Когато по договор с банката длъжникът е посочил адрес за кореспонденция и се задължил да я уведомява при промяната му, а тя с нотариална покана му изпраща уведомление за предсрочна изискуемост на кредита, нотариусът не е длъжен да го търси на местоработата му, за да я връчи. Това прие Върховният касационен съд (ВКС) в решение за развитие на правото по въпрос, по който той самият досега не се е произнасял (пълния текст на определението виж тук).

До определението на ВКС се стига, след като окръжният съд в Стара Загора приема, че кредит към банка не е обявен за предсрочно изискуем, понеже нотариусът не е търсил длъжника на местоработата му, а „с оглед формиране на извод за редовност на връчването чрез залепване на уведомление законът предвижда наличие на всички предвидени в разпоредбата на чл.47 от ГПК предпоставки и осъществяване на описаните действия в тяхната взаимовръзка и поредност“.

Установявайки, че по въпроса няма практика на ВКС, върховните съдии Мими Фурнаджиева (председател на състава), Велислав Павков (докладчик) и Десислава Попколева се заемат да го разяснят.

Първо се спират на нормата на чл. 47 ГПК, която предвижда, че ответникът се счита за редовно уведомен, когато в продължение на един месец не може да бъде намерен на посочения по делото адрес и не се намери някой, който е съгласно да получи съобщението. „В този случай връчителят залепва уведомление на вратата или на пощенската кутия, а когато до тях не е осигурен достъп – на входната врата или на видно място около нея. Невъзможността ответникът да бъде намерен на посочения по делото адрес се констатира най-малко с три посещения на адреса, с интервал от поне една седмица между всяко от тях, като най-малко едно от посещенията е в неприсъствен ден. Цитираната разпоредба в алинея 5 предвижда фикция, че е налице редовно уведомяване при осъществяване на всички факти, предвидени в хипотезиса на алинеи 1 – 3, въпреки че реално такова не е извършено. Фикцията е създадена от законодателя с цел процесуална дисциплина и осигуряване движението на исковото производство“, сочат върховните съдии

И напомнят, че има трайна и непротиворечива практика на ВКС, че разпоредбата на чл. 47 ГПК е приложима и в нотариалните производства при връчване на нотариални покани, т. е. нотариусът може да фингира връчване на поканата, ако са осъществени предвидените от чл. 47 ГПК факти. „В случай, че те не са осъществени, не може да се приеме, че е налице редовно връчване. При формулирани възражения относно редовността на връчването съдът е длъжен да провери дали действително са се осъществили всички предвидени от сочената правна норма факти“, подчертава ВКС.

След като изяснява тези базисни постановки, съдът посочва, че през 2017 г. беше въведено задължение за съда служебно да проверява и местоработата на ответника и разпорежда връчване по местоработата или мястото за осъществяване на стопанска дейност.

И заявява: „В случаите, в които в договор между страните е посочен адрес за кореспонденция, който съвпада с настоящия или постоянен адрес на страната, при поето задължение от същата страна да уведоми писмено насрещната страна за промяна в адреса, връчването на посочения адрес по реда на чл.47 ГПК на нотариална покана следва да се счита редовно, като за лицето, изпращащо поканата не съществува задължение за посочване на друг адрес, както и за нотариуса не съществува задължение да издирва друг адрес (освен настоящ или постоянен) по месторабота или местослужене или осъществяване на търговска дейност“.

Както е видно от формулировката на отговора, той се отнася до всякакви договорни отношения. ВКС подчертава, че изводът, че нотариусът не търси на местоработата се налага и от обстоятелството, че в момента нито Данъчно-осигурителният процесуален кодекс, нито Законът за нотариусите и нотариалната дейност дават възможност нотариусът да извършва справки за данъчен или осигурителен статус.

След като излагат отговора на поставения пред тях правен въпрос, върховните съдии установяват, че по казуса с кредита в Стара Загора нотариусът е посетил три пъти адреса, който длъжницата е посочила в договора си с банката, залепено е съобщение и след един месец тя не се е явила да получи книжата. „Следва да се приеме, че нотариалната покана е връчена редовно по реда на чл.47 ГПК“, заявява ВКС и връща делото, за да се произнесе съдът в Стара Загора по съществото на заявената от банката претенция.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кой е Песъка?
Кой е Песъка?
07 май 2022 14:29
Гост

Крайно необходима ми е информацията кой е човека с прякор ПЕСЪКА от квартал Редута.

Благодаря предварително

Тъп-туп
Тъп-туп
22 септември 2022 18:41
Гост

И аз се чудя, вееч над 2 години

аха
аха
05 май 2022 23:25
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Хахахах
Хахахах
05 май 2022 17:11
Гост

Това определение се подготвя почвата за масово обявяване на кредити за предсрочно изискуеми … Федералния резерв на САЩ се подготвя да вдига лихвата с 0,5 % през май 2022 и около август пак с толкова. Това си е 1 % … за няма и шест месеца, а планът и ме да вдигнат лихвата поне до 2,5% до средата на 2023. Който има кредити … дупе да му е яко. При сложна лихва и с период на кредита над 10 години, може да се окаже, че вноската ще стане двойна. А, ФЕД иска да вдигне лихвата до 4,5%, но войната в… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 май 2022 15:36
Гост

Другарки и другари, дами и господа, нотариуса никога и за нищо не е длъжен, той има само едно основно задължение-да си прибере таксата. Оттам нататък той не може да сбърка-ама акта грешен-страните виновни, ама не връчил покана-страната виновна. А и лобито им чрез съпрузи, съпруги, братя, сестри, шуренайки и вся осталная…във ВКС е непоклатимо. Вие да сте чули някой съдия от ВКС да е отказал да участва в гласуване по тълкуватилно дело, касаещо нотариуси и ЧСИ, поради конфликт на интереси. Няма и да чуете. Щото ако това стане, над половината ВКС и ВАС трябва да си направят отвод заради роднински… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 май 2022 13:38
Гост

Винаги съм казвал, че банките са най-големите обирджии.

Красимир
Красимир
05 май 2022 13:39
Гост

Така е. Обаче като подпишеш договор си длъжен да си плащаш.

Ники
Ники
05 май 2022 13:37
Гост

Е, то по тази логика можеш да отидеш в провинцията. И ако не си обявил адреса там, ще падне едно търсене.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
05 май 2022 13:26
Гост

Банките са сериозно лоби, ЧСИ и други.

Привидно са прави – но, всъщност – това е основание за злоупотреби – кой гарантира, че нотариуса е ходил на адреса.

Всички знаем как се правят нещата.

Нелина
Нелина
05 май 2022 12:02
Гост

Страхотно. Стара Загора рулира.

Мавродиева
Мавродиева
05 май 2022 12:01
Гост

Ами след тези промени какво се очаква да се случи?

Албертина
Албертина
05 май 2022 12:01
Гост

Страшна простотия

Манолев
Манолев
05 май 2022 12:01
Гост

Е няма как да ангажират и МВР да издирва длъжници, които не са на андресите предоставени по договор.

Павлов
Павлов
05 май 2022 12:00
Гост

Масово никой няма да се отзовава при нотариална покана. Така и така ако мине месец след залепянето на хвърчащо листче на врата се води, че е връчена. А че може да е паднала и бабичкатаот входа да я е свалила, като е решила, че е реклама… друга тема.

бедни ми, Андрешко
бедни ми, Андрешко
05 май 2022 12:03
Гост

А, бе, ти си поддържай актуален адрес за кореспонденция с банката, което е стандартно изискване в договорите за кредит, а и с и плащай, или ако не можеш – предоговори, отсрочи, разсрочи, квото се разберете с банката, а не се крий, както прави нашенският Андрешко. Той си мисли, че като избяга, като същи Мунхаузен сам ще излезе от блатото на задълженията

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
05 май 2022 12:15
Гост

и каква полза, че поддържаш актуален адрес за кореспонденция с банката? пример, с които съм се сблъскал лично: банката отказва промени телефона за връзка, докато не й дам купища други лични данни и не подпиша декларация, че ги давам „доброволно“ и че може да ги раздава из цял свят. или друг пример: Топлофикация подава иск срещу мен на НЕВЕРЕН адрес. съдът праща призовки на него, които обяснимо не получавам. въпреки задължението си по чл.47, ал.3 ГПК съдът не праща книжа на постоянния ми адрес. за делото узнавам случайно, пиша до съда и ясно посочвам постоянен-настоящ адрес (съвпадат), върху моето заявление… Покажи целия коментар »

Унев
Унев
05 май 2022 11:59
Гост

Е като не е била на адреса длъжницата, като не е видяла бележката и не се е появила, то държавата води, че и е връчена призовката. То тогава защо да се яви. Така и така и да не се явиш тяпризовката си ти е все връчена.

Чанев
Чанев
05 май 2022 11:58
Гост

Абе ако си отишъл на село и не си заявил тоя адрес ще пада издирване

стара загора
стара загора
05 май 2022 11:57
Гост

Ей, Стара Загора, какво измислихте вие, че накарахте и ВКС да пише. Кога нотариус е издирвал и връчвал по месторабота?!

Ребека
Ребека
05 май 2022 11:56
Гост

Тоест нотариуса, като не те търси на работното място, защото не е длъжен, той кредита си е пак предсрочно изискуем.

Анонимен
Анонимен
05 май 2022 11:58
Гост

Като си е спазил трите опита и въобще цялата процедура по чл. 47 ГПК – да.

Гинев
Гинев
05 май 2022 12:03
Гост

Логично е.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
05 май 2022 12:17
Гост

абе тя въобще цялата процедура по чл. 47 ГПК май включва и една ал.3 с постоянен адрес и с …месторабота.

Иванов
Иванов
05 май 2022 11:56
Гост

Определено добре са разяснили