С уговорки и условности за прецизиране на огромна част от предложенията и за отпадане на други и с обещание по текстовете са произнесат най-големите специалисти по наказателно право правната комисия на Народното събрание прие на първо четене промените в Наказателния кодекс (НК), свързани с корупцията в частния сектор.

Председателят ѝ Данаил Кирилов заяви, че споделя напълно част от множеството критични бележки по проекта. „Ще настоявам този и другите проекти за изменения в НК, които бъдат гласувани на първо четене, да бъдат предоставени на Консултативния съвет по законодателството за авторитетната експертиза на пеналистите в него“, заяви Кирилов. Нещо повече – той каза, че ще бъде сформирана работна група по промените в НК във възможно най-широк състав, включително и със специалисти по гражданско и търговско право, за да се прецизират максимално нормите.

„Каня всички специалисти по наказателно право да се присъединят към нея“, каза още председателят на правната комисия.

По думите му сега управляващите търпят критика за този законопроект, защото се стараят да бъдат изрядни в усилията си в борбата с корупцията. „Като търговски адвокат в продължение на 21 години съм виждал много подкупи в частния сектор. Да отречем, че в търговския оборот има подкупи, означава да си заровим главата в пясъка“, заяви Кирилов.

Той даде знак и накъде ще върви преработването на законопроекта – съставите за престъпление по служба в частния сектор и за някои други престъпления да се отнасят само до дружествата, които оперират с публичен ресурс. В този смисъл Данаил Кирилов даде пример с банките, пенсионно-осигурителните дружества и доставчиците на комунални услуги като ВиК, електроразпределитлните фирми и топлофикациите.

На заседанието бяха дошли представителите на три от най-големите работодателски организации – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Асоциацията на индустриалния капитал. Всички те заявиха, че самата  концепция на законопроекта е сгрешена и на практика с него ще се криминализира частният бизнес. Те заявиха, че не може да има еднакви стандарти за преследване на корупцията в публичния и в частния сектор, защото във втория никой не упражнява държавна власт. „Поставен съм в ситуация да защитавам проекта на МС. Аз също съм против симетрията“, заяви Данаил Кирилов.

От името на Висшия адвокатски съвет адвокат Валя Гигова заяви: „Този законопроект е концептуално погрешен и с него се нарушават основни принципи. С него по недопустим и хиперреактивен начин държавата се намесва в търговския оборот. Най-спорна в него е дефиницията за длъжностно лице. Въвеждат се неясни понятия“. И даде пример за това, че публичната функция е определена като такава от обществено значение. Всяка майка като си отглежда детето също извършва обществено полезна дейност, каза Гигова. И заключи: „Превръщат в длъжностни лица целия народ“.

За да призове измененията в НК да не бъдат приемани беше дошъл и социологът Кънчо Стойчев, който заяви, че ще говори като философ. „Сбъркана е философията на това, което се предлага. Държавата я няма там, където трябва да е. А сега я вкарваме, където не трябва“, каза той.

На финала законопроектът все пак беше подкрепен на първо чете, като при гласуването председателят на комисията Данаил Кирилов изрично подчерта, че това става „с всички уговорки и условности“.

На днешното си заседание комисия обсъди още шест законопроекта за промени в НК.

С един от тях група депутати от БСП, начело с Корнелия Нинова, предлагат от НК да бъдат премахнати разпоредбите, които предвиждат по-леки наказания за маловажни случаи на кражба или когато предметът ѝ е възстановен или заместен. В мотивите се сочи, че целта е превенция и намаляване на рецидива при тези най-масови престъпления.

Той беше остро разкритикуван от повечето членове на правната комисия и не беше подкрепен.

Други депутати от левицата пък предлагат изменения във връзка с условното предсрочно освобождаване. Като настояват в случаите на опасен рецидив да се постави изискване неизтърпяната част от наказанието да е неповече от три години. Те също не бяха приети от комисията.

На първо четене обаче беше приет третият проект, който е на петима депутати от Обединените патриоти, начело с Валентин Касабов и свързан с престъпленията в горите. Предлага се и завишаване на санкциите за бракониерство на едър дивеч. Вместо с до една година затвор или глоба от 100 лв. до 300 лв. и лишаване от права, според проекта това престъпление трябва да се наказва с до две години затвор или пробация и с глоба от 1000 лв. до 5000 лв. Още преди да започне дискусията Христиан Митев заяви, че разпоредбите в него ще бъдат прецизирани.

Обединените патриоти имат и още един проект за промени в НК, свързан с бракониерството, но този път сред риболовците. Негови вносители са 14 души от парламентарната им група, начело с Красимир Богданов. Той обаче не получи подкрепата на правната комисия.

На първо четене не минаха и промени в НК, на които съвносител отново е Корнелия Нинова, свързани с нерегламентирания внос, износ и търговия с лекарства. Сред тях е предложение като контрабанда по наказателен път, а не административно, да се санкционира незаконното пренасяне на лекарствени продукти в хуманната медицина, когато е в големи размери.

Комисията обаче одобри на първо четене следващия проект за промени в НК, внесен от БСП и лидерката на партията. Той е за домашното насилие и беше сочен като алтернатива на ратификацията на Истанбулската конвенция. Една от идеите в него е преследването на средната телесна повреда, причинена от роднина, да става по тъжба на пострадалия до прокуратурата и не може да се прекрати по негово искане.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
namdosan
namdosan
16 януари 2024 9:07
Гост

Your attention to detail is unparalleled, ensuring that every project you undertake is executed flawlessly. Car Games

infobee
infobee
13 юни 2023 15:14
Гост

An incredible discussion is worth comment. I see that you should reasonable more on this point, it probably will not be an overseen without issue yet overall people don’t look at these issues. To the excursion ahead! All the best!! the info bee

Patsy Corwin
Patsy Corwin
04 април 2023 7:11
Гост

Reading this is fascinating. I’m pleased I came across it and got a chance to read it. With the information, you handled it superbly. I found it to be extremely pleasant. Thank you for sharing this useful and original information. geometry dash meltdown

Marcus Bendrodt
Marcus Bendrodt
25 март 2023 7:53
Гост

News is dispensed for the goals and objectives for the candidates. The reforms of the Wooden Massage tool are put forward for the objectives. The end result is fit for the future years in all forms and shapes for the citizens.

advokat
advokat
15 март 2018 10:42
Гост

да четат становището на адвокатурата

Анонимен
Анонимен
15 март 2018 10:40
Гост

Не знам дали тези глупости подлежат на поправка