Общата подсъдност – по адреса или седалището на ответника, вече няма да важи за застрахователните и потребителските дела. Това гласуваха окончателно днес депутатите и приеха единодушно на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Те бяха предложени от столичните съдии, които са свръхнатоварени заради концентрацията на застрахователни дела в София. И бяха подкрепени от Висшия съдебен съвет. Вносители на промените в ГПК станаха група депутати от БСП, начело с Крум Зарков, а днес в пленарната зала бяха подкрепени от всички политически сили и приети с единодушие. Дебат по текстовете нямаше.

Изказа се само председателят на правната комисия Данаил Кирилов: „Това е предпоследният ден от лятната сесия. Този ключов законопроект премина през това бързо гласуване на второ четене, но бих искал да отбележа няколко важни неща. Този законопроект показа, че опозиция и управляващи можем да работим и да мислим заедно. Тук сложно кръстосахме и взехме решение за четири съществени промени в подсъдността на голяма част от гражданските дела и за разтоварване на Софийския градски съд и на правосъдието в София. Искам да изкажа адмирации към куража на колегите от БСП. Ние този законопроект го бяхме предложили през октомври. Радвам се, че след осем месеца той е факт. Надявам се последиците да са положителни, включително и за пострадалите от всички видове злополуки, с които може да са им причинени вреди“.

Така за исковете на и срещу потребители (чл. 113 ГПК) вече важи правилото, че се предявяват пред съда, в чийто район се намира настоящият адрес на потребителя, а при липса на настоящ адрес – по постоянния. Тоест, въведе се т. нар. каскадна подсъдност.

За исковете за обезщетение срещу застрахователи беше избран друг подход – на алтернативната подсъдност. Това означава, че увреденият ще избира между три възможности къде да предяви иска си – дали в съда, в чийто район се намира настоящият му адрес, дали в този, където е постоянният му адрес, или по местонастъпването на застрахователното събитие.

За да се избегне възможността ищецът да си избира съд чрез смяна на адреса си, беше записано, че подсъдността се определя според това, къде е бил регистриран (по постоянен или настоящ адрес) към момента на настъпване на застрахователното събитие. Така втората алинея на чл. 115 придоби следната редакция: „Исковете за обезщетение по Кодекса за застраховането на увреденото лице срещу застраховател, Гаранционния фонд и Националното бюро на българските автомобилни застрахователи се предявяват пред съда, в чийто район към момента на настъпване на застрахователното събитие се намира настоящият или постоянният адрес на ищеца, неговото седалище, или по местонастъпване на застрахователното събитие“.

Освен това беше предвидено, че възражение за неподсъдност по дела по искове срещу държавни учреждения, както и по потребителските и застрахователните, може да се прави от ответника най-късно в срока за отговор на исковата молба и да се повдига служебно от съда до приключване на първото заседание.

Както „Лекс“ вече писа, депутатите отмениха чл. 61, ал. 2 ГПК, който предвиждаше, че на официални празници и през съдебната ваканция за страните няма да текат срокове по граждански дела. Днес обаче парламентът гласува, че промяната ще влезе в сила от 1 септември 2018 г. т.е., през тази съдебна ваканция срокове за страните няма да текат.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Заповед
Заповед
27 юли 2018 17:48
Гост

Престанете да изменяте ГПК,че ми омръзна да давам по 7 лева да си купувам актуалното издание. Четето от монитора не е опция.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2018 19:31
Гост

Ще ти дам 7 лева. Без тия изменения щях да ритам камбаната. Струва си.

Прайм
Прайм
27 юли 2018 11:45
Гост

Колеги, имате ли представа от кой момент ще влизат в сила промените относно подсъдността?

Анонимен
Анонимен
27 юли 2018 12:14
Гост

От деня на обнародването

Прайм
Прайм
01 август 2018 14:44
Гост

А обнародването в предстоящия ДВ на 03.08 ли ще е?

Анонимен
Анонимен
27 юли 2018 8:44
Гост

Браво на Марчева , на ВСС , на инициативата на съдиите от СГС , на всички подкрепили подписката им. Благодарности на депутатите. Реши се тежък проблем. Когато има проблеми те трябва да се казват на обществото, а не да се мълчи и мучи. Има още много идеи за реформи и помощ за СГС , СРС и районните съдилища. Очаквайте продължение ….

Минувач
Минувач
26 юли 2018 21:03
Гост

Четирите промени в ГПК наистина да от съществено значение. Така ще се осъществява по- качествено правосъдие.

Петрова
Петрова
26 юли 2018 20:59
Гост

Много добре, че промениха чл.115 , ал.2. Така се възпрепятства възможността от персонален избор на съд.

Георги
Георги
26 юли 2018 20:04
Гост

Самият факт, че промените са приети с единодушие говори, че трябваше да бъдат направени отдавна.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2018 20:05
Гост

Това много ще улесни колегите от столицата.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2018 1:35
Гост

АПАШИ.

Съдия
Съдия
26 юли 2018 18:56
Гост

Граждани, спете спокойно, правосъдието ще стане по-бързо и дори една идея по-справедливо, защото делата няма да се претупват.

Наблюдател
Наблюдател
26 юли 2018 18:53
Гост

Добре, че е Крум Зарков, за да излезе нещо смислено и градивно от БСП. Бъдещият лидер на Столетницата се развива добре, свестен е.

Мара
Мара
26 юли 2018 23:04
Гост

Хм, ако не беше Марчева от ВСС, Крум Зарков едва ли щеше да се сети за ГПК.

Човек
Човек
26 юли 2018 18:05
Гост

Най-после! Тази лятна сесия, както я нарича Кирилов, се оказа една от най-смислените в последните години – с промените в АПК и ГПК. Не обичам да хваля депутатите (то почти никога няма за какво), но този път свършиха наистина добра работа за хората.