Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) се изправи пред труден избор на председател на окръжния съд в Плевен. Това признаха както шефът на Върховния административен съд (ВАС), така и Олга Керелска.

За втори път в мандата на този състав на СК на ВСС, се явиха трима кандидати за административен ръководител на ОС-Плевен – сега съдиите Весела Сахатчиева и Силвия Кръстева, както и Екатерина Панова, зам.-председател и от две години и.ф. ръководител на на този съд.

По всеобщо мнение и трите кандидатки се представиха изключително по време на днешното изслушване и именно това затрудни избора.

Изправени сме пред изключително труден избор, защото тримата кандидати отговарят изцяло не само на формалните условия на закона, но и трите колежки са от този съд, и трите познават прекрасно проблемите и трите са подготвени и отговарят на всички условия да заемат тази длъжност“, започна изказването си председателят на ВАС Георги Чолаков.

Той заяви, че общото събрание на ОС-Плевен по никакъв начин не подпомага Съдийската колегия: „И към тримата кандидати няма въпроси и няма изказвания, няма нищо, което да ни подсказва кой е по-качествен от тримата качествени кандидати. Прекрасни юристи са, дългогодишни юристи в този съд и много трудно мога да кажа кой е по-добър. Заради това стъпих на формалното основание кой има най-дълъг стаж. Колегата Сахатчиева е съдия от 1989 г., а останалите от 1993 г., което не е недостатък, но това е единственият обективен показател и аз ще гласувам за колегата Сахатчиева. И трите имат административен опит, били за заместник-председатели, колегата Кръстева е и доктор, а колегата Сахатчиева е магистър по икономика. Както и да ги сравняваме, те са абсолютно еднакви в своите показатели“.

Олга Керелска изцяло сподели мнението, че изборът е изключително труден и че трите кандидатки отговарят не само на формалните изисквания, „но са показали и много високо ниво на знание по отношение на работата на окръжния съд в Плевен и на районните съдилища в района“, на проблемите и имат визия за това какво трябва да се направи, за да се подобри дейността на ОС-Плевен.

Все пак Керелска заяви, че ще подкрепи Екатерина Панова като заяви, че стажът не може да служи за ориентир или сериозен аргумент за един или друг кандидат. „Екатерина Панова е човекът с най-сериозен административен опит, била е зам.-председател на районния съд в Плевен, после на окръжния съд в Плевен, а от близо две години е и.ф. и през това време съдът показва стабилни, добри резултати, които бяха отчетени и от тримата кандидати. Впечатлена съм от мотивацията ѝ, която звучеше по-различно, по-затрогващо, лишена от клишета и формални изрази, които много често се употребяват при кандидатстване за административен ръководител на един или друг орган. Тя в най-пълна степен показа знания за работата и проблематиката на окръжния съд и на районните съдилища“, заяви Керелска.

Тя допълни, че Панова има ясна визия за проблемите на съда и за това какво трябва да се направи, за да се подобри работата му. „Направи ми впечатление и откровеността и решителността, с която отговори на въпросите. Нейното представяне се отличи в известна степен от тези на другите двама кандидати, които също са изключително достойни кандидатури“, посочи още Олга Керелска. По думите ѝ Екатерина Панова, като част от ръководния екип на ОС-Плевен, ще осигури и приемственост в дейността на съда.

Шефът на ВАС обобщи, че всички се обединяват около становище, че изборът е труден, защото и тримата кандидати са достойни и са се представили прекрасни.

При гласуването Весела Сахатчиева беше подкрепена от 9 членове на СК, Панова получи един глас, а Силвия Кръстева не събра нито един в своя полза.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Игор
Игор
31 май 2022 13:22
Гост

Затова в хубаво да имате докторска степен по право в такива ситуации. Тя много помага! Пък, ано сте и хабилитиран учен по правни науки, още един плюс. Ако имате и научни публикации-троен плюс. Ще ви изберат веднага на ръководна позиция

Анонимен
Анонимен
31 май 2022 14:18
Гост

хахаха – ти подиграваш ли се или наистина си вярваш на глупостите?

Петров
Петров
31 май 2022 13:14
Гост

Правилно, мръсницата Силвия Кръстена нито един глас.Едно голо самочувствие и нахалство без покритие.

Белозоглу
Белозоглу
31 май 2022 13:11
Гост

Имат нужд аот такива добри кадри.

Кънчев
Кънчев
31 май 2022 13:10
Гост

Добре се справят

Мирон
Мирон
31 май 2022 13:07
Гост

Определено вълнуващ избор ще е

Некелински
Некелински
31 май 2022 13:07
Гост

Не е ли това да се чува? Еми това да се чува.

Лошко
Лошко
31 май 2022 13:07
Гост

Чудесно

Чипев
Чипев
31 май 2022 13:00
Гост

Не ги ли четкате само

Пъзел
Пъзел
31 май 2022 13:00
Гост

Това да са ви проблемите, да избирате само от качествени кандидати.

Жабока
Жабока
31 май 2022 13:00
Гост

Супер. Значи избора ще е труден. Това да се чува.

Квебек
Квебек
31 май 2022 12:59
Гост

Излагате се. МОже да са чудесни, но един е по-чудесен.

Beni
Beni
31 май 2022 12:59
Гост

Наемете и тримата

Спиридон
Спиридон
31 май 2022 12:57
Гост

Е, явно ще е Весела Сахатчиева.

Пипи
Пипи
31 май 2022 12:58
Гост

Събрала е най-много гласове. Подкрепям. Тя е чудесен колега и професионалист.

Анонимен
Анонимен
31 май 2022 12:56
Гост

Стига, бе! Не може някой от тях да не е по-добър от останалите.

Мики
Мики
31 май 2022 12:54
Гост

Наистина са изправени пред изключително труден избор.

Лозан
Лозан
31 май 2022 12:56
Гост

Или никой не отговаря на критериите, или пък всички са перфектни. Сложно става.