Нотариалната камара и Камарата на частните съдебни изпълнителни са против промяна на границите на съдебните райони на 32 кметства и пет столични квартала, показа проверка на „Лекс“. Председателите на двете камари Димитър Танев и Георги Дичев определиха предложението като неразумно и погрешно.

В края на септември Съдийската колегия обсъди предложение на членовете на съвета Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков за промяна на границите на съдебните райони на 37 кметства и столични квартали. Според двамата кадровици делата на хората, които живеят в тях, трябва да се гледат от районните съдилища в Костинброд, Елин Пелин, Перник и Самоков, а не в Софийския районен съд. Колегията възложи на комисията по натовареност да изиска становища от всички заинтересовани страни, които биха били засегнати от прерайонирането.

Председателят на Съвета на нотариусите Димитър Танев заяви в отговор на въпрос на „Лекс“, че предложението на Марчева и Кояджиков вече е получено в Нотариалната камара и тя ще даде подробно становище по него. Но отбеляза, че гилдията е против промяната на съдебните райони. „Това не е разумно предложение. Така ще се затрудни достъпът до нотариални услуги. Гражданите ще трябва да пътуват до съседни на столицата населени места, а нотариусите ще трябва да пътуват, за да впишат актовете. Така няма да могат да изпълнят изискването вписването на актовете да става до края на работния ден“, каза Танев.

Сходна позиция изрази и председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев. Той обяви, че те принципно подкрепят идеята за разтоварване на Софийския районен съд, но не и по този начин. Според него тази мярка е изключително погрешна, тъй като изначално е сбъркана като философия.

Населението на столицата нараства и сега се предлага да изрежат административно някакви парчета и то без да се съобразяват с хората. А дали те всъщност искат да преминат към други съдилища, дали така ще им е по-удобно? На практика тази мярка няма да доведе до сериозно разтоварване на съда и ще има краткосрочен ефект. Както казах, населението на столицата нараства и, ако се върви по същата писта, след година-две отново ще бъде изрязана територия от София и така докато накрая останат жълтите павета“, коментира Георги Дичев.

По думите му има други начини за разтоварване на СРС. „Подкрепяме всичко, което влиза в графата електронно правосъдие. Знаете за идеята заповедните производства, които са една от основните причини за свръхнатовареност на СРС, да се разпределят електронно в цялата страна. Има и други мерки, извън материалната и кадрова обезпеченост на съда. В други държави например съществуват процедури в помощ на гражданите и бизнеса, за да не стигат до съд, включително и извънсъдебно събиране на малки задължения, които са най-масовите“, каза още Дичев.

Той посочи, че опитът на други държави, не само в Европейския съюз, но и в Македония и Сърбия, сочи, че гражданите и големите ищци, взискателите, които заливат съда, биха могли да потърсят други решения за събиране на малки вземания, без да се натоварва съдът.

Шефът на АдмС-Перник: Трябва да помогнем на колегите от София

Евентуална промяна на границите на съдебните райони ще окаже влияние не само върху натовареността на районните съдилища в съседни на столицата градове, но и на административните съдилища София-област и Перник.

С последните изменения в Административнопроцесуалния кодекс беше променена подсъдността на данъчните дела. Те вече не са концентрирани в петте най-големи градове, а се гледат от всичките 28 административни съдилища.

Освен това делата на някои регулатори ще отидат в Административния съд София-област, като според прогнозата на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, направена в интервю за „Лекс“, техният брой ще бъде около 200 на година.

Независимо от това, АдмС-Перник е готов да помогне на колегите си от Административен съд София-град като да поеме като касациионна инстанция административнонаказателните дела, ако се стигне до прерайониране.

Пред „Лекс“ председателят на АдмС-Перник Ивайло Иванов заяви: „Не е честно да има такава драстична разлика в натовареността на съдиите. Промяната на границите на съдебните райони ще доведе до по-справедливо разпределение на делата между колегите“. Той не очаква драстично нарастване на броя дела, които ще гледа съдът в Перник.

Председателят на Административен съд София-област Мария Попова обаче е убедена, че с промяната на съдебните граници ще се увеличи натовареността на съда, който също вече гледа данъчни дела, а и се готви да поеме и част от делата на някои регулатори.

Членове на ВСС на среща с кметове и нотариуси

Същевременно членове на Съдийската колегия възнамеряват да обиколят кметствата, да се срещнат с нотариуси, районни съдии и други институции по повод идеята за прерайонирането.

Искам да се срещна с тях, за да може хората, нотариусите, колегите, ако имат въпроси, да получат отговори, да им бъде обяснено предложението, какъв ще е ефектът от него, да бъдат разсеяни притесненията там, където има такива“, заяви пред „Лекс“ председателят на комисията по натовареността Даниела Марчева.

Тя добави, че е изпратила писма за становища до над 40 кметства, институции, органи, министерства, съдилища, нотариуси и други, които трябва да изразят позицията си до 9 ноември. Срещите, които предвижда да проведе по места, ще бъдат също до тази дата.

Един от адресатите на писмата е Столична община. От местните власти Даниела Марчева е поискала да разбере дали до кметствата, чиито съдебен район евентуално ще се промени, се движат автобуси на градския транспорт и през какъв интервал.

По първоначални данни от Софийския районен съд, ако бъде прието предложението за прерайониране, натовареността на съдилищата в Перник и Костинброд ще стане малко над средната. Това обаче не бива да притеснява съдиите там, тъй като има възможност за трансформиране на щатове, обясни още Марчева.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
25 октомври 2018 17:48
Гост

По принцип съм „за“ всяко предложение , което цели да облекчи работата на СРС . Въпросното „прекрояване“ обаче няма да има почти никакъв ефект. Натоварването на СРС не идва от Волуяк и Владая , от това , че София има нужда от няколко районни съдилища и от поне два пъти повече съдии и съдебни служители . Ако целта е да се замазват очите на съдиите в СРС – да не го правят . Некоректни са „възраженията“ на нотариусите и ЧСИ . За повечето нотариуси и ЧСИ работят по 20-30 души , а за един съдия – секретар и деловодител ,… Покажи целия коментар »

, Нора
, Нора
26 октомври 2018 11:56
Гост

По същество дали ще се раздели сега СРС на няколко районни съдилища е без значение, защото отново опираме до назначаване на нови съдии, както казвате, колега. Дали районните съдии ще са организирани в един съд или в няколко, няма значение. Отпускането на нови щатове е ограничено по бюджетни причини и затова се ползват всички възможни способи, тоест, комплексен е подхода. Прерайонирането само по себе си няма да реши проблема с прекомерната натовареност, но в съчетание с останалите малки стъпки – централизиране на заповедното производство, чл.194 ЗСВ, нови бройки, законодателни изменения с оглед компетентността на съда като цяло по определени спорове… Покажи целия коментар »

Юрист
Юрист
25 октомври 2018 12:03
Гост

Само да кажа, че с промяната на района на СРС ще се промени и района на нотариусите и софийските нотариуси няма да изповядват сделките на сочените кметства, а ще ги изповядват именно нотариусите към околните РС, които ще приемат тези населени места, а от там и актовете ще се вписват в службите по вписвания именно към тези РС. Поради което изобщо никакво пътуване няма да има на нотариуси, нито ще се затрудни вписването на актовете им както твърди Танев. Напротив ще се облекчи процеса на нотариална дейност защото нотариуса от Елин Пелин ще изповядва сделката и ще я вписва службата… Покажи целия коментар »

Мара
Мара
25 октомври 2018 14:03
Гост

Благодаря за коментара!

Кандидат
Кандидат
25 октомври 2018 12:03
Гост

Прекрояването на софийския съдебен район ще усложни нещата най вече за хората, живущи в районите, които ще се отцепят. Как виждате да пътуват до отдалечени за тях места с рейсове през половин час, в които дори шофьорът не продава билети? А иначе минават контрольори.

Магистрат
Магистрат
25 октомври 2018 11:35
Гост

Благодарности към колегите от Перник и София-област за разбирането и подкрепата.

Софиянец
Софиянец
25 октомври 2018 11:21
Гост

Идеята на Даниела Марчева ми допада много, защото след срещите членовете на ВСС ще се запознаят по-добре с проблемите. А и е друго да се проведе един разумен разговор, а не да се спускат просто заповеди от горе.

Анна
Анна
25 октомври 2018 11:09
Гост

Абсолютно съм съгласна с Георги Дичев. Натоварването в СРС далеч не е от делата на Бусманци, Кривина, или Герман.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2018 11:05
Гост

Това прерайониране ще облекчи значително съдиите от СРС. А нотариусите има защо да протестират. Сега си стоят в кантората и бият печатите, но после ще трябва да пътуват.