На първото заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет след издигането на кандидатурата на зам.-главния прокурор Иван Гешев за бъдещ обвинител №1 не се появи конкуренция. Така последната възможност в надпреварата да влезе още един кандидат е на 29 юли.

Протестиращите срещу Гешев.

В понеделник всичките 11 членове на Прокурорската колегия номинираха Гешев за главен прокурор и това изключва те да внесат друга кандидатура. Така на теория единствено министърът на правосъдието Данаил Кирилов може да излъчи такава.

Той вече обяви, че няма свой кандидат, но би подкрепил такъв на гражданското общество.

Дори и да се появи нов кандидат, чисто математически той няма как да бъде избран, тъй като след като поне 11-имата членове на Прокурорската колегия ще подкрепят Гешев, той може да получи най-много 14 гласа, а за избор са необходими 17.

Междувременно стотици граждани изпълниха улиците около сградата на Висшия съдебен съвет, като блокираха движението на трамваите и огласиха околността с викове „Мафия“.

Те протестираха срещу кандидатурата на Гешев и скандираха, че той е позор. Този протест беше организиран от „Да България“ и там беше лидерът на партията Христо Иванов. Те настояваха за оттеглянето на кандидатурата му, която определиха като „крещящо неподходяща“ и „нетърпима“. „Аз ще внеса искане за неговото дисциплинарно отстраняване“, заяви Иванов. На мегафон той обяви, че на 24 октомври, за когато е насрочен изборът за главен прокурор, ще има „обкръжаване на ВСС“. „Искам да знаят, че няма да могат да се съберат и да го гласуват без гражданите да им кажат, че са мафия“, каза Иванов.

Контрапротестиращите в защита на зам.-главния прокурор.
Контрапротестиращите в защита на зам.-главния прокурор.

Имаше и друга група граждани, които подкрепят кандидатурата на зам.-главния прокурор. Те издигнаха плакати с надписи „Слугите на Прокопиев не искат Гешев за главен прокурор“.

От заседанието на ВСС днес отсъства председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Междувременно „24 часа“ огласи писмо в подкрепа на Иван Гешев от прокурори, следователи и служители от специализираните прокуратури.

„С действията си той винаги е подкрепял работата на магистратите и съдебните служители. Г-н Иван Гешев е човекът, който наравно с нас отстоява позициите на прокуратурата в съдебната зала. Г-н Гешев е колегата, които участва в досъдебната фаза на процеса – и като редови магистрат, и като ръководител, осъществявайки методическо ръководство и контрол, съобразно задълженията си“, пишат те.

И заявяват: „Затова сме убедени в професионалните му качества и нравствен интегритет, подкрепяме номинацията ми за главен прокурор“.

Освен това магистратите и служителите от спецпрокуратурите отправят следния призив към членовете на ВСС – „да не се поддават на недопустимия натиск от политически и икономически субекти“. „Внушенията, които се опитват да постигнат тези формирования, представляват намеса в независимостта на съдебната власт“, твърдят подписалите се.

 

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Джон Роулс
Джон Роулс
25 юли 2019 16:33
Гост

В тази разкапана съдебна система, прокуратура от съветски тип и пародия на независомост на правосъдието, която имаме, естествено, че няма да има друг кандидат. Отдавна е минало времето, когато баламите у нас все още вярваха, че ако неправдата стигне до съд, ще получи справедливост. Когато и съдът спре да служи на народа и да го пази от своеволията на властта, и стане едно с тая власт, то и народът трябва да спре да е послушен и да излезе на улицата.

Николай
Николай
25 юли 2019 14:27
Гост

Тея прокурори, следователи и служители от специализираните прокуратури какво се притесняват от „намеса в независимостта на съдебната власт“ – Гешев нали каза, че това разделението на властите, съответно и независимостта на отделните власти, е някаква глупост…

То няма угодия – не може и кура до края, и душата ***, нали!?!

Питагор
Питагор
25 юли 2019 13:04
Гост

След като е ясно като бял ден кой е избраният, защо ще се дава още един шанс в понеделника. Сигурно да му окичат на Ванката официално лавровия венец.

От трън на глог
От трън на глог
25 юли 2019 12:59
Гост

Втасахме я. От Цацаратура към Гешефтура.

Антон
Антон
25 юли 2019 11:47
Гост

Прасе Пеевско и Цацарово не желаят друг! А можеше да е Бойко Атанасов, много по-стойностен и можещ от гологлавата маша на Цацата-Пеевски
Добре, че някой е събуди от зимен сън! Българино не се примирявай в това състезание с един кон при това куц!

Анонимен
Анонимен
25 юли 2019 11:44
Гост

Беше си ясно, че ще е той още след изказването на Цацаров.

Анонимен
Анонимен
25 юли 2019 10:39
Гост

Естествено, че слугите на Прокопиев ще са против избора на Гешев. Но това вече е без значение.

Анонимен
Анонимен
25 юли 2019 10:37
Гост

Е, да ни е честит новият главен прокурор.

Анонимен
Анонимен
25 юли 2019 10:34
Гост

Мафия! Мафия!