Разпоредителното заседание ще се отлага, ако защитник не се яви по уважителни причини и винаги, когато участието му е задължително, а той не е дошъл. Това следва от промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които днес бяха публикувани в Държавен вестник.

Те бяха приети по спешност от Народното събрание, след като на 9 октомври 2018 г. Конституционният съд (КС) отмени две разпоредби от кодекса.

Първата норма, която беше засегната от решението на КС, беше на чл. 247в НПК. Преди намесата на конституционните съдии тя предвиждаше, че отсъствието на адвокат води до отлагане на разпоредителното заседание, само ако защитата е задължителна. Така дори и той да не е дошъл в съда по уважителни причини, съдът провеждаше заседанието, след което се преклудира възможността за връщане на делото заради допуснати отстраними съществени процесуални нарушения по време на разследването.

След решението на КС обаче разпоредбата доби такава редакция, от която следваше, че неявяването на защитник винаги ще води до отлагане на разпоредителното заседание – без значение какви са причините за него.

Затова Народното събрание (по предложение на председателя на правната комисия Данаил Кирилов) бързо допълни втората алинея на чл. 247в и тя вече предвижда: Неявяването на пострадалия или неговите наследници и ощетеното юридическо лице, както и на защитника, извън случаите на чл. 94, ал. 1, без уважителна причина не е пречка за провеждане на разпоредителното заседание“.

Другата разпоредба, която КС обяви за противоречаща на основния закон, беше на чл. 351, ал. 2 НПК. Тя предвиждаше, че с касационната жалба и протест не могат да се правят възражения за съществени нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство.

КС обаче не отмени нормата на чл. 320, ал. 2 НПК, а тя предвижда, че такива възражения не могат да се правят пред втората инстанция, с изключение на тези, свързани с допускане, събиране, проверка и оценка на доказателствата и доказателствените средства.

Затова сега (в чл. 351, ал. 2 НПК) се регламентира, че: „С касационната жалба и протест не могат да се правят възражения за съществени нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство с изключение на тези, свързани с допускане, събиране, проверка и оценка на доказателствата и доказателствените средства.“

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Петко
Петко
20 ноември 2018 13:34
Гост

Практиката ще покаже как ще заработят тези промени, на мен ми е интересно какви нови уважителни причини ще измислят адвокатите.

Петър
Петър
20 ноември 2018 14:11
Гост

Те имат хиляди. Ако трябва и нови ще си измислят.

Anonimen
Anonimen
20 ноември 2018 12:29
Гост

Sega 6te po4ne edno protakane na dela.

Гражданин
Гражданин
20 ноември 2018 13:32
Гост

Напротив – би трябвало да се ускорят делата.

Спас
Спас
20 ноември 2018 12:27
Гост

Абсолютно разумни промени в НПК.