Нещата преди години започнаха добре – имаше воля за влизане в Еврозоната. В степен, че по време на българското председателство на ЕС при една среднощна среща с ръководителите на водещите европейски страни, се постигна устна договореност за отстъпки от страна на България в европейските регулации за дейността на транспортните фирми срещу приемането ни в Еврозоната. Франция и Германия дадоха съгласието си. До тук – браво! Транспортните фирми имаха достатъчно време да си регистрират фирми из цяла Европа и ограниченията почти не им се отразиха.

Последва изключително решаваща стъпка – приемането на България в чакалнята на Еврозоната като член на валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз. След тази стъпка една държава трябва да е наистина тотално не в час, за да не я приемат. Но за съжаление точно това стана.

Условията за приемане на еврото не бяха трудни за изпълнение – приемане на един нов закон и промени в 4 закона, които сме поели като ангажимент при влизането ни в ERM II – в Търговския закон в частта на несъстоятелността, в Закона за мерките срещу изпирането на пари, в Закона за БНБ и вече печално известните промени в Кодекса за застраховането. От тях единствено по-сложни са тези в ТЗ, тъй като се транспонира Директивата за преструктурирането и несъстоятелността, но са и много закъснели, защото трябваше да са факт още през юли 2021 г. И правителството се забави при изготвянето на законите, и парламентът не положи каквито и да е усилия.

Депутатите, улисани в борбата си за власт и пари чрез приемането на популистки закони, неглижираха тези много по-важни закони. Единствените промени, които бяха направени бяха в Кодекса за застраховането. И те не бяха в съответствие с поетите ангажименти, което е пречка за влизането ни в Еврозоната. Да, вероятно има измами със застраховки, особено на територията на Италия. Тези измами са за няколко милиона евро. Какъв беше проблемът правителството да приеме решение държавата да изкупи задълженията на застрахователите, да гарантира безотказно плащане и да наеме сериозни специализирани фирми в съответните държави да установят измамниците и да им потърсят наказателна отговорност. Това за бюджета е нищо. Тогава дребните промени в Кодекса на застраховането можеха да се приемат в нужния вид. Между впрочем това е трябвало да го направят овреме и застрахователите, а застрахователната премия да е по-висока.

След печатането на пари по време на пандемията беше ясно, че след нея ще има висока инфлация. Повишаването на цената на газа в резултат на войната нямаше как още повече да не увеличи инфлацията. И въпреки това всички партии вкупом при приемането и актуализацията на бюджета през 2022 г. гласуваха за рязко увеличаване на разходите – главно за подкупване на основните избиратели в България – пенсионерите. Доходите на пенсионерите се вдигнаха много над инфлацията, което беше все едно да се хвърли бензин в горящия огън на инфлацията. И България постигна една от най-високите инфлации в ЕС, която между другото изяжда и пенсиите. А се знаеше, че това ще е една от пречките за влизането ни в Еврозоната. Като резултат се стигна до емитирането на дълг при изключително високи лихви. Да, България, завърши с бюджетен дефицит под 3%. Само поради една причина – фрапиращо неизпълнение на инвестиционните разходи в инфраструктура. Така си останахме с разбити пътища и недостроени магистрали и скапано ВиК, които явно ще градим още поне половин век. Няма как една икономика да се развива и да е атрактивна без изградена инфраструктура. Съответно като няма развитие на икономиката, няма откъде да има пари и за пенсионерите в дългосрочен порядък. Но това явно голямата част от пенсионерите не го разбират. Лошото е, че България пропусна шанса си да влезе в Еврозоната с нисък бюджетен дефицит. Защото мнозинството партии чакат следващия парламент отново да подкупват пенсионерите и най-вече тези, които цял живот не са внесли една пенсионна вноска в бюджета. Което ни гарантира все по-трудна възможност да влезем в Еврозоната за в бъдеще.

Не страната ни отказа да приеме еврото. Държавите от еврозоната отказаха въобще да разглеждат кандидатурата на България като извадиха от дневния ред точката за доклада ни на заседанието на Еврогрупата на 13 февруари, в което участват финансовите министри на страните от еврозоната. България не е била изслушана за готовността ѝ за присъединяване към валутния съюз, макар точката да е била в дневния ред. След разговори с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и заместник-председателя на Европейската комисия по въпросите на икономиката Валдис Домбровскис се взе решение, че България няма да подава искане за изработване на Конвергентен доклад. При предварителните разговорите се допусна и чисто протоколен гаф като отначало България приема, че изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис не бил на равнището на министър-председателя за разговори и го препраща към вицепремиера по европейските фондове. След това нещата се коригират, но гафът е направен. Ако беше само високата инфлация – това щеше да се приеме, подобно на Хърватска. Но когато всичко е забатачено – нямаше как да ни приемат.

След пълния провал за Шенген, след лъжите на политиците, че аха и ще ни приемат, се провалихме и за Еврозоната. А всъщност ние реално оперираме с евро. Само че като втора ръка държава вместо с евро, работим с ерзац хартия, която е вързана за еврото. Влизането в Еврозоната би дало сигурност за инвеститорите, че на държавата ни може да се разчита. Лихвите щяха да намалеят с половин процент. Щяхме да спестяваме и от обменни курсове и от поддържането на валутни резерви. Ако сме в Еврозоната щяхме да имаме и по-добри шансове за влизане в Шенген.

Всички тези провали не са случайни. Българските политици вече напълно преминаха допустимата мярка. Държим антирекорда с 90% от лицата в ЕС, които са включени в списъка по закона „Магнитски“. Изкристализираха политици, при които клептоманията в големи размери е водеща ценност и от нищо друго не се интересуват. Само те си знаят какъв е кефът да празнуват откраднатите милиарди, открито да се хвалят, че разпределят обществените поръчки, да има министри, които се появяват надрусани в нета, да имаме шефове на приходни агенции с продадени на безимотни фирми с над милион задължения за ДДС, да се плащат авансово десетки милиони от бюджета, които да се разнасят след това в чували. Как при това положение някой ще ни допусне където и да е?

51
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Урсула фон де Лайнооо
Урсула фон де Лайнооо
20 февруари 2023 21:28
Гост

Вашата статия е пълна пръдня. Първо това един еврогейски трик разбраха ,че българите и някой мъдри политици оказват съпротива за приемане на еврото. И те решиха да приложат този трик . Познавайки народо психологията на балканските народи. „-Щом не искат да зимата значи там е много добре .“🤣🤣🤣. А и не знаете задколисните договорки какви са . Оставете тия глупости за Валдис, Кукуянис,и Педарасис. От тия педераси и обикновени печалбари нищо не зависи и никога не е зависило . Повярвайте магаре да пратиш на договорките и срещите като са казали босовете на парите че ще се приеме България ще се… Покажи целия коментар »

123
123
20 февруари 2023 16:27
Гост

Това, че някои политици искат Еврозоната, не значи че по голямата част от хората са на това мнение, нали за това се хвърля огън и жупел от политиците срещу референдум по въпроса. Били обеща ли на ЕС партньорите, ай у лева, политик дължи отчет на народа, а не на чужди правителства и организации.
Що с такъв плам не скачат за ШЕНГЕН, щото народът иска но от Шенген не ни искат.

Любител
Любител
20 февруари 2023 11:26
Гост

Има известна разлика, всички искаме да сме в Шенген, за еврозоната като минимум е спорно дали надделяват мненията „за“ или „против“

Анон
Анон
20 февруари 2023 14:02
Гост

Нали за това се предлага референдум – конкретно за влизане в еврозоната.
Обаче нещо управляващите се страхуват от мнението на хората и не желаят такъв. Вероятно знаят повече от нас за реалните обществени нагласи и затова се пазят.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2023 14:31
Гост

Освен страховете на по-нискообразованите хора от нещо, което не знаят, не виждам аргументи срещу Еврозоната. С влизането лихвите ще паднат с половин процент, ще спестим от курсови разходи при всяка транзакция от лева в евро и обратно, ще има повече доверие сред инвеститорите в държава от Еврозоната, ще има по-стриктен контрол над банките, а не както беще при КТБ, ще ни се увеличат шансовете за Шенген. В еврозоната инфлацията е наполовина от българската. Видя се, че в Хърватска влизането в Еврозоната не доведе до увеличаване на инфлацията. Какво му е сложното за разбиране?!

Любител
Любител
21 февруари 2023 10:56
Гост

Явно не си прочел за „Печално известните промени в Кодекса за застраховането“. Всички застрахователи казаха, че това ще наложи вдигането на застрахователните премии по ГО минимум три пъти. Явно съм ниско образован човек, щом не искам да ми бъркат в джоба. А за Хърватска имам впечатление от транзитното ми преминава поне два – три пъти годишно. Не им знам инфлацията, но цените на дребно са сериозно нагоре. Но като ниско образован не мога да разчета икономическата статистика, а егоистично си правя изводи по това, какво плащам. Апропо, виждам, че сте написали правилното Хърватска, те се обиждат когато кажеш Хърватия. Не… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2023 13:29
Гост

Във всяка държава има инфлация след печатането на пари по време на пандемията и след като цената на газа и тока отиде нагоре. В Хърватска – също. Само че там и доста по ниска от тази в България, въпреки приемането от тях на еврото – май нещо реалността се разминава със страховете. Левът е вързан за еврото и поради това левът е само хартия, която замества еврото. И като пътуват българите или като правят бизнес – трябва да губят от курсови разлики при обмяната. Лихвите в Еврозоната са и по-ниски. Каква ни е ползата да не се приема еврото освен… Покажи целия коментар »

Име
Име
20 февруари 2023 7:31
Гост

Никой не му се работи – само еврозони сънуваме, какво стана с идеите на науката – че трудът прави човека.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2023 12:43
Гост

За сведение, как пропадна икономиката на Италия и Гърция, а как обедняха хората от влизането на тези държави в еврозоната, въпреки много по-високия стандарт, който имаха тогава за разлика от България сега. Така ще обеднеем, че основните храни няма да можем да си купим, а онези от Европа само ще цъкат и ще поставят нови условия, за да ни закопаят със заеми. Много добре сме си, че се отложи тази глупост, на фона на най-високата в ЕС инфлация и специални благодарности на ПП, без които нямаше да стигнем до тук!

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2023 15:18
Гост

Браво на редакцията, че допуска да се лее антиевропейска пропаганда на тролове.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2023 8:31
Гост

Ти щото не си пък евротлол.
Напълни се с платени тролове като теб, които само цапат специализирания форум. Жалко. До преди време беше професионален, а не разложен от участия, като твоето.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2023 17:11
Гост

Тона просто не е вярно. Вижте статистиката за 5 г след влизането на двете държави в Еврозоната.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2023 20:10
Гост

Сам си отговорихте – за 5 години. Аз говоря именно за този период, от влизане в еврозоната до около 5 години след това. Да не забравяме и какъв е бил стандарта на държавите, а какъв е нашия! Това имам предвид, а като се отчете инфлацията и ще ни трябват не 5, 10 години. През този период, как ще се живее! То не беше Жан Виденов, то не беше рецесия 2009г., то не беше Кораонавирус, колко още да мизерстваме и защо?

Име
Име
19 февруари 2023 12:34
Гост

Слава богу – не съм папагал и мога да мисля. В България не е сменено законодателството, така че, да имаме европейски правила за поведение. Първо – правото на труд – няма такова право, опитай се да се защитиш, ще ти направят лош номер, дори да си на трудов договор към Светият синод, ще си покажат злото лице. Второ – правото на частна инициатива – всички бизнес-дейности са донякъде разпределени, всичко е с връзки понякога, а понякога – не е. Не абсолютизирам, но – невъзможно е да отвориш ето така дейност. Следователно държавата трябва да взима от успелите и да дава… Покажи целия коментар »

Спомени
Спомени
19 февруари 2023 12:11
Гост

09.07.20 г.
„България и Хърватия влизат в чакалнята на еврозоната“ /БТВ/

„Радев излезе пред протеста: “Не“ на страха. Ще си върнем България. Мутри – вън!“ /OFFNEWS/

10.07.20 г.
„България влезе в „чакалнята“ на еврозоната и банковия съюз“ /investor/

Свободна Европа – „Протестите от 10 юли 2020 г.“ /facebook.com/

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2023 12:34
Гост

„Бончева: Моника прилапа наследника на „Свободна Европа”, затвориха ни устите заради Първанов“
https://faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/boncheva-monika-prilapa-naslednika-na-svobodna-evropa-

Име
Име
19 февруари 2023 12:41
Гост

Чакайте един момент драги сънароднико, ГЕРБ се опитаха да нахлуят в Президентството със Жандармерията, по заповед на тези т.нар. следователи ли са – прокурори ли са – но – беше реакция, защото ГЕРБ виждаха, че губят. В акт на отчаяние – вместо през служебният вход, нахлуха пред гвардейският, парадният вход, там седят 2-ма с изкуствени, музейни пушки и естествено са почетен караул – нямаше да стрелят. Това беше последният опит да се овладее цялата държава – Парламент, кметове, всичко. Жельо Желев го е описал и – цяла гордост е, че хората се усетихме, че става нещо лошо и така предотвратихме… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2023 12:06
Гост

Като извадим двата трола, списващи тук колко трагично е това, нормалните хора се радват, че няма да си вредим поне с влизане в еврозоната. Не ни е нужно. Напротив.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2023 11:33
Гост

Много се радвам, че все още има мислещи хора в тази държава. Да, на изчезване са, но все пак има! Еврозоната ще доведе само до по-голяма бедност и инфлация. За всеки мислещ е ясно, че заплатите (пенсиите) ще се актуализират до стотинка, а цените ще се закръглят както им е удобно на търговците – я троловете да обяснят (ако им влиза в надника де) как ще накарат един търговец, който до денс е вземал 15 лв. за определена услуга от утре да взема 7,50 Е, а да не закръгля на 10 Е, а? К’во ще му кажеш – ааа 15… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2023 12:00
Гост

С такава инфлация и 20 закона да бяха приели пак нямаше да ни приемат. То не става за седмица да изтеглиш и да изхарчиш 9 милярда.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2023 11:52
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
19 февруари 2023 9:36
Гост

Защо се допускат в този правен сайт откровени антиевропейски изказвания на един и същи трол?!

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2023 11:59
Гост

Такава ли ви „демокрацията“?
Да не може човек, който вижда негативите ни от членството в ЕС, да не може да изрази мнение. Че то по-зле от соца е сега.

„Магнитски“ и Киро Рублата
„Магнитски“ и Киро Рублата
19 февруари 2023 9:20
Гост

„Държим антирекорда с 90% от лицата в ЕС, които са включени в списъка по закона „Магнитски“. …“ „Магнитски“ буквално разтвори спасителен политически чадър над ПП, тъй като ГЕРБ ги бяха погнали с поредица от скандали и имаше опасност момчетата от Харвард да стигнат момента на т.нар. спагетизация (термин от физиката) преди да попаднат в черната дупка на политическото необратимо. „Магнитски“ дава възможност на ПП/ДБ мързеливо и с протекция да осъществят предизборната си кампания. Явно, че въпреки поразителния провал на ПП в управлението външният фактор реши да ги запази като политическа реалност … Външният фактор подсказва, че няма да остави ГЕРБ… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2023 8:54
Гост

Тази Европа, ех, тази Европа, която вече никак не е онази Европа – примерът, благоденствието, капацитетът, демокрацията! Сега Европа са няколко лицемерни, застаряващи, никому не известни, захранващи войната, завземането на територии, транссексуални незнам и аз какви индивиди, без пол, без мисъл, без човечност. Само монополи, заличаване на идентичност, бюрократщина и много пари в безмислени каузи. На там ли вървим и за там ли се тревожим!

"демократите" в САЩ
"демократите" в САЩ
19 февруари 2023 9:27
Гост

„В речта си „За състоянието на съюза“ американският президент Джо Байдън се опита по един много категоричен начин да поправи основната грешка на Демократическата партия от последното десетилетие – ориентацията на партията почти изцяло към новите социални движения, малцинствата, градските субкултури и напускането на обикновената работническа класа…“ – https://bnr.bg/horizont/post/101778170

Това е „вирусът“, разболял и Европа.

ОФ то на Радев
ОФ то на Радев
19 февруари 2023 8:46
Гост

Асен Василев напомпа инфлацията двукратно над средно европейското ниво. Изтегли 9 милиарда кредити и ги даде за повишаване на пенсиите. С Нинова орязаха покупателната способност на тези пари и така ПОНИЖИХА пенсиите.
Радев саботира охраната на границата. Покани мигрантите да минават през Б-я, а не през Гърция. В резултат не ни приеха в Шенген, а за зоната да не говорим. Последваха го неговите министри – Бойко Рашков и следващия.
Началото на саботажа: „Най-добре подготвените и най-добре оборудваните командоси в българските въоръжени сили са затворени в поделенията, само защото президентът Румен Радев мрази техният ръководител – генерал-лейтенант Явор Матеев…“ – https://epicenter.bg/article/Aleksandar-Urumov–Ubit-e-balgarski-granichar–Razpadat-na-darzhavnostta-nosi-smart/298858/11/0

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2023 5:04
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Име
Име
19 февруари 2023 0:55
Гост

Да не се дадат пари на хората е равносилно на геноцид, дори в концлагера се хранят редовно, както и да е – ако си кажа мнението – ще излезе, че споря. Парите са необходими, защото с тях се купуват стоки, това е нормалното, ненормалното е да се дават за магистрали, когато хората са гладни – в крайна сметка инвестиции няма да ни дойдат. Никой няма вина, защото ГЕРБ проявяват упоритост да управляват сами. Играят постановки, да изкарат другите виновни и т.н. Знаем се – освен това – едни групи в обществото искат да запазят охолството си – без да ги… Покажи целия коментар »

Радевите недоразумения
Радевите недоразумения
19 февруари 2023 8:53
Гост

Да се раздадат около 10% на хората и да се напомпа инфлацията с 20% е АНТИсоциална политика и игра срещу лева. По това Нинова и Асен Василев приличат на Виденов. Слава богу, само негово подобие. Добре, че ги озаптиха.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2023 0:31
Гост

Правителството въобще не успя да внесе основополагащия закон – Закона за въвеждане на еврото.

Николай Василев:
Николай Василев:
19 февруари 2023 8:57
Гост

Ранният Дянков и късният Борисов направиха най-много за еврото

https://bgnes.bg/news/nikolai-vasilev-ranniat-dankov-i-k-sniat-borisov-napravikha-nai-mnogo-za-evroto/

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 23:21
Гост

Изявленията на президента в разрез с политиката на НАТО и ЕС по отношение на Украйна също изолират България.

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
18 февруари 2023 23:18
Гост

Желателно е следващия парламент да приеме тези 5 закона, като най-важен от тях е приемането на механизъм за разследване на главния каскет. След като бъде приет, ще бъде и инициирано най-накрая наказателно преследване на Иван Магнитски. ГЕШЕВ ПОЗОР!! ОСТАВКА И ЗАТВОР!!!

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 21:47
Гост

„Явно нямаме късмет с политиците“ – това примиренчество и дистанцираност граничи с отчаяние. Сякаш политиците са извън обществото, а то е страхотно – първо трябва ние да започнем да изискваме от тези, изпращаме в НС, да не гласуваме въз основа на емоции и анти. Едва тогава ще имаме „късмет с политиците“ – това вайкане още в подзаглавието ме отказа да чета по-сетне. Може и да е интересно!

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 23:24
Гост

Да, всеки народ си заслужава правителството, но трябва и късмет. Така Великобритания извади късмет с Маргарет Тачър след 30 години некадърни политици и така Англия задмина Франция.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 19:24
Гост

Да, трябва се изритат сегашните политици. Но май всеки, който влиза в политиката, го прави с намерение да краде. Не само при политиците е така. Все по-зле става в съда и прокуратурата. А се надявах нещата да тръгнат към оправяне. Дали ще дойдат някога и по-честни хора? Ако не – отиваме към тотален провал като нация.

анонимен
анонимен
18 февруари 2023 19:22
Гост

Това е истината, дами и господа, провалена държава от най-крадливите политици, явно най-тъпите сме ние, защото ги избираме все същите говеда!

Мажоритарни избори за депутати
Мажоритарни избори за депутати
19 февруари 2023 9:03
Гост

„все същите говеда“ слагат в листите, „все същите говеда избираме“.
Това е резултатът от листовата пропорционална система.

Калотина
Калотина
18 февруари 2023 19:22
Гост

Клета майка България.

Дилема
Дилема
18 февруари 2023 19:21
Гост

Трябва да се гласува, за да бъде спрян Радев. Но същевременно като погледна какъв избор имам, ми призлява. Ще го мисля до 2 април

Отчайващо
Отчайващо
18 февруари 2023 19:22
Гост

Явно ще се избира най-малкото зло

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 19:18
Гост

Изборният кодекс им беше по-важен от който и да е друг закон. И на финала получихме това. Евалата, господа, дано да ви приседне

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 19:18
Гост

Политиците гледат само своя интерес, така е през последните 12 години. Нови, стари – един дол дренки са. Никой не се интересува от това държавата да върви напред

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 19:17
Гост

Изкефи ме написаното. Много е точно!

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 19:17
Гост

Че кой министър се е появил дрогиран.

анонимен
анонимен
18 февруари 2023 19:18
Гост

Културният, кой друг 😁

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 19:19
Гост

Верно ли. Изпуснал към голям купон

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 19:28
Гост

На културата – едно никому неизвестно младо момче преди десетина месеца. Постът го има и сега в нета.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2023 19:15
Гост

Хайде сега пак гласувайте за същото, че да продължим все така устремено да пропадаме.

wtf
wtf
18 февруари 2023 19:14
Гост

За какво да ни пускат? Нещо да е наред в тая държава?