Николинка Чокоева е новият председател на окръжния съд в Русе. В шестата поред процедура тя беше предпочетена пред опонента си Аглика Гавраилова като беше подкрепена от осем от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС). Гавраилова получи три гласа в своя полза – на председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова, на Атанаска Дишева и на Олга Керелска.

И Николинка Чокоева, и Аглика Гавраилова са дългогодишни съдийки в ОС-Русе, като през последните седем месеца Гавраилова е и и.ф. шеф на съда.

Преди изслушването им председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков постави въпрос, свързан с проведеното общо събрание на магистратите в Русе. То се е състояло на 16 януари и в него са участвали 16 съдии. Тогава деветима от магистратите са подкрепили кандидатурата на Аглика Гавраилова за председател, двама са гласували за Николинка Чокоева, а петима за нито една от двете. Проблемът е, че вотът е бил таен, а според чл. 65 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) решенията на общото събрание се вземат с явно гласуване.

Впоследствие кадровиците се обединиха около становището, че няма легитимна номинация на общото събрание, но процедурата не е опорочена, защото Аглика Гавраилова лични е подала заявление за участие в нея.

След като двете кандидатки бяха изслушани, председателят на ВАС заяви, че изборът е изключително труден с двама достойни кандидати, които са безспорни професионалисти и с безапелационни положителни становища за етичните качества.

Ще гласувам за един от тях, без да  омаловажавам качествата на другия. Ще гласувам за Николинка Чокоева, защото е с една идея по-наясно с организацията на работа и проблемите в съда“, каза Чолаков. Той се спря на това, че в наказателното и търговското отделение на ОС-Русе няма постоянни състави, което създавало проблеми, а в концепцията си Аглика Гавраилова дори не е споменала за трудности в НО. Според Чолаков е добре да има постоянно действащи състави в НО и ТО и Николинка Чокоева имала една идея по-ясна визия по този въпрос.

Вероника Имова също каза, че ще подкрепи Чокоева, която имала иновативни идеи за разрешаване на проблемите. Като оцени положително нейния житейски и професионален опит независимо от липсата на административен такъв.

Атанаска Дишева на свой ред заяви, че ще гласува за Аглика Гавраилова като изтъкна, че макар да няма легитимна номинация, трябва да се отчете голямата подкрепа, която е получила от колегите си. Според нея тайното гласуване на общото събрание не опорочава решението до степен на нищожност, по-важен е въпросът дали се опорочава волята на колективния орган. „Тя се формира от волята, изразена от неговите индивидуални членове. И трябва да се съгласим, че Аглика Гавраилова несъмнено е получила подкрепата от деветима свои колеги“, каза Дишева. Тя отбеляза и административния опит и по-дългия стаж на Гавраилова от този на Чокоева.

Председателят на ВКС Галина Захарова също обяви, че ще подкрепи Аглика Гавраилова. „Решаващ факт е, че на проведеното общо събрание, по отношение на което приемаме, че не може да стане законосъобразно основание за легитимиране на кандидатурата на тази съдийска общност, една значителна част от колегите са заявили подкрепа за Гавраилова. Това обстоятелство е реален факт, независимо как ще оценим протокола от общото събрание – дали като нищожен, дали като незаконосъобразен, или нещо друго. Присъединявам се към мнението на тези девет колеги, които са заявили отношение и на проведеното впоследствие изслушване.

Не отдавам значение на административния опит и разликата в стажа. Административният опит може да се придобие след съответен избор и както беше казал един колега – „Все отнякъде трябва да се започне“. Същото се отнася и за конкретния размер на стажа на кандидатките, който във всички случаи е достатъчен – събран е значителен професионален опит и достатъчна житейска мъдрост за вземане на решения“, каза Захарова.

Тя допълни, че основното е доверието на съдиите в ОС-Русе. „Не виждам никакъв недостатък в заявеното от г-жа Гавраилова за формирането на съставите в НО. Конкретният начин на работа ще бъде предмет на бъдещо обсъждане от общото събрание на съдиите в Русе и респективно от визията на кандидата, когото изберем за председател. Обръщам се към двамата кандидати – който и да бъде избран, те ще проявят присъщите им положителни качества при бъдещето управление на съда. Енергията и визията за развитието на съдебния орган могат и трябва да се реализират в действия само с доверието на останалите колеги“, каза председателят на ВКС.

 

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
сърдито старче
сърдито старче
15 февруари 2023 15:50
Гост

Олето е една пенсионерка и не би следвало да е съвета, как ли пък да кадрува. Това колко й е акъла оставям всеки да преценЯ. Но видимият резултат е че с нейното, на Дишето и на Марчето плямпане отблъснаха всички колеги. Общото е че са все дълбок прованс и все искат да се изтъкват, комплекс. Неудобно ми е като ги слушам , колко са принципни, а не казват самите те как стигнаха до ВСС и върховните органи. На колко конкурса са се явили. Все още помнят едно „добро момиче от Варна“ опърпано и свито, кой я доведе за ръчичка във… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2023 14:08
Гост

Кояджиков да не би да има комплекси по отношение на всички в Русе за времето като беше следовател, а те бяха съдии и то уважавани професионалисти? Лихварчето е ясно. То до сега никой с парите не са заровили под земята.

нищо ново под слънцето
нищо ново под слънцето
15 февруари 2023 12:57
Гост

И този избор е направен по мерките на настоящия ВСС. Може ли да очакваме друго от подлоги, които избраха в качеството на т.нар. трима големи мутро-милиционер, лихвар и фурнаджийска лопата.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2023 6:51
Гост

Е по кои мерки да е? По твоите ли?

палец нагоре за Керелска
палец нагоре за Керелска
15 февруари 2023 12:48
Гост

Браво, Оле! Добре си приклещила корупционната емблема. Имаш пълното право- не си фалшифицирала гласуването на избори за ВСС, не си се занимавала с лихварство, не си научила пътя към сараите.

Роза
Роза
15 февруари 2023 13:41
Гост

А дали самият неин избор за член на ВСС, при тази пробита електронна система за гласуване, не е опорочен? Не мога да повярвам, че тази жена е способна да вдъхне респект и доверие като член на ВСС. Непрекъснато с изказванията си напомня на тв предаване от соц.времената: „На гости на бяло сладко“. Приказките й са в стил : „О, спомняте ли си, госпожо?“.
Нелепо и неадекватно.

Крем
Крем
15 февруари 2023 14:22
Гост

Когато Керелска беше избрана за член на ВСС председател на ВАС не беше амбициран бос ди тути басейни и председатели на съдилища, не бяха изключени логовете за проверка на системата и нямаше 200 /двеста/ гласувания едно след друго от сградата на ВАС.

16-ти април
16-ти април
15 февруари 2023 12:13
Гост

Абе тия докога ще заседават от вкъщи? За тях всичко ли се случва със забавена скорост – няма мерки, отмениха ги, вече можете да работите присъствено.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2023 14:12
Гост

Ама от къщи по- лесно се редят нещата.Въртят се телефони онлайн, стават разни технически грешки да се наговорим.Ако са очи в очи на една маса по- трудно ще си бъркат в гъзовете под масата.

Слънце
Слънце
15 февруари 2023 11:22
Гост

Изненадва ме позоваването на чл.65 от ЗСВ, може ли някой да го коментира.

Име
Име
15 февруари 2023 7:52
Гост

Бон шанс, инспекторе. Тоест – бон шанс да дадем на новият ръководител, без да се пречи на работата му, едно по едно. Русе е красив град, заслужава да е престижна и съдебната система, както е във Велинград, например. Смолян също. Това е много тежка социална функция – да си режисьор, сега – трябва да си наясно, но нали си съдия бил, ще станеш и началник, хората те познават, не си случаен един вид. Трябва на първо място да се създаде атмосфера на общност, да не се завижда за едно или друго, също така – постоянно да се наблюдава съдиите да… Покажи целия коментар »

Чавдар
Чавдар
14 февруари 2023 18:53
Гост

Безспорно административният опит може да се придобие след съответен избор.

Петко Страшника
Петко Страшника
14 февруари 2023 19:25
Гост

Не е безспорно, спорно е

Иво
Иво
14 февруари 2023 18:47
Гост

Браво Чокоева и успех в трудната задача!

Бисер
Бисер
14 февруари 2023 18:45
Гост

За мен не е най- добрият избор. Но щом така казват ВСС.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 19:11
Гост

Твоето мнение е без значение.

Филип
Филип
14 февруари 2023 18:13
Гост

Най накрая. След толкова процедури.

Мазни схемаджии!
Мазни схемаджии!
14 февруари 2023 17:23
Гост

Честито на ДПС!Наредихте си още една пионка! В Русе вече ще има правосъдие ориентирано по анадолския вятър!

Капо
Капо
14 февруари 2023 17:08
Гост

Капо ди тути басейни и 200 талона за избор като какъв се изживява пръв да се изказва при избор на председатели на окръжни съдилища и да дава тон на останалите присъдружни как да гласуват?

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 17:25
Гост

Глупости! Чокоева е по-добрият кандидат. Ако търсиш протежета в този случай гледай към Кояджиков, а не към Чолаков. От тези конспирации изглупяваш тотално!

Ненков
Ненков
14 февруари 2023 17:04
Гост

София пак се разлюля. Балканите се люлеят от земтресения. Това е по-важно сега!!!!!!!!!

Андри
Андри
14 февруари 2023 17:03
Гост

Е няма що – фамозна новина

Хани
Хани
14 февруари 2023 17:03
Гост

Браво. Това се казва чудесен избор

Аноним
Аноним
14 февруари 2023 17:03
Гост

Желая и късмет в работата

Чорев
Чорев
14 февруари 2023 17:02
Гост

Успех

Людмил
Людмил
14 февруари 2023 17:01
Гост

Днес е 14 февруари – идете да се почерпите не списвайте небивалици за Русе и приграничните региони, които изчезват, като мъгла

Хахаха
Хахаха
14 февруари 2023 16:59
Гост

Е Пашкунова е сол ташак на Мавъра. Мавъра Николина го разхожда из Русе с Кояджиков . А много драматичната Росица е едно рядко…щастие…..

Шпарон
Шпарон
14 февруари 2023 16:59
Гост

Пука ли му на някой >

Давидов
Давидов
14 февруари 2023 16:58
Гост

Какво ми дреме? Защо пиеште за клюки?

Аргументи
Аргументи
14 февруари 2023 16:57
Гост

Аргументи вадим всякакви, щом се налага:
Вероника Имова също каза, че ще подкрепи Чокоева, която имала иновативни идеи за разрешаване на проблемите. Като оцени положително и липсата на административен опит, защото според нея това по-скоро ще помогне за управлението на съда!?!?!?!

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 16:55
Гост

Поредното разочарование от Пашкунова

Давидов
Давидов
14 февруари 2023 17:04
Гост

Абсолютно

Димо
Димо
14 февруари 2023 18:16
Гост

Излага се торално. Да си беше останала във ВКС. Там поне имаше авторитет.

корупционен касровик
корупционен касровик
15 февруари 2023 12:52
Гост

Пашкунова се придвижи кариерно с присъдата, която провали делото „Луканов“. За такъв „анторитет“ иде реч.

Право куме в очи
Право куме в очи
14 февруари 2023 16:55
Гост

Керелска към Чолаков след гласуването: Ти почна вече да избираш председателите и на окръжните съдилища. Той мълчи

Nikolaev
Nikolaev
14 февруари 2023 17:04
Гост

Добре го е наредила

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 17:20
Гост

Лудото Ленче!

Цветан
Цветан
14 февруари 2023 18:18
Гост

Напълно права е! Поздравления за точните й думи.

Мълчащия
Мълчащия
14 февруари 2023 18:32
Гост

Той отдавна е почнал

мълчащия 2
мълчащия 2
14 февруари 2023 18:33
Гост

А наскоро и членове на ВСС си избра

Може ли Керелска да мълчи поне 1 път Дишето, Марче
Може ли Керелска да мълчи поне 1 път Дишето, Марче
15 февруари 2023 1:03
Гост

А защо не ? Пенсионерката Керелска ли да избира? да си се прибира на село в Кюстендил да копа черешите, че са вкусни. Добре е да спре да словоблудства по правни въпроси. Звучи ми аграрна

Въпрос
Въпрос
15 февруари 2023 14:26
Гост

А Чолаков и Кояджиков като професори езиковеди ли ти звучат?

Стефан
Стефан
15 февруари 2023 23:57
Гост

И още -Олето да си зашие най-накрая разпрания подгъв на полата…виси от 2018-та

Judge
Judge
15 февруари 2023 11:15
Гост

верно , това и аз го чух …..

въпрос
въпрос
15 февруари 2023 12:50
Гост

След година две дали ще мълчи и на досъдебното…