Здравният министър Кирил Ананиев публикува 4-те заповеди, които влизат в сила от днес и ще действат до края на обявената извънредна епидемична обстановка (ИЕО), която замени извънредното положение.

С тях се продължават мерките и ограниченията, свързани с посещения на обществени места, пътувания, лечение на заболели, както и се утвърждават правилата за работа в условията на коронавирус. Според председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски тези противоепидемични мерки вече ще са „новата нормалност“ до пълното овладяване на коронавируса.

Заповед № РД-01-263/14.05.2020 г.

До 14 юни остава забраната за посещения на игрални зали, дискотеки и барове, закритите площи на заведенията и моловете. Остава забраната и за учебни занятия, както и работата на детските градини. Сутринта от Националния оперативен щаб съобщиха, че работата на яслите и градините може да бъде възобновена най-рано след седмица, ако наблюдението на работата им в други страни покаже, че няма риск за увеличение на заболеваемостта.

Парковете обаче вече са свободни за посещения за всички и няма ограничения. Спазването на дистанция от 1,5 м остава задължителна за всички хора, които не са от едно семейство и се намират на открити обществени места – паркове, улици, автобусни спирки и др. Носенето на предпазни маски, шалове или шлемове остава задължително за закритите обществени места – в градския транспорт, магазините, храмовете, държавната администрация, спортните и културни обекти.

В заповедта на министъра отново се казва, че остава забраната за масови спортни мероприятия, включително работата на фитнес клубовете, но се разрешава на професионалните футболни клубове да започнат триседмичен подготвителен период. Футболното първенство пък може да започне на 5 юни, но без публика. Разрешава се и на спортистите да започнат подготовка в спортните бази по програмата им за олимпийските игри догодина.

Остава разрешението за посещения на музеи, галерии, библиотеки и кина, но с до 30% от капацитета им, но забраната за работа на театри и концерти остава.

За посещенията на хранителните магазини ще остане досегашната схема, при която от 8,30 ч. до 10,30 ч. ще бъдат допускани само хора на видима възраст над 60 години.

Заповед № РД-01-264/14.05.2020 г.

С нова заповед на министър Ананиев се въвежда задължителна изолация и болнично лечение на болните от коронавирус, които са над 60 г., независимо как протича заболяването при тях, както и за хората с хронични заболявания. Останалите за домашно лечение болни ще бъдат под задължителна изолация за 28 дни и до един отрицателен тест за вируса. Те са длъжни да не напускат дома си до края на изолацията.

Заповед № РД-01-262/14.05.2020 г.

Остава и препоръката за организиране на работа от разстояние за всички работодатели, които могат да си го позволят. Останалите пък трябва да осигурят дистанция от 1,5 м между работниците, средства за защита, както и да дезинфекцират редовно помещенията.

Заповед № РД-01-265/14.05.2020 г.

Влизането на чужденци в България е забранено до 14 юни, независимо то гражданството им, гласи нова заповед на Кирил Ананиев. Изключение се прави за дългосрочно пребиваващите и техните семейства, както и за официални длъжностни лица, определени категории работници и транзитно преминаващите.

Всички, влизащи в страната обаче трябва да останат под 14-дневна карантина без медицинските и длъжностни лица. Под карантина няма да са също пограничните работници и тези, които доставят медицински изделия, но при представяне на декларации, че в последните 14 дни не са имали симптоми на респираторно заболяване.

От щаба съобщиха днес, че през последното денонощие са потвърдени още 31 души с коронавирус от направени общо 1611 проби. Така общият брой на случаите стана 2100, а излекуваните са 521. Починалите през изминалото денонощие са трима и така жертвите стават общо 99.

„Все още в страната, за наше щастие, продължава клъстерното разпространяване и установяване на болестта. Изследваме контактните лица към дадени установени клъстери и колкото повече се отдалечаваме от ядрото на клъстера, толкова по-малко болни засичаме. При тези, които са контактни лица от първи ред, има доста висок процент на заразени, а колкото повече се отдалечаваме – при контактните лица от втори ред са по-малко заболелите“, обясни проф. Мутафчийски.

По думите му, клъстерното разпространение на вируса е и причината за колебанията в броя на установените случаи в последната седмица, когато в отделни дни варират от 30 до 70.

„За всички, които се изказват, че в зависимост от пробите е броят заразени, днешната ситуация показва, че това не е така. Ако продължим в този дух и да могат хората на доц. Кунчев да взимат конкретни мерки за клъстери, това дава по-големи шансове за по-нормален начин на живот в бъдеще“, допълни Мутафчийски.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
психиатър
психиатър
14 май 2020 12:25
Гост

Тази нова нормалност въвеждана в експлоатация от този ненормално тъп министър, ще доведе българите до пълна ненормалност.

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 10:53
Гост

Да им имам квалификациите! Може ли да има нова и стара нормалност. За нормалните неща има ясни и точни критерии. Те никога не са „около“.

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 10:44
Гост

Изключително съм доволен, че остава забраната за влизане в България на чужденци.

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 10:58
Гост

Ще бъдеш ли изключително доволен, като утре забранят на българите да излизат от България?

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 16:33
Гост

Аз ще бъда изключително доволен

Горки
Горки
14 май 2020 10:10
Гост

„Новата нормалност“ , за съжаление , може да продължи с години. Няма смисъл да се сърдите на хората , които не спазват никакви мерки . Човек е така устроен , че не може да бъде „на нокти“ продължително време . Иначе 50 % ще превъртят , което е по-лошо отколкото да карат короната . Дори по време на война хората са се шегували , радвали , правили са любов и пр. Животът продължава . Вероятно ще обърнем някои от ценностите си – например вместо туризъм в уродливи форми /“гъз път да види“/ , за което се харчат милиони и всяка… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 10:45
Гост

Повече деца? Че как се гледат? Колко са детските и майчинството в момента? Някакви помощи от държавата да има случайно?

Горки
Горки
14 май 2020 11:07
Гост

Деца с помощи не се гледат . А и децата изискват не толкова пари , колкото време и внимание . Хората най-често се оправдават с пари , а всъщност говори егоизмът им и това , че искат самите те да живеят като деца до 40-50 години – да са свободни , да си ходят по екскурзии и почивки , да висят по кръчми и барове и пр. Имам познати минали 40 години , които имат високи доходи , не създадоха семейства от ЧИСТ ЕГОИЗЪМ , но постоянно ходеха на екскурзии в чужбина и са обиколили целия свят. Е , нека… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 10:05
Гост

Заповед № РД-01-263/14.05.2020 г. е незаконосъобразен нормативен административен акт, приет в явно и грубо нарушение на АПК, който в допълнение не е и влязъл в сила, тъй като не е обнародван в Държавен вестник. Също така, заповедта е противоконституционна, нарушава нормативни актове с по-голяма юридическа сила и е издадена от некомпетентен орган в нарушение на правомощията му. Като такава е нищожна и не произвежда правно действие. Кой ще поеме отговорност за нея?

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 10:47
Гост

Е, нали разрешиха на професионалните футболни клубове да започнат триседмичен подготвителен период! Дали ще го правят с маски?

Шони
Шони
14 май 2020 9:57
Гост

ИЕО, нова нормалност… Дано хората бъдат по-отговорни, за да може съвсем скоро да се върнем към старата нормалност.

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 9:33
Гост

Това с пенсионерите в магазините не се спазва и е напълно излишно, защото те ходят по всяко време и се смесват с другите клиенти, само създават затруднения на по-младите.

Киро
Киро
14 май 2020 9:59
Гост

Много са неразбрани в това отношение. Да ги пита човек къде са се запътили толкова. Все им е спешно да не изпуснат примоцията.

Лалов
Лалов
14 май 2020 9:09
Гост

To e preporyka da rabotim ot razstoqnie ma da widite kak po ofisite se wyrnaha masowo wsi`ki !

Лалов
Лалов
14 май 2020 9:08
Гост

Лошото е, че не ни се живее в тази нормалност

Опенхов
Опенхов
14 май 2020 9:08
Гост

Според мен положението не е добро и не знам колко ще изкараме в тая нормалнсот. Сега това е бягане от нормалноста, а явно нормално е да се затворим у дома и да чакаме ваксината някога в бъдещето

Равиоленска
Равиоленска
14 май 2020 9:07
Гост

Аз си продължавам да си стоя в изолация. Независимо от всичко. Не искам да го хвана, само защото всички са на групи от по 30 човека и са без маски. Дори простите журналя вчера пред ГЕрена и те без маски

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 10:48
Гост

Като гледам колко „сложно“ разсъждавате… Добре, че няма много такива като вас.

Димитрова
Димитрова
14 май 2020 9:07
Гост

Според мен се бърза, но както си решат

Емилиева
Емилиева
14 май 2020 9:07
Гост

Естествено куцо и кьораво реши, че вируса е победен и вече искат да пътуват дори в чужбина. Бързо ще станем развъдник на всякакви вируси

Тошков
Тошков
14 май 2020 9:06
Гост

Масово излизат всички и за тях вируса е победен. Нищо, че отчитаме рекорди. Скоро ще се върнем към старата реалност, не към новата нормалност

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 10:51
Гост

На там отиват нещата. И защо в градския транспорт не проверяват за маски? Хората масово не носят.

Руменов
Руменов
14 май 2020 9:05
Гост

Нормално щеше да е като свърши цялата патаклама тогава всички да юрват по улиците

Анонимен
Анонимен
14 май 2020 10:52
Гост

Някои не могат да си позволят да стоят повече в къщи. Ще си изгубят работата.

Фердинанд
Фердинанд
14 май 2020 9:05
Гост

Нищо нормално няма