Не искаме кръв за кръв, под достойнството ни е да го правим. Искаме ефективна присъда, искаме справедливост. Толкова ли е трудно“. Това заяви Милен Калоферов, баща на 7-годишната Моника, която почина, след като беше блъсната на пешеходна пътека в пазарджишкото с. Братаница през юли миналата година.

Обвинен за трагедията е служителят на МВР Владимир Панайотов. Окръжният съд в Пазарджик го осъди на четири години и осем месеца затвор, но апелативният съд в Пловдив измени присъдата и му наложи 3 години условно с четиригодишен изпитателен срок.

Именно решението на въззивната инстанция стана повод миналата седмица да се проведе протест в с. Братаница, а днес родителите на Моника се срещнаха с главния прокурор Иван Гешев.

Как ефективното наказание стана условно

„Лекс“ публикува решението на Апелативен съд – Пловдив, с което е намалено наказанието на полицая и от ефективно е станало условно (пълния му текст виж тук).

От него става ясно, че Моника е пресичала с две години по-голямото си братче пешеходната пътека, когато Панайотов със скорост от поне 73 км/ч, при разрешени 50 км/ч, и изпреварвайки, въпреки че в този участък е забранено, я блъска. В решението се посочва, че той е шофирал бързо заради възложена служебна задача. След като удря момиченцето Панайотов веднага му се е притекъл на помощ, държал е детето и се е опитвал да му прави изкуствено дишане.

И двете инстанции отчитат като отегчаващо вината обстоятелство, че е бил поставен в риск и животът на братчето на Моника. Но се разминават за много други. Например за разлика от окръжния съд, апелативният съд изтъква, че няма как да е във вреда на подсъдимия това, че и преди инцидента, извън селото, е шофирал с превишена скорост.

Полицаят е признал вината си и делото се е гледало по реда на съкратеното съдебно следствие. Първата инстанция му определя 7 години затвор и след като я намалява, наказанието става 4 години и осем месеца лишаване от свобода. Апелативният съд обаче счита, че справедливият размер на наказанието е 4 години и шест месеца и така след редукцията, заради съкратената процедура с признаване на вина, то става три години. В решението си втората инстанция заявява: „…смекчаващите отговорността обстоятелства са със значителен превес пред отегчаващите такива и наказанието следва да бъде определено близо до предвидения за това престъпление законов минимум“.

Така е отворен пътят да бъде определено условно наказание. „Другият критерий при решаване на въпроса за приложението на чл. 66 НК е дали чрез отлагане изтърпяването на наказанието могат да се постигнат целите по чл. 36 НК и преди всичко поправянето и превъзпитанието на конкретния извършител. Следователно, от съществено значение за определяне начина на изтърпяване на наказанието са всички обстоятелствата, които имат отношение към личността на подсъдимия и очертават личната му обществена опасност. Едва след това може да се преценява тежестта на престъплението и дали е обществено оправдано, с оглед постигане целите на генералната превенция да бъде приложено условното наказание“, пише апелативният съд.

И изрежда, че Панайотов не е осъждан, с добра лична характеристика е, има семейство, осъзнава вината си и изразява чистосърдечно съжаление за случилото се. Образцов служител на МВР и по време на дългогодишната си служба многократно е награждаван. Направил е всичко зависещо от него за оказване на помощ на пострадалото дете.

„Очевидно инкриминираното ПТП е трагичен инцидент в живота му, чиито последици той напълно осъзнава, видно от цялостното му поведение по време на наказателното производство и искреното му разкаяние. Тези обстоятелства минимизират личната му обществена опасност до степен почти на пълното ѝ изключване, поради което настоящият състав не намира пречки за отлагане изтърпяването на наказанието. При Панайотов процесът на поправяне и превъзпитание е започнал и не се налага той да бъде изолиран от обществото в затворнически условия“, се посочва в решението.

Апелативният съд прави и следния коментар: „Не може да се приеме, че настъпилите от престъплението тежки последици, изразяващи се в причиняването на смърт на седемгодишно дете, сами по себе си обуславят необходимостта, наложеното на подсъдимия Владимир Панайотов наказание „лишаване от свобода“, да бъде изтърпяно ефективно. Това обстоятелство, (включително и нарушенията на правилата за движение по пътищата), са свързани с правната квалификация на извършеното деяние и представляват елементи от наказателния състав, но не и основа за преценката относно начина на изтърпяване на наказанието“.

Така втората инстанция заключава, че в случая не се налага Панайотов да бъде изолиран от обществото, а за постигане в максимална степен на поправителния и превъзпитателния ефект задължава полицая по време на изпитателния срок да провежда срещи с пробационен служител.

Близките: Искаме ефективна система и ефективна присъда

Пред медиите близки на детето заявиха, че искат промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, за да не избягват правосъдието убийците на пътя.

Искаме ефективна система, която да работи. Всичко се променя. Хората се променят, поколенията са други, стига с тия стари закони. Кой ще спре войната по пътищата. Докога ще се търпи. Трябва да се обединим, а не да се разделяме. Убийците са на свобода, те не познават болката на семействата, тези семейства с години са наранени, носят болката в сърцата си. Защо няма справедливост?

Най-много случаи има на пешеходни пътеки. Те нали са за нас, да минаваме. Къде да минаваме – на пътя не може, на тротоарите започват да те блъскат, на спирките те блъскат. Какво да правим, да не излизаме от къщи ли, да стоим вътре, за да не пострадаме, да те е страх да излезеш“, каза Блага Калоферова, майка на 7-годишната Моника.

Днес трябваше да празнуваме рождения ден на Мони, щеше да стане на 9 години“, каза бащата Марин и допълни: „На нас ни остава да живеем със снимки, с рокличките, спомените и си лягаме с това със сълзи“.

Той заяви, че искат да направят нещо, за да предотвратят други такива случаи. И добави, че не искат кръв за кръв, както казвал адвокатът на полицая, а съдът да си свърши работата, да има справедливост – ефективно наказание. Толкова ли е трудно, попита Марин.

Главният прокурор Иван Гешев, който също излезе пред медиите след срещата, не отговори на въпроса дали първоинстанционната присъда е протестирана от наблюдаващия прокурор. Отговор на този въпрос дадоха близките на Моника – не е имало протест, не е имало и жалба от тяхна страна като твърдят, че са подведени от адвоката си.

Сега вече и прокуратурата, и те са се обърнали към Върховния касационен съд с искане за ефективно наказание.

А Гешев заяви, че е важно прокуратурата да направи възможното и невъзможното да има справедливост за хората, да се решат причините, за да няма последствията. „Дори едно дете да е спасено, ще има смисъл и прокуратурата ще направи всичко възможно да защити всеки гражданин“, каза още Гешев.

 

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
MyeClass
MyeClass
25 юли 2023 15:17
Гост

Nice post! We do our best to stay compliant. We don’t need issues.
https://www.myeclass.one/

Gayalstor404
Gayalstor404
02 ноември 2022 13:25
Гост

Are you Looking for Medstar Patient Portal? If you want to Access Medstar Patient Portal Official webpage then here you can see the official Medstar Patient Portal link. You can access all your details by entering your credentials.
https://healthportals.net/medstar-patient-portal/

Gayalstor404
Gayalstor404
02 ноември 2022 13:24
Гост

Are you Looking for Medstar Patient Portal? If you want to Access Medstar Patient Portal Official webpage then here you can see the official Medstar Patient Portal link. You can access all your details by entering your credentials.

Also Read:https://healthportals.net/medstar-patient-portal/

Gayalstor404
Gayalstor404
02 ноември 2022 13:22
Гост

Are you Looking for Medstar Patient Portal? If you want to Access Medstar Patient Portal Official webpage then here you can see the official Medstar Patient Portal link. You can access all your details by entering your credentials.
Visit site: Medstar Patient Portal

Alexander C. Jones
Alexander C. Jones
02 ноември 2022 13:20
Гост

Glad you like it. We have been using this for a colossal piece of a time now and it is clearly going charmingly.Thankful for the little by little useful exercise. Has conclusively the ordinary impact. https://www.myeclass.me/

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2022 11:00
Гост

„Главният прокурор Иван Гешев, който също излезе пред медиите след срещата, не отговори на въпроса дали първоинстанционната присъда е протестирана от наблюдаващия прокурор. Отговор на този въпрос дадоха близките на Моника – не е имало протест, не е имало и жалба от тяхна страна като твърдят, че са подведени от адвоката си“ Що се касае до въззивния контрол, едва ли някой е подведен- нито прокуратурата, нито частните обвинители.Първоинстанционната присъда е при съкратено съд.сл-е с признание на всички факти.Първата инстанция е определила наказание 7 г, т.е.по- близо до среден размер/9 г/, които 7 г след редукцията поради самопризнанието и процедурата, се… Покажи целия коментар »

Mихаил
Mихаил
31 октомври 2022 18:38
Гост

Много нелепо решение.

Mинчо
Mинчо
31 октомври 2022 18:40
Гост

И несправедливо.

Петров
Петров
31 октомври 2022 18:32
Гост

Да убиеш дете на пешеходна пътека и да получиш условна присъда!

Miki
Miki
31 октомври 2022 18:36
Гост

Пълен абсурд.

Стамат
Стамат
31 октомври 2022 16:31
Гост

Караш пиян – два пъти – влизаш в затвора ефективно.
Убиваш дете – не влизаш в затвора ефективно.

Евосанг
Евосанг
31 октомври 2022 16:28
Гост

И после тия „връзкари“ ми обясняват, колко е хубаво и уредено у нас! Ситият на гладният не вярва… така де 🙂

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2022 16:31
Гост

На интервю за държавна работа:
– Г-це, защо решихте да работите именно в нашето учреждение?!
– Вуйчо, стига задава толкова тъпи въпроси де…

Интересуващите се
Интересуващите се
31 октомври 2022 15:43
Гост

Моника – не е имало протест, не е имало и жалба от тяхна страна като твърдят, че са подведени от адвоката си.
Нека ,родителите посочат ИМЕНАТА на АДВОКАТИТЕ ,който са го подвели.

НеЕтичен НеМагистрат
НеЕтичен НеМагистрат
31 октомври 2022 20:31
Гост

Никой не ги подвел, защото нямаше да постигнат нищо различно пред ВКС. Повечето адвокати щяха да постъпят некоректно и да им вземат парите за още една инстанция. Посочете ми решение на ВКС, в което при същите факти (неосъждан, оказал помощ, с добри данни за личноста) да е получена ефективна присъда и ще се съглася, че са били подведени хората.

Огнянов
Огнянов
31 октомври 2022 14:58
Гост

Поредната пародия на държава сме.

Ифеновкса
Ифеновкса
31 октомври 2022 14:58
Гост

Ами дано има справедливост, а не само измъкване

Стамен
Стамен
31 октомври 2022 14:58
Гост

Сега ще го помилват, защото е полицай

Ченирева
Ченирева
31 октомври 2022 14:56
Гост

Всеки убиец трябва да получава залсуженото си

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2022 14:41
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Мавродиев
Мавродиев
31 октомври 2022 14:57
Гост

Може ли така грозно? Може ли?

Trandafor
Trandafor
31 октомври 2022 14:57
Гост

Да беше ви научил вас някой на възпитание, защото явно сте озлобен и анонимен лайнар!

Каменова
Каменова
31 октомври 2022 14:59
Гост

Мисля, че буквално заради такива, като вас сме на този хал. Иди ти при червейте!

Lilia
Lilia
31 октомври 2022 14:59
Гост

Нещастник!

Albena
Albena
31 октомври 2022 15:00
Гост

Ами така е. А вие трябва да идете в затвора за дето нямате мозък в главата си

Хършев
Хършев
31 октомври 2022 15:00
Гост

Излагате се