Ако карантината срещу коронавируса в България се спазва стриктно, първите добри резултати ще се проявят до 3 седмици, а до 3 месеца страната ще излезе от кризата.

Тази прогноза направи на извънреден брифинг в Министерския съвет проф. Николай Витанов от Българската академия на науките (БАН). Той е математик, който се занимава с модели на развитие на инфекции и предсказване на поведение на заболели, излекувани и т.н.

„Ако карантината се задържи и не бъде пробита, след около 3 седмици ще започнем да имаме хубави новини относно броя на заболелите, а след около два месеца и половина, до три месеца, ще можем да се поздравим, че сме се справили с тази криза“, каза проф. Витанов и отново призова тя да се спазва, а при нужда, правителството да вземе и допълнителни мерки, за да бъде поддържано сегашното бавно нарастване на броя на заразените. По думите му, това е начинът да се излезе от кризата с минимален брой заболели и минимални щети за българската икономика.

„Не издънвайте карантината и ще се разминем, и няма да се стигне до италианския вариант“, обобщи проф. Витанов.

От днес учените от БАН се присъединяват към екипа на националния щаб и ще се включат с експертиза в областта на математическо моделиране в биологията, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Вицепремиерът Томислав Дончев и шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обясниха, че втвърдяване на мерките не е изключено,  а един от възможните сценарии е задължителна карантина на възрастните хора, които са и най-рисковата група на заболелите от вируса. Дончев обаче подчерта, че при такъв вариант, ще трябват допълнителни пари, за да може да се осигурят на тези хора доставки на храна, лекарства и медикаменти по домовете.

Дончев увери, че днес всички лекари в страната вече ще имат защитни маски. По думите му ще има нови 8000 маски, а още две фабрики вече произвеждат защитни костюми. Договорени са доставки на защитни средства от Турция, Виетнам, Китай и Индия.

До 17 април границите са затворени за чужденци извън ЕС и Шенген

Междувременно, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която се забранява влизането в България на чужденци извън Европейския съюз и Шенгенското пространство.

Остава обаче забраната за рисковите страни от ЕС и Шенген, сред които са Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария. За гражданите на тези страни е разрешено само транзитно преминаване през България, за да се приберат в родината си.

Изключение от заповедта се прави само за българи и чужденци със статут на постоянно и продължително пребиваващи. Изключение се прави и за здравни специалисти, транспортен персонал, дипломати, военнослужещи и хуманитарни работници.

Забраната влиза в сила утре и ще важи до 17 април.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай Ганьо
Бай Ганьо
19 март 2020 14:42
Гост

като се върне Бай Мангал сега от Испания,Италия,и където се сетиш, ще видите колко се спазва карантина

Бай Ганьо
Бай Ганьо
19 март 2020 14:09
Гост

oф,и тези нафталини от БАН се изказаха:) Модели ще ми правят – шийте маски, че няма цял месец, моделите си ги дръжте за вас:) И аз ще ви кажа,без да съм от БАН, че с карантина, но стриктна в Ухан за 2 месеца овладяха положението…

Анонимен
Анонимен
19 март 2020 12:02
Гост

Бойко защо е без маска? А иначе приканва хората за превенция. Какъв пример дава?

Фифи
Фифи
19 март 2020 12:04
Гост

Лошият пример е най-показателен. Например, държиш невръстното си дете за ръка, пресичате на червен светофар и му казваш: „Така не се прави!“ 🙂

Георги
Георги
19 март 2020 11:54
Гост

Напълно подкрепям идеята относно карантина за възрастните хора. Тия хора (разбира се не всички) като че ли не разбират какво ги грози. Влачат се с туби за минерална вода, щъкат по магазините за някоя и друга „примоция“, а за капак и привечер висят по пейките на сладки приказки.

Anonimen
Anonimen
19 март 2020 11:41
Гост
Призив
Призив
19 март 2020 11:41
Гост

Бърлагино – спри да приемаш това за някакъв майтап. И да е конспиративна теория и да е прикритие за американците да трупат военна техника в цяла Европа с цел войан с Русия… това сега не може да се докаже. Седи си дома и гледай да оправиш този проблем сега. Не мисли за финансов или не дай Боже някакъв по-сериозен

Елисавета
Елисавета
19 март 2020 11:40
Гост

Притеснява ме Великден. Ние обичаме да си пътуваме по родните места и ако няма танкове по улиците няма да искаме да се спрем.

Син
Син
19 март 2020 11:58
Гост

Моите родители също живеят на село. Но като гледам няма да мога да ги видя за празника. Дори да няма забрана да се пътува не бих ги изложил на риск в никакъв случай. Къса ми се сърцето, обаче… Искам да са живи. И без това не са много здрави.

Любовска
Любовска
19 март 2020 11:38
Гост

Като гледам българина как реагира, мисля, че до 3 месеца от днес това прави към края на юни. Така бихме имали нормални отпуски лятото. Обаче българина като го гледам няма да миряса и ще има този ефект от 3 месеца броено след 2 месеца. И отиваме на септември.

Стилян
Стилян
19 март 2020 11:39
Гост

Вие само си направете сметката. Сега много хора работят от домовете си. Следователно лятото няма нужда да взимат отпуска. Така и така няма да идат на море или в чужбина. Ще се работи нон стоп. И накрая ако всичко свърши ще искат масово всички да си вземат отпуски през септември и октомври примерно! И няма да може бизнесът да се справи.

Мавродиев
Мавродиев
19 март 2020 11:37
Гост

Подкрепям карантината и си седя у дома. Работя от дома. Лошото е, че положението все пак не е розово и седенето у дома не е кой знае каква жертва, но като се понатрупат седмици наред и ще изчаткат хората. Затова бе добре всички да се приберем по домовете си веднага, след обявяване на извънредното положение. Сега някой вече са у дома от дни, а други се терикатят и се мотаят на групички. Така ще се протовим до Коледа.

Стилиан
Стилиан
19 март 2020 11:44
Гост

За съжаление има хора, които не могат да работят от вкъщи. Аз съм един от тях. Какво да правя? Иначе ще загубя работата си. Вземам необходимите мерки и се кръстя… А за групичките-СЪГЛАСЕН! Ако им е толкова неотложно да се наливат с бира, да го правят в къщи, а не по парковете.

Възмутен
Възмутен
19 март 2020 11:36
Гост

Какво правим с циганите? Те са тези, които се връщат от държави с коронавирус, правят масови празненства и не спазват никаква карантина.

Човек
Човек
19 март 2020 11:37
Гост

Бягай далече от тях, не пресичай маршрутите им, не се вози в градския транспорт с тях и може да ти се размине.

Биби
Биби
19 март 2020 12:00
Гост

Няма спасение от тези. Вчера една циганка си седи в трамвая, детето й е в скута, пипа стъклото и после си слага ръката в устата. А тая си дрънка по телефона.

Кирова
Кирова
19 март 2020 11:36
Гост

Няма какво да го мотаят това положение. Да започват директно да изкарват жандармерия и да затварят големите градое, както това стана с Банско. Иначе няма оправия при такава пандемия. Това с половинчатите мерки няма как да свърши работа

Sperolina
Sperolina
19 март 2020 11:35
Гост

Добре е, че прибягват и до услугите на БАН. Нека и някой лев им дадат на хората. Всички трябва да се мобилизираме.

Вили
Вили
19 март 2020 11:46
Гост

Оооооооооо, за тях все не стигат пари. Мижави заплати, нямат и средства за апаратура. Ама на Боко това му е последен проблем.

Елисавета Боч.
Елисавета Боч.
19 март 2020 11:34
Гост

Има начин да се спазва и той е с военен режим. Европа масово не вярва на съвестта на гражданите си. Повсеместно обявяват такова положение. И тук това ще стане и е въпросът по-рано да се случи

Борислав
Борислав
19 март 2020 11:47
Гост

Хайде стига с глупостите на Гешев. Какъв е този полицейски манталитет?

Пепковски
Пепковски
19 март 2020 11:33
Гост

Как 3 месеца бре. Егати. Аз мислех, че ако сега спазваме стриктно карантината до 3 седмици ще сме се оправили. Аз лично я спазвам, но му кажи на българина, че 3 месеца няма да мърда. Това включва вече и летните месеци. Да видим сам ще я спазва ли.

Димитриев
Димитриев
19 март 2020 11:33
Гост

Сега вече БАН им трябва. Тези феодални старчека, както ги нарече някога един бивш министър на финансите.

Геле
Геле
19 март 2020 11:51
Гост

Симеон Дянков? Дори каза, че самата институция е архаична, „от сталинистко време“И той беше един министър…да откършиш от него 🙂