За създаване на единна регулация на производствата по несъстоятелност в Европейския съюз се обяви днес министърът на правосъдието Цецка Цачева пред депутатите от Комисията по правните въпроси на Европейския парламент (JURI).

„Усъвършенстването на правната рамка на несъстоятелността ще доведе до подобряване на условията за бизнес и намаляване на безработицата на територията на Европейския съюз“, заяви тя. И добави, че създаването на единна регулация в тези производства ще позволи на жизнеспособните търговци и предприемачи да запазят и продължат дейността си.

В началото на изказването си министър Цачева подчерта, че Българското председателство подкрепя предприетите реформи за укрепване на финансовата, икономическата и социалната стабилност на ЕС и в тази връзка работи усилено за въвеждане на необходимото ниво на хармонизация в производствата по преструктуриране и предоставянето на втори шанс на предприемачите.

Като друг приоритет в областта на правосъдието тя посочи подобряването на съществуващата уредба за улесняване на гражданите при отстояването на правата им при трансгранични спорове от семейноправен характер.

Освен това Цачева посочи, че България ще работи по време на председателството и за облекчено и бързо движение на съдебните решения, гарантиране на възможност за изслушване на детето, както и за повишаване на ефективността и намаляването на разходите в процедурите по повод международното отвличане на деца и сътрудничеството между съдилищата и органите на държавите членки.

Коментирайте

avatar