Новото ръководство на Съвета на нотариатите на Европейския съюз (СНЕС), в което влезе председателят на българската камара Димитър Танев, встъпи в длъжност и започна работа. Организацията представлява над 40 000 нотариуси от ЕС.

Първото заседание на борда се е провело миналата седмица във Висшия съвет на Френския нотариат, тъй като новият председател на СНЕС е нотариусът от Сен Мало Пиер-Люк Вожел. Мандатът му е една година. Вожел пое поста от германския си колега Мариус Колер.

Димитър Танев е член на борда, в който освен председателя и заместника му влизат още четирима нотариуси от европейски държави. На тях представителите на 22-те държави от организацията са гласували доверие да ги представляват и да защитават интересите на нотариусите в Европа.

На първото заседание на новото ръководство на организацията Димитър Танев е предложил да се направи анализ на съществуващите правни процедури на отделните държави от СНЕС, при които нотариусите използват информационни системи. „Целта на този анализ е да се заимстват полезния опит, като отделните нотариати да ползват добрите практики на своите колеги, с цел развитие и увеличаване на нотариалните компетентности“, обясниха от българската камара.

Френското председателство се очаква да представи конкретни предложения за подобряване на европейското законодателство, за да улесни живота на гражданите, семействата и бизнеса, които са изправени пред различни правни ситуации с трансграничен елемент. Всички 22 държави в СНЕС ще бъдат поканени да ги подкрепят.

През юли 2019 г. за първи път организацията ще публикува проучване на цените на недвижимите имоти в няколко големи европейски града. През ноември 2019 г. пък в Брюксел ще се проведе голямо изложение за исторически автентични актове и използването на нови технологии в нотариалните кантори.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимем
Анонимем
21 януари 2019 11:07
Гост

Публикуването на цените на недвижимите имоти в няколко големи европейски града не виждам с какво ще е от полза.

Гражданин
Гражданин
21 януари 2019 11:37
Гост

От полза е, защото, колкото и да са манипулирани цените на сделките, изповядвани пред нотариус, са доста сериозен индикатор, най-малкото за тенденциите на този пазар и такава информация е ценна.

Anonimen
Anonimen
21 януари 2019 10:47
Гост

Тези организации винаги са били ползптворни за заимстването на полезния опит.

Анонимен
Анонимен
21 януари 2019 10:53
Гост

Който най- вече ние черпим от другите.