Извършителите на незаконна сеч в горите трябва да бъдат подслушвани, защото всичко си казват по кафенетата, а служителите в горските стопанства не ги залавят, защото приемат за нормално изсичането на 20% от горите.

Това обясни днес пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Здравко Делиев, който единодушно беше избран за районен прокурор на Девин. Той беше и единствен кандидат за поста и до момента изпълняваше функциите на районен прокурор там.

Делиев обясни, че в региона все така основен проблем остават престъпленията по чл. 235 от НК, свързани с незаконната сеч и призна, че дори се увеличават, като обеща крути мерки, защото за него нямало значение дали случаят е маловажен. Той се ангажира да организира срещи и с горските стопанства, но призна, че те и сега обикалят горите, но не залавят извършителите. По думите му, 20% незаконна сеч в гора се приемало за нормално от стопанствата. Затова Делиев каза, че най-добре би било извършителите да бъдат подслушвани.

„Те си говорят всички, на кафе да седнеш и да ги слушаш, всичко си казват“, обясни прокурорът и добави, че би било добре подслушването за такива престъпления да бъде разрешено със законодателна промяна. Всъщност, то и в момента е позволено, ако случаят не е маловажен.

От представянето на Делиев стана ясно още, че в Девин няма нито една оправдателна присъда през изминалата година и има само едно върнато дело. „Ако делата не са много, гледаме поне качеството да е на висота“, каза прокурорът. Проблем в района е липсата на вещи лица и използването на експерти от Пловдив, което забавя делата.

Главният прокурор Сотир Цацаров го попита какво ще се промени в работата в Девин, ако прокуратурата стана териториална дирекция, а Делиев отвърна, че е хубаво да бъде запазена, но няма как изкуствено да си създадат повече работа.

В крайна сметка всички членове на колегията го подкрепиха, след като Гергана Мутафова каза, че го познава и отзивите за работата му са много положителни, а главният прокурор открои, че е пределно откровен.

След това колегията избра Радослав Бакърджиев за районен прокурор на Пазарджик, който се конкурираше за поста с досегашния и.ф. районен прокурор там Тихомир Гергов. Бакържиев се представи по-добре на изслушването и получи 10 гласа в своя подкрепа, докато за Гергов гласува само един.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 март 2019 17:30
Гост

Малко ми се вижда „мисията невъзможна“. Не ги ли хванеш на място, иди доказвай, че точно те са извършителите.

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 17:26
Гост

Търси алтернативи човека, но трудно ще се справи с нарушителите.

Анонимен
Анонимен
13 март 2019 17:29
Гост

Дано да приемат идеята му. Че обикновено се оправдават с липса на средства.