Вече е факт новата разпоредба в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), която ще опита да сложи край на недопустимия език пред съда. В Държавен вестник днес бяха обнародвани промените в ГПК, посветени на този проблем (виж тук).

Те ще влязат в сила след три дни. Това означава, че от 4 август 2020 г. всички процесуални действия, които съдържат заплахи, обидни или нецензурни думи или квалификации, ще се считат за нередовни.

Тогава ще започне да действа новият чл. 100а „Съдържание“ в ГПК, който гласи:

„ал. 1 Процесуалните действия не може да съдържат заплахи, обидни или нецензурни думи или квалификации. В този случай те се смятат за нередовни.

ал. 2 Алинея 1 не се прилага, когато използваните заплахи, обидни или нецензурни думи или квалификации се отнасят до обстоятелствата, на които се основава искането.“

Както „Лекс“ писа, измененията в ГПК бяха внесени от група депутати от БСП, начело с Крум Зарков, но бяха подкрепени от всички парламентарни групи.

Подходът за справяне с обидите, заплахите и нецензурните думи, които страните използват една спрямо друга и спрямо съда, който беше възприет от Народното е събрание, е различен от това, за което настояваха съдиите.

Те искаха недопустимият език да води автоматично до връщане на исковата молба. С разписаната нова разпоредба в ГПК обаче съдът ще трябва първо да даде указания на страната да преустанови използването на недопустим език и едва, ако тя не се „поправи“, действията, извършени по този начин, ще се приемат за нередовни.

Този вариант беше предпочетен, за да няма съмнение, че не е спазен един от общите принципи на гражданския процес – за дължимост на защита и съдействие (чл. 2 ГПК).

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 август 2020 11:48
Гост

А гнусното отношение на съдиите към останалите – адвокат съм, резултатите говорят – че съм добър, просто няма време да говоря – каква касапница е съдебната система, обидно и неграмотно поведение, което аз трябва да коригирам със жалби, разплакани клиенти, унищожени съдби, раковите отделения работят предимно с пострадали от съдебната машина, отнети от ЧСИ имущества, елате вижте – частните жалби в Съдебната палата на СГС – погребани жалби, точат се месеци и години.

Каквото и да говорят – по-добре до съд да не стигаш – примитивно е някак.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 13:08
Гост

Браво! Не стига, че се наслушаха на диалекти, ами и търпяха обиди по свой адрес.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 13:09
Гост

Като този, който беше нарекъл Панов пе…..т.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 13:08
Гост

Дори не трябваше да се дава възможност на съда първо да даде указания на страната да преустанови използването на недопустим език.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 13:05
Гост

Лошият език и обидите в съда са недопустими.Ако някой е решил да ползва каруцарски изрази, да го прави навън.

Маг
Маг
31 юли 2020 11:08
Гост

Не разбирам защо не е прието предложението на съдиите този тормоз да се спре още на ниво искова молба. Правата на гражданите не се нарушават или най-малкото те нямат право да обиждат и заплашват в искова молба или пред съда.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 11:04
Гост

Само за заплахите е по-ясно положението.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 11:06
Гост

Не съвсем, особено, ако не са преки и недвусмислени като „Ще те убия“.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 11:07
Гост

Тук пък опираме до психология – колко заплашен се е почувствал обекта и дали казаното го стресира.

Kechist
Kechist
31 юли 2020 11:02
Гост

Манаф, уйруспия и парясница според книжовния език не са обиди, но реално са и се използват в този контекст. На какво основание обаче един магистрат ще ги определи като обиди?

Учен
Учен
31 юли 2020 11:03
Гост

ами сигурно трябва да се допита до Института за български език на БАН и да се образова какво е контекст, подтекст, книжовна форма, тропи и т.н. Глупости.

Мирко
Мирко
31 юли 2020 10:59
Гост

В българския език и най-вече в диалектите има толкова много мръсни думи и обиди, които официално не са такива, че не виждам как съдията може да ги прецени като такива.

???
???
31 юли 2020 10:57
Гост

А ако мръсните думи са написани с многоточие или са произнесени с намек, какво правим? Например к.р?

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 10:56
Гост

Езикът на премиера Борисов как се определя според промените в ГПК?

Liana
Liana
31 юли 2020 12:20
Гост

Кабинетно банкински книжовен.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 10:55
Гост

Това няма да проработи докато липсват критерии кое е недопостум език, кое е обида и т.н., много е разтегливо.

Чичко
Чичко
31 юли 2020 11:12
Гост

Важното е страните по делото да знаят, че вече не може да обиждат безнаказано и ще има някакви последствия. Отделно могат да бъдат глобени от съда за неуважение.