртев го напръскал с вода, ударил му леки шамари, извадил му езика, а Вълев и Проданов започнали изкуствено дишане и масаж на сърцето, но докато стигнат до „Пирогов“, той починал.

Три съдебно-медицински експертизи бяха назначени от СГС, за да се стигне до крайното заключение, че е настъпила „внезапна сърдечна смърт“, в резултат на остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност, заради употреба на амфетамин и уголемено сърце. След това и апелативните, и върховните съдии се съгласиха с извода на лекарите и в допълнение приеха за доказано, че арестантът не е бил притискан на земята, не е удрян и не е бил с торба на главата, а с качулката на собствената си дреха, която не му е пречила да диша.

На втора инстанция Софийският апелативен съд подчерта, че и обвинението срещу Вълев и Проданов представлява „невъзможна конструкция“, и само по себе си би довело до връщане на делото, ако присъдата не беше оправдателна.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 март 2019 17:23
Гост

Имам чувството, че след толкова години истината остава погребана.

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 17:16
Гост

Най- накрая. След 10 години чакане, поне полицаите получиха възмездие.

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 16:57
Гост

И все пак това са думите на полицаите. В крайна сметка не може да се докаже дали са го били.

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 17:21
Гост

Разбирам, че има уголемено сърце. Но не мисля, че е взел амфетамин за първи път в деня на ареста. Може би се е случило нещо, което е допринесло за фаталния изход.