Новите 25 съдебни заседатели в Окръжния съд в Добрич положиха клетва и официално встъпиха в длъжност. Те са избрани за 4-годишен мандат, който започва да тече от днес, а за четирима от тях това е втори мандат.

Председателят на съда Галатея Ханджиева даде и първоначални разяснения за техния статут, права и задължения.

„Нашето законодателство отрежда важна роля на съдебните заседатели в наказателното производство на първа инстанция. Те участват в съдебни състави, които разглеждат делата за тежки престъпления и имат еднакви права и задължения със съдиите“, обясни Ханджиева. Тя подчерта, че като представители на гражданите в съдебния процес, заседателите са длъжни да се грижат за постановяване на справедливи съдебни присъди според преобладаващото разбиране на обществото за справедливост.

Съдия Ханджиева призова новите заседатели да изпълняват задълженията си обективно и добросъвестно, да решават наказателните дела по съвест и убеждение, без да се поддават на натиск или влияния, независимо от техния източник.

22-ма от новите заседатели са представители на община Добрич, двама са излъчени от община Каварна и един от Тервел. Най-младият съдебен заседател е на 28 години, а двамата най-възрастни са на по 66 години. 18 са с висше образование, а седем със средно. Сред заседателите има хора с техническо, икономическо и юридическо образование. Спазено е и изискването поне 10% от тях да притежават квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности. То е въведено заради законовото условие в съдебните състави на първа инстанция, разглеждащи дела срещу непълнолетни, заседателите да бъдат учители или възпитатели, поясниха от съда.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пешо
Пешо
08 януари 2019 16:07
Гост

Чудна работа за пенсионери и безработни младежи. Но няма лошо.

Човек
Човек
08 януари 2019 13:55
Гост

И ние се присъединяваме към призива на съдия Галатея Ханджиева

Анонимен
Анонимен
08 януари 2019 13:52
Гост

Харесва ми практиката да няма възрастово ограничение за съдебните заседатели.

Мишо
Мишо
08 януари 2019 13:54
Гост

Логично е. Те са представители на обществеността в съдебното заседание по наказателни дела в първа инстанция.