Нотариални кантори са заявили, че затварят за периода на извънредното положение. Затова Нотариалната камара създава организация нито един съдебен район да не остане без своеобразен дежурен.

„Има кантори, които са се възползвали от правото, което им дава Наредба „№32 (какво е то – виж по-долу), съобразно обстановката, но ние сме предприели всички мерки да няма район без дежурен нотариус“, каза председателят на камарата Красимир Анадолиев пред „Лекс“.

Той подчерта, че най-важното е колегите му да спазват стриктно изискванията на националния щаб за мерките, чрез които могат да опазят своето здраве и това на околните. „Надявам се и самите граждани да осъзнаят сериозността на положението и да приоритизират желанията си нотариални удостоверявания“, каза още Анадолиев.

Камарата отправи призив към членовете си да съобразят решението си за временно затваряне с необходимостта гражданите от определен район да не бъдат лишени изцяло от възможността за извършване на неотложни удостоверявания.

Освен това по време на извънредното положение ще има дежурни съдии по вписванията, както и служители на Агенцията по вписванията.

По наредба нотариалните кантори имат задължително работно време, което съвпада с това на местния районен съд. Те имат право да затворят временно общо най-много за 25 работни дни, а в рамките на един работен ден – общо за два часа.

Камарата указа на членовете си да организират нотариалната дейност в кантората си „съобразно извършения анализ и преценка за неотложност на конкретните удостоверявания“.

„Призоваваме ви при най-малките колебания, че е налице опасност от разпространение на COVID-19, следствие струпване на граждани, да отлагате нотариалните действия за друг ден или период!“, обърнаха се от съвета към нотариусите и им дадоха указания какви санитарно-хигиенни и други мерки да вземат, за да запазят здравето на служителите и гражданите (пълните указания можете да видите тук).

От камарата казаха, че ще обявяват информация за гражданите на сайта си.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ивон Пачева
Ивон Пачева
19 март 2020 17:38
Гост

Спазвайте карантината и се изолирайте и няма да минем по „италианските мъки“…
Ще изтърпите 2, 3 месеца.
=== P.S. В тази ситуация, просто стана доказано ясно, че няма срамен и безсмислен труд и професия. Всички са важни за обществото и живота.
Сега, повече от всякога и касиерите и продавачите и куриерите. Не коментираме МВР, лекари, граничари, пожарна, фармацевти, медицински работници, военни ….

pattra
pattra
18 март 2020 8:52
Гост
касиер в магазин е най-рисковата професия
касиер в магазин е най-рисковата професия
17 март 2020 6:34
Гост

Много плашливи тези нотариуси, милионери хора сте ,дръжте се по -достойно. Касиерка в хранителен магазин си рискува живота и здравето често за 700 лв заплата. Оказва се,че днес най-рисквота и опасна професия е да работиш в магазин(нещо на което вие се присмивате, нали, ама точно работещите в магадзините спасяват положението)-по рисково е и от работата на медицински работник-той все пак има някакви защитни средства-маски, облекло. Касиерките са на предната линия без никаква защита, и за никакви пари. Това е по-рискова пр офесия и от фармацевт-те са зад стъкло, и имат защитни средства. Ако един ден касиерките се усетят,че не може… Покажи целия коментар »

Ивон Пачева
Ивон Пачева
19 март 2020 15:57
Гост

За този, който пише това, може би не знаете какво е „пандемия“, „извънредно положение“, „зараза“, социална отговорност“, „извънредни мерки“… Кое не ви стана ясно?! Кое не разбрахте?! Или просто си драскате, защото няма какво да правите.
Ако работеха, щяхте да напишете „мръсни, проклети алчници, не наяли се…“

lawyer
lawyer
16 март 2020 21:25
Гост

Днес си минах една нотариална сделка (аз съм адвокат – частна практика – кой ще ми даде пари иначе, не че нямам), всички бяха с маски, гледахме да сме на разстояние – всичко точно, само дето ме накараха мен да вписвам и да връщам обратно.

Агенцията не приемаше накуп – пълна карантина – само по един човек и то – чакат друг да излезе, мие се на всеки 5 минути – санитарката (хигиенистката), бърше всичко там, културно.

Лилова
Лилова
16 март 2020 12:58
Гост

Проблема е, че Българина си е единак и ако той не е застрашен, не му дреме за другия. Няма усещането, че е част от един организъм. Това може да ни бутне.

Миризалева
Миризалева
16 март 2020 12:57
Гост

Късмет на всички ни. Хората ще извършват услуги, но не се струпвайте пред кабинетите на дежурните. Нека се пазим едни други. Не е нужно на всяка цена точно в този ден да свършите някаква работа. Вие може да не се разболеете, но да заразите някого .

Стоилов
Стоилов
17 март 2020 6:37
Гост

Интересно-0вие не сте пропуснала да си напазарувате в магадина. Работещите в магазина се изложени на огромен риск ,за никаквни пари. А нотариусите да хленмат, след като държавата ги направи милионири от дейност с ниска правна сложност е цинизъм.
Ами и вие не влизайте в магазини и аптеки. пазете работещите в магазините. Без нотариуси може, ама без магазините ще стане такова средновековие, каквото не можете и да си п редставите.

Филипова
Филипова
16 март 2020 12:56
Гост

Дано всичко това свърши до 13ти Април. Стискаме палци.

Димитриева
Димитриева
16 март 2020 12:56
Гост

Успешни мерки. Радващо е че все пак ще има дежърни нотариуси, защото все пак има започнати примерно процедури по купуване и продаване на имоти.

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 12:55
Гост

Браво! Това са адекватни мерки. Радвам се, че удължиха и срока за подмяната на документите.

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 12:57
Гост

Тази година изтичат личните карти на маса хора. Представете си как си вадиш документ на километрична опашка. Тук правителството също взе адекватни мерки.

Кирилов
Кирилов
16 март 2020 12:55
Гост

Чета вчера във фейсбук група как някаква щяла да иде в ОАЕ. Там нямало „филмари“. Отдолу разбира се и казаха, че ще седи 14 дни под карантина. Малко и е. Да седи 14 дни там под карантина и после да седи 14 дни и тук под карантина. Като не спазва да иде в затвора за 5 години! Пък нека после се жали, че са и нарушени човешките права. Българина само строг режим го спира. И пак би се бонтувал, щото видиш ли не живее в Комунизъм.

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 14:31
Гост

Той и Черепа тамън да си дойде, ама сега няма да се получи. Не за друго, ама заради карантината. 🙂

Гери
Гери
16 март 2020 14:32
Гост

Това му е последният проблем. А и нали Гешев му предлагаше психологическа помощ.

Миленска
Миленска
16 март 2020 12:54
Гост

Вчера слушам, че на фона на около 7 милиона българи 50 заразени не е нищо. Но лошото тук е, че вируса тества не толкова здравето ни, а гъвкавостта ни. Ние искаме да си спазваме плановете и не искаме да променяме нищо. А и тънкия момент е, че вируса не е толкова страшен и това дава мисъл на хората да смятат, че са недосегаеми или че няма защо да се „филмираме“ толкова.

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 12:53
Гост

Ще го преживеем без някоя и друга кантора. Важното в случая е да се предпазим.

Попова
Попова
16 март 2020 12:53
Гост

Мерките са много сериозни и се надявам да е за кратко. Дано не разпространим още вируса.

Татяна Мишева
Татяна Мишева
16 март 2020 12:51
Гост

Нищо ново под слънцето. Вземат се сериозни мерки за ограничение на тази гадост. Обаче дали българина ще се съобрази с тях ще видим. Косите ми настръхват, като се сетя, че скоро е Великден. И ще иска българина да митка по страната. Нали трябва буркани да си донесе.

Велизара
Велизара
16 март 2020 12:49
Гост

Ами цялата държава предприема някакви мерки за ограничване разпространението на Коронавирус. В същото време виждаме как самолети кацат на летището. Дано тия хора после биват навирани под карантина. Защото никой не ги е карал да пътуват през последните седмици!

Татяна Мишева
Татяна Мишева
16 март 2020 12:50
Гост

Ами българина си е твърда глава. Той задължително трябва да е на обратно на всички. Да си каже, че нищо няма да го спре да си позлва отпуската. После обаче, когато се зарази, започва да изпада в паника и да обвинява държавата, Китай, САЩ, Еврейти, Илюминатите, Извънземните.

Анонимен
Анонимен
16 март 2020 12:52
Гост

Глоби и ефективни присъди за нарушилите карантината. Положението вече никак не е розово.