Нито една от трите съдийски организации не е подала заявление за участие в Съвета за партньорство към Висшия съдебен съвет, става ясно от отговор на ВСС след запитване на „Лекс“.

Срокът за депозиране на документите изтече на 11 юни, но Съюзът на съдиите в България (ССБ), Асоциацията на българските административни съдии (АБАС) и Българската съдийска асоциация (БСА) не са подали заявления. А според Наредбата за организацията и дейността на Съвета за партньорство срокът е преклузивен. Т.е. трите организации няма да могат да участват в съвета поне през следващите две години, когато, според наредбата, съставът се обновява.

Пред „Лекс“ заместник-председателят на Управителния съвет на АБАС съдия Любомир Гайдов обясни, че при първата процедура за кандидатстване в Съвета за партньорство в началото на годината, асоциацията е подала заявление. „В него ние принципно заявихме, че имаме готовност и желание за комуникация с ВСС по всякакви въпроси, а конкретно тогава посочихме за наш представител в съвета председателя на УС на АБАС Владимир Първанов“, добави Гайдов като поясни, че желанието за диалог не е отминало. Но една част от управителния съвет на асоциацията не е била наясно, че е стартирала нова процедура за кандидатстване.

По информация на „Лекс“ всъщност ВСС не е изпращал писмено, нито дори устно, напомняне на организациите за старта на новата процедура и за новия срок.

От петте съсловни организации, заявления са подали само Асоциацията на прокурорите с представител Евгени Иванов и Камарата на следователите, която ще се представлява от Стефан Петров.

Според Наредбата за организацията и дейността на съвета в него трябва да влязат и 11 магистрати, които да представляват онези свои колеги, които не членуват в нито една съсловна организация. Местата са разпределени на квотен принцип – шест за съдии, четири за прокурори и едно за следовател.

При първата процедура заявленията за участие в съвета бяха осем – на съдиите от Софийския градски съд Анелия Янева, Атанас Маджев, Анелия Щерева, Валерия Братоева-Дамгова и Албена Ботева, както и Илиана Димитрова-Васева от Окръжен съд-Пазарджик, Ангелина Лазарова от Апелативен съд-Варна и Елена Динева от следствения отдел на Софийската градска прокуратура. По-късно заявление подаде и районният прокурор на София Радослав Димов.

В началото на февруари ВСС трябваше да конституира Съвета за партньорство. Но вместо това беше поставен въпросът за дублиране на гласовете на магистрати, подкрепили свои колеги за членове. И тъй като такова имаше, Пленумът на ВСС промени наредбата като въведе принципа „един магистрат-един глас“ и стартира нова процедура за кандидатстване.

Сега шестима съдии, прокурори и следователи са преминали границата от поне 100 гласа, за да влязат в Съвета за партньорство. Това са Ангелина Лазарова от АС-Варна (получила 213 гласа в своя подкрепа), Илиана Димитрова-Васева от ОС-Пазарджик (107 гласа), Анелия Янева от СГС (114), Ангелина Митова-Мончовска от Върховната касационна прокуратура (234), шефът на СРП Радослав Димов (146) и следователката Елена Динева (105).

Това, че не са попълнени всички места в съвета, не е пречка за неговото учредяване, което трябва да стане на заседанието на Пленума на ВСС в четвъртък. От страна на ВСС в състава му ще влязат Вероника Имова, Пламена Цветанова и Пламен Найденов.

Според Закона за съдебната власт Съветът за партньорство осъществява диалог по всички въпроси, свързани с професионалните интереси на съдиите, прокурорите и следователите.

В наредбата по-детайлно са изброени хипотезите, в които членовете на съвета вземат отношение. А именно по въпроси, свързани с професионалните интереси на магистратите, в това число организирането на тяхната квалификация, реформата на съдебната карта, възнагражденията им, кариерното израстване, атестирането и др. Ще изготвят препоръки и предложения за дейността на ВСС, както и становища по проекти за промени в законодателството, които засягат съдебната власт. Ще подпомагат ВСС при разработване и осъществяване на политики, програми и проекти и ще извършват и други дейности, свързани със защита на професионалните интереси на съдиите, прокурорите и следователите.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Безумно
Безумно
10 юли 2019 16:59
Гост

Щом потенциалните участници нехаят за сформирането на самия съвет, представете си на всички останали колко ще им пука за решенията на вече сформирания съвет.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2019 12:38
Гост

Вече има достатъчно организации, които да пазят интереса на магистратите. Ама нали трябва да се окупират хубаво.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2019 10:56
Гост

Естествено е да има слаб интерес към една такава безсмислена организация.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2019 10:57
Гост

Дори и от ВСС не са предупредили за узтичащия срок.

саня
саня
10 юли 2019 7:52
Гост

този съвет е поредната законодателна тъпотия. каква стойност имат становищата му? на кого ще му пука, че примерно е бил против някаква идея на ВСС? сега при тази тотална липса ма представителност – още повече

въпрос
въпрос
10 юли 2019 7:22
Гост

Хм… Това само на мен ли ми прилича на бойкот?

Анонимен
Анонимен
10 юли 2019 7:40
Гост

или просто не са знаели, че пак трябва да подадат документи. на кого ли въобще му пука от този съвет?!