Премиерът Бойко Борисов декларира, че не познава и никога не се е срещал с нито един член на Висшия съдебен съвет (ВСС), който е от парламентарната квота. По този начин той каза, че отговаря на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов за упреците, че съдебната власт е зависима от него и управляващите.

„С цялото ми уважение към Христо Иванов и компания, които се опитват по всячески начин да ми вменят някаква намеса в съдебната власт, смея да твърдя, че от тези парламентарни квоти, които са във ВСС, аз никога не съм се виждал и не се познавам с нито един човек във ВСС, за да предопределям даден избор. Никога не съм се виждал, никога с мен не са говорили. Затова нека си оставим съдии и прокурори да работят така, както считат за правилно и да си отговарят за своето поведение“, каза Борисов преди днешното заседание на Министерския съвет, на което правителството очаквано удължи извънредната епидемична обстановка до 31 юли.

Той коментира обстойно протестите срещу правителството и реакциите, като изрично забрани на министрите и специално на правосъдния Данаил Кирилов да пишат статуси във Фейсбук.

https://www.facebook.com/danail.kirilov.7/posts/10218660188197764

Миналата седмица Кирилов реагира в социалната мрежа на акцията на Христо Иванов в „Росенец“, което предизвика възмущения заради използвания език.

„И ви забранявам да пишете, Дани Кирилов, във Фейсбук. Забранявам ви, защото не само че не е смешно, не само че ги възпалявате…. С Христо Иванов сме работили години наред. Един ден им се плажуваше, после вече не им се плажува. Времето пак е хубаво. Добре подбрани неща“, каза Борисов.

Премиерът предпазливо предупреди, че коронавирусът не си е отишъл, но вече никой не спазвал мерки, нито вярвал и мислел за болестта покрай протестите срещу правителството.

„Нито една държава не е отчела, че може това да се прави. И не случайно от отличници, вече сме в червените зони. Това си го правим ние с поведението, но аз нямам лостове. Представете си сега да кажа: Събрали сте се на протест, ще се заразите, дай ще направим КПП-та… Така, че всичко си е вече в ръцете на всеки един човек“, каза Борисов.

Той коментира и призивите за оставка на правителството, като се обърна специално към хората по площадите, които са там заради „справедливи социални искания“. Според Борисов желанието им за оставка не само нямало да им подобри положението, но той каза, че можел да се обзаложи с тях, че ще съжаляват в следващите месеци, че правителството не е успяло да проведе държавата „през тези иглени уши на кризата“.

Той напомни и, че редовните парламентарни избори са след няколко месеца, а при предсрочни няма да има как да бъде въведено машинното гласуване.

„Работим активно по поръчката за машинното гласуване. Някой не иска да има машинно гласуване? Щото при едни предсрочни избори няма да има машини? Коронавирусът спря процеса, щото нищо не се търгуваше в света“, каза Борисов. По думите му, най-важно в момента е заседанието на Европейския съвет, на което България трябва да защити договорени пари.

„Влизайки в подобна ситуация, държавата трябва да бъде много консолидирана. Имам идеи в тази насока, просто това, което ме спира е петък и събота – Европейският съвет“, обясни премиерът и добави, че така или иначе ще бъде гледан вот на недоверие.

За сценаристите и торбичката „Билла“

От думите на Борисов стана ясно, че той споделя тезата, че укриващият се в Обединените арабски емирства Васил Божков участва като „сценарист“ в протестите и използва компромати. Като такива премиерът посочи снимките на чекмеджето с пачки в евро и злато в спалнята му в резиденцията в Бояна.

Според него хората вярвали в такива сценарии, а най-елементарният бил с колажите на военния министър Красимир Каракачанов и изобразяването му с торбичка на „Билла“.

„Аз никога не съм го видял, нито в Америка, нито тук с торбичка „Билла“. Обаче масово в съзнанието на хората, през всичките лъжливи сайтове, се насажда, че той едва ли не ходи на работа и в кварталния магазин с „Билла“, обясни Борисов.

Според него и снощната ескалация на протеста в София със замерянето на полицаите и хвърлянето на камъни и червена боя по бившия Партиен дом, не е случайна, а е целяла да го накара да подаде оставка.

„Мъчно ми е за полицаите, мъчно ми е и за невинно битите хора. Виждате, че се взривяват бомби в хората и целта е да се окървавява протеста. Щото знаят, че аз видя ли кръв на улицата, веднага тръгвам, затова бяха и тези пликчета с червена боя, за да се създава впечатление за кръв“, каза още премиерът.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 17:23
Гост

Ама пък сте си много близки с председателя на Конституционния

обективен
обективен
15 юли 2020 14:11
Гост

Разбира се не познава никой от ВСС и не е свързан с олигарсите, като например Пеевски. „Всички ли сме роби на един дебел, грозен, на 20 г. милионер бе, да му е.а пу.ката майна. Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост…Как е станал този боклук мултимилионер на 20 г. И е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват…“ (изказване на Вежди Рашидов публикувано на 31.05.2019г. в mediapool.bg)

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
15 юли 2020 14:04
Гост

Искрено съчувствам на мечтателите, които вярват, че нещо в Чалгаристан ще се промени с падането от власт на един и възкачването на следващия по ред тулуп. Всичко е мираж. Просто това са ни възможностите, това можем, това произвеждаме. Матрияла е трагичен. Колкото и да не ви харесва – изнася. Матрияла е такъв от най-първото ниво, та чак до висините. А вие си пишете, в очакване на Тулуп Втори Всисочайний, лошо няма, ама е нахалост. Една много измислена държава.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 13:39
Гост

Къде е свободата на словото? Как така ще забраняваш?

Когато атовете се ритат...
Когато атовете се ритат...
15 юли 2020 12:15
Гост

Иронията е, че Гешев и Борисов имат само един верен ход, за да запазят кожата си – единият да арестува другия. Аз залагам, че Гешев ще направи първи удара, и без това ББ е вече бита карта и не е нужен на кукловодите.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 12:11
Гост

Ей, Боко пак размахваш пръст.

тикволог
тикволог
15 юли 2020 11:49
Гост

Тиквоча е прав, че не познава никого от ВСС, защото не е нужно след като ползва посредници. Така както ползва и братовчеда Ради, който му трупа комисионните в чужбина.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 11:40
Гост

Страхувам се, че още нищо не сме видели от Каскета, той толкова се е самозабравил, че не знае на кой свят е. Липсата на интелигентност също не помага.

Койчо
Койчо
15 юли 2020 11:40
Гост

Шефовете му мислят вместо него, споко.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 12:11
Гост

По-скоро господарите му.

прокурор
прокурор
15 юли 2020 14:14
Гост

Ако бяхме народ, а не племе бих написал следното: Страхувам се, че Каскета още нищо не е видял от това, което ще му се случи.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 11:38
Гост

Спомнете си избора на Гешев във ВСС, жалка картинка, мишоци гласуваха за човек, който още тогава беше ясно какъв е и как ще действа. Едиственият и неповторим.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 12:15
Гост

Да си подава оставката вече, че ми писна.

патрик
патрик
15 юли 2020 11:38
Гост

Много ми е мъчно. Аз исках да прочета повече за Спондж Боб. Ще ми липсва

ббдк
ббдк
15 юли 2020 11:37
Гост

Дани се издържа, Гешев не се търпи! Оставка! Бойко не се прави на луд – ти си го избра!

Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 12:16
Гост

Да, голяма партия са.

Vampir
Vampir
15 юли 2020 11:33
Гост

Борисов, човече, махни Гешев и всичко ще се оправи!

Ти пък
Ти пък
15 юли 2020 11:35
Гост

Това е единствения полезен ход на премиера-слънце, но проблемът е, че Гешев му е нахлузен и трудно може да го помести, защото не зависи от него, а от тези, които сложиха Каскета.

учуден
учуден
15 юли 2020 14:16
Гост

Оказва се, че все има хора неразбрали, че Тиквата и Каренин са марионетки на Пеевски и Доган ?!

квадратни гащи
квадратни гащи
15 юли 2020 11:33
Гост

Даниии, маймунке малка, порязаха ли творческия устрем? Целувай ръка сега

Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 12:16
Гост

Няма да му е за първи път. Ако трябва и друго ще целува.

Стратег
Стратег
15 юли 2020 11:32
Гост

Какво ми се прави Бойко на ощипан и невинен? Всички важни назначения в съдебната власт минават през неговата благословия и най-вече – резултат са на политически пазарлъци. Няма нито едно назначение, което да не е въпрос на сделка и контекст.

Психолог
Психолог
15 юли 2020 11:29
Гост

Горкичкият Спондж Боб, ще остане в аналите като министърът с най-много прякори. Той е една объркана душа, която най-много иска да се докаже на Шефа.

Piper
Piper
15 юли 2020 11:30
Гост

Сега видяхте ли, че Цецка си беше супер, глупава била, не знам каква си, а всъщност…

Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 12:17
Гост

Скрита лимонка..

Анонимен
Анонимен
15 юли 2020 11:27
Гост

Не е нужно да ги познаваш лично, важното е, че одобряваш списъци, които ти спускат.