Не ми е оказван натиск да сезирам Висшия съдебен съвет (ВСС) за главния или други прокурори, заяви министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

Изявлението му идва след като вчера в интервю за БНР колегата му в кабинета – Бойко Рашков, съобщи, че ще „сезира“ ВСС чрез Стоилов за „редица прокурори в нашата страна, които са допуснали нарушение на закона, които са уронили престижа на съдебната власт и те трябва да бъдат отстранени“, а после говори за ВСС, „в който трябва да влязат достойни хора, които ще реагират на безобразията, които например прави един главен прокурор на държавата“.

От думите на Стоилов днес стана ясно, че той още няма сигнал от вътрешния министър. „Ще анализирам сигнала, който ще изпрати министър Рашков, ще преценя неговата допустимост и, доколкото е възможно, неговата основателност“, каза министърът на правосъдието и подчерта, че той е един от малкото, които могат да сезират ВСС.

Проф. Стоилов обаче подчерта, че в близките дни най-важната задача е добрата организация на изборите. „Надявам се, въпреки противоречията, прокуратурата и МВР да взаимодействат ефективно, за да се намали рязко броят на купените гласове. Нека техните амбиции да се изразят в това коя от тези институции ще даде по-голям принос за пресичане на тази порочна практика“, каза той, като изтъкна, че противоречията идват и от двете страни.

Попитан дали ако получи достатъчно информация за нарушения на главния прокурор е готов да внесе предложение за прекратяване на мандата на обвинител №1, Янаки Стоилов заяви: „Това зависи от материала, който ще бъде предоставен. Министърът на правосъдието разполага с правомощие да сезира ВСС, ако има основание за образуване на дисциплинарно производство. От там нататък въпросите се решават от членовете на ВСС“.

За спора за вписването на новите държавни бордове

Съдебната власт на основата на своята независимост носи отговорност за резултатите от работата си. Такъв коментар направи министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов по повод критиките на министрите на икономиката Кирил Петков и на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова към СГС заради спрените вписвания на новите ръководства на Българската банка за развитие (ББР) и на държавното дружество „Автомагистрали“. По този повод Стоилов сезира Инспектората към ВСС с искане на проверка за случайното разпределение на делата в СГС.

Винаги е сложно и деликатно, когато се коментират действия на съдебната власт. Съдебната власт е част от държавата. За нея държавата не би трябвало да се появява само когато иска по-голям бюджет. През дългите години, в които се е обособявало управлението на съдебната система, което все повече се откъсваше от Министерството на правосъдието, като че ли се е стимулирало пораждането на такива противоречия. Дългите периоди на безметежно самостойно съществуване, именно поради липсата на активно взаимодействие, пораждат конфликтни ситуация и пример за това е избраният „Модел 4“ за реформа на съдебната карта“, коментира правосъдният министър.

По думите му диалогът между властите е отговорност на всяка една от тях и единствената привилегирована позиция на съдебната власт е, че не може да бъде атакувана както от другите органи, така и гражданите.

Все пак той уточни, че разбира и позицията на колегите си Петков и Комитова.

Мога да разбера чувствителността на хора, които носят отговорност за стотици милиони левове, когато пред очите им изникват случаи на големи злоупотреби и се разчита органите на съдебната власт да бъдат чувствителни. Те не могат да бъдат чувствителни като граждани, като индивиди, но се очаква, ако има спорове, те да бъдат преодолявани и разяснявани на обществото“, каза проф. Стоилов като призова съдебната власт за по-голяма активност в комуникацията с обществото.

За проблемите с е-връчването

Ако е толкова сериозен проблемът с електронното призоваване, Министерството на правосъдието ще съдейства на Висшия съдебен съвет за промяна в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Това стана ясно от думите на правосъдния министър във връзка с измененията в ГПК, с които от 30 юни т.г. на всички банки, застрахователи, телекоми, доставчици на ток и газ, ВиК дружества, нотариуси и ЧСИ съдът не може да връчва на обикновен имейл или пък на хартия по седалището им, а само чрез Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) или чрез квалифицирана услуга за електронна препоръчана поща, защото именно това са двата способа, уредени в чл. 38, ал. 2 ГПК.

Проблемът е, че нито в ЕПЕП има такава функционалност, нито пък услугата за квалифицирана електронна препоръчана поща в момента се предлага пълноценно с опция за получаване на електронни съобщения. Така на практика разпоредбите на ГПК не могат да бъдат изпълнени.

Въпросът три пъти беше обсъден от кадровиците като се дадоха няколко идеи за разрешаването му, една от които е да бъде сезиран министърът на правосъдието и при сформиране на парламент, да внесе спешна промяна в ГПК, която да уреди, че задължителното е-връчване на изброените в чл. 50, ал. 5 ГПК субекти (банки, застрахователи и т.н.), ще започне, когато има техническа възможност.

В тази връзка днес проф. Стоилов заяви: „И да търсят нашето съдействие за промени в ГПК, това не може да стане реално преди края на месеца, дори ако приемем, че това е една от първите задачи, с които ще се заеме Народното събрание, освен да речем отново с обсъждане на промени в Изборния кодекс. Но тези промени единствено могат да бъдат поредното отлагане с няколко месеца. Такива отлагания вече са правени. Добре е ВСС да се стреми към по-голяма предвидимост в собствените си действия, защото той е инициатор на промени, които законодателите често безкритично приемат и сега когато трябва да действат, се оказва, че отново има проблеми. Но ако наистина проблемите са толкова сериозни, трябва да се обсъди и такъв вариант (за промени в ГПК – б.а.)“, заяви проф. Стоилов.

Той коментира и темата за подготвяния от Министерството на правосъдието анализ на дейността на специализираните съдилища и прокуратури, като уточни, че все още не е готов, но напредва. Очаква се работата да приключи след парламентарните избори и когато бъде сформирано новото Народното събрание, правосъдното ведомство да излезе с конкретни предложения.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 юли 2021 20:38
Гост

Веселин Андреев : “ Балада за комуниста.”…. “…. Не човек, а желязо….”. Продължението си го знаете, а ако не го знаете – прочетете! Такива ми ти работи с Янаки Стоилов и Бойко Рашков. Стягайте се дами и господа магистрати! Вас ще ви хакат, не мен! Честито и да ви е и наздраве!

незапознат
незапознат
06 юли 2021 17:34
Гост

Ще дават ли пари за дрехи през 2022г?

Анонимен
Анонимен
06 юли 2021 20:39
Гост

Ще взимат, няма да дават!

Г-жа Въпросителна
Г-жа Въпросителна
06 юли 2021 16:43
Гост

Чудесна е фиксацията върху прокуратурата, но някак, без особен коментар, остават някои любопитни факти, откакто „новите лица“ се вживяха в ролята на управляващи: – намалиха мерките за неотклонение на Бобоков, който е на свобода; – Миню Стайков е на свобода (прекомерно го били държали..); – Спряно бе делото за конфискация на имущество на Божков и съдът отмени обезпеченията, наложени от НАП; – Пеевски и Божков са в ОАЕ (първият не е „потърсен“ от никого досегам, а последният по доста любопитен начин бе освободен, след помощ от „братушките“); – Съдът отмени наложени запори над имуществото на Арабаджиеви; – Делото срещу Баневи… Покажи целия коментар »

До мисирката
До мисирката
06 юли 2021 22:51
Гост

А кой ще го оправи, любимец ти Гешев ли?

Анонимен
Анонимен
07 юли 2021 0:08
Гост

А може би любимецът ти Христо Иванов- малкия Маджо?

Кирилова
Кирилова
06 юли 2021 12:39
Гост

Ще я видим тази работа. Тези не са по-добри от ГЕРБ. Просто са комунисти. Онези бяха мутри.

Джарзев
Джарзев
06 юли 2021 12:39
Гост

Да бе. Чорапа не му заповядва.

Емил
Емил
06 юли 2021 12:39
Гост

А дали е така…?

Николина
Николина
06 юли 2021 12:38
Гост

Цялата работа ще ни експлодира в лицата…

Тодор Р
Тодор Р
06 юли 2021 12:38
Гост

Доста по-достоен за министър от „квадратни гащи“

Aнонимен
Aнонимен
06 юли 2021 12:38
Гост

Дано наистина да се намали рязко броят на купените гласове.

Йосиф
Йосиф
06 юли 2021 12:37
Гост

Определено трябва да се сменят хората във ВСС.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2021 12:37
Гост

Ами защо ни занимвате с този човек и целия кабинет, като той е временен. Има избори след 6 дни.

Ananieva
Ananieva
06 юли 2021 12:37
Гост

Обаче във ВСС трябва да се сменят хората

Haralampi
Haralampi
06 юли 2021 12:36
Гост

Ужас

Spiro
Spiro
06 юли 2021 12:35
Гост

Крайно ереме е във ВСС да влязат наистина достойни хора.

Aнонимен
Aнонимен
06 юли 2021 12:36
Гост

Те достойните си тръгнаха.

Младия адвокат
Младия адвокат
06 юли 2021 14:51
Гост

По-право е да се каже, че достойните никога не са влизали в политиката , поне от близо 100 години.

Aнонимен
Aнонимен
06 юли 2021 12:32
Гост

Не зная дали наистина не му е оказан натиск.

Симеон
Симеон
06 юли 2021 12:33
Гост

Само можем да гадаем.

Lawyer
Lawyer
06 юли 2021 12:17
Гост

Дядо влиза в магазина:
– Имате ли луканка от 100 лева?
Продавачката:
– Не, нямаме!
Дядото:
– А, ще имате! Ще имате!

Ще имате сигнал господин Министър Стоилов!
Въпросът е как Вие ще го интерпретирате и кога ще ГО подадете?!

Lawyer
Lawyer
06 юли 2021 12:18
Гост

министър