Непълнолетните да бъдат задържани за не повече от една година по време на разследване срещу тях, дори и да са извършили най-тежко престъпление. Такава промяна в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) предлагат от Министерството на правосъдието (пълният текст на законопроекта).

В момента НПК предвижда единствено, че мярката „задържане под стража“ на непълнолетни се взема само в изключителни случаи.

Сега от министерството предлагат да се въведат и конкретни срокове, в които непълнолетните е допустимо да стоят в ареста по време на разследването срещу тях. За тежко престъпление от МП предлагат допустимият арест да бъде пет месеца, докато за пълнолетните е осем. А предвиденият максимум от 1 година арест е само за най-тежките престъпления, които се наказват с най-малко 15 години затвор. В момента НПК предвижда година и половина максимален арест в досъдебното производство за най-тежките престъпления, независимо от възрастта. Във всички останали случаи обвиняемите могат да бъдат задържани за до 2 месеца.

Според предложените изменения, прокурорът ще е длъжен да осигури незабавно явяването на непълнолетния обвиняем пред съда, а при необходимост ще може да го задържа за до 48 часа.

Проектът предвижда и делата срещу непълнолетни да се разследват, разглеждат и решават с предимство пред останалите. Сега НПК дава приоритет само на делата, по които обвиняемите са задържани.

Предложените от правосъдното министерство промени бяха публикувани днес за обществено обсъждане. С тях от МП посочват, че въвеждат разпоредбите на директивата за процесуалните гаранции за децата, които са заподозрени или обвиняеми, както и за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления.

В проекта са залегнали и допълнителни права за непълнолетните обвиняеми. Право да получат пълна информация за правата им и да придружават непълнолетните в съдебни заседания ще получат родител, попечител или друг, който се грижи за тях.

Ако на заседанието не е присъствал някой от посочените придружители, а делото е за тежко престъпление, за което се предвиждат поне 10 години затвор, задължително ще се изготвя звукозапис и видеозапис. Те обаче няма да могат да се разгласяват дори и с разрешение на прокурора.

От МП предлагат и задължително изготвяне на личностна характеристика на непълнолетния обвиняем, за да се установят неговите специфични потребности по отношение на организацията на защитата, продължаване на образованието, обучение и реинтегриране в обществото.

С проекта се въвежда и фигурата на „свидетел със специфични нужди от защита“. Той ще може да бъде разпитван без контакт с обвиняемия, включително чрез видеоконференция или по телефон. При възможност тези разпити ще се извършват в подходящи помещения, а присъствието на педагог или психолог ще е задължително, ако свидетелят не е пълнолетен. Ако става дума за жертва, която дава показания за домашно насилие, блудство или изнасилване, разпитът ще се извършва от лице от същия пол като пострадалия. Изключение ще се прави, само ако разпитът се провежда от съдия или прокурор.

От МП предлагат и изменения в Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления, с които да се уреди процедура за индивидуална оценка на пострадалите от престъпления. Целта е да се установят специфичните нужди от защита и мерките, които трябва да бъдат предприети. Подпомагане ще могат да получават и членове на семейството на пострадалия, които са претърпели вреди от престъплението.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат
адвокат
31 юли 2020 19:04
Гост

КАТЕГОРИЧНО СЪМ ПРОТИВ- платените наркомани, които УМИШЛЕНО нарушават личното субективно неотменимо право на свободата на придвижване на всеки непротестиращ, като ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО ОКУПИРАТ ВЪЗЛОВИ СОФИЙСКИ БУЛЕВАРДИ, НЕ ТРЯБВА да бъдат толерирани от законодателството ни. Време е да се трансформира социалната държава, създаваща единствено паразити и наркомани на държавна издръжка чрез социални помощи или тя да изчезне. Който не работи и не учи, да НЯМА ПРАВО да се храни от бг. държавен бюджет.

Гери
Гери
31 юли 2020 17:35
Гост

Би било добре делата срещу непълнолетни да се разследват, разглеждат и решават с предимство пред останалите.

Спиридон
Спиридон
31 юли 2020 17:29
Гост

Хората са си го казали, че първите седем години са изключително важни? Защо моето дете не е престъпник?

Следовател
Следовател
31 юли 2020 17:33
Гост

Защото сигурно сте идеалният родител. Поздравления за което. А случайно да ви е минавало през акъла, че е изключително важно с какви хора общуват децата ни. Защото не веднъж съм бил свидетел на случаи с деца от изключително здрави и ерудирани семейства, които си съсипват живота заради „ценните“ съвети на другарчетата им.

Макаренко
Макаренко
31 юли 2020 17:23
Гост

А бе какво ги галите с перо? Непълнолетен, ама убиец. И ще го държат само година. Добре си беше едно време д ТВУ-тата.

Всичко е любов
Всичко е любов
31 юли 2020 17:26
Гост

А случайно да знаете какви извращения имаше в тези възпитателни училища. Освен това всеки греши, а когато подходиш към един млад човек с пресиране, той се озлобява и е напълно възможно именно поради тази причина от него да излезе един закоравял престъпник.

яж ми уя
яж ми уя
31 юли 2020 21:18
Гост

Ами точно от там идваше превантивната роя на наказанието. Като знае малкото лайно, че хванат ли го, в РПУ-то ще му вземат здравето от бой, в ТВУ-то ще му свири анала като жътварска стомна и после като го потупат по рамото – ще се изпуска в гащите, налягаше си парцалките и не правеше глупости. Докато сега се чувстват безнаказани, затова вършат престъпления.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 16:24
Гост

Задържането на деца за една година може да изглежда жестоко и прекалено, но често се оказва спасение за тях.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 17:06
Гост

Е, защо да е жестоко? Все пак са извършили престъпление. А и една година е достатъчно време за размисъл. Може пък да се поправят.

Илиев
Илиев
31 юли 2020 16:20
Гост

За съжаление сред децата има по-големи изверги и от закоравели рецидивисти и законът никога не може да покрие всички житейски ситуации.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 16:22
Гост

Затова е важна психологическата помощ и работата с родителите, но няма капацитет, пари и често и възможност за това.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 16:25
Гост

To това е валидно за всички хора.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 17:07
Гост

Именно за това за мен една година е малко.

Vin D
Vin D
31 юли 2020 16:17
Гост

Струва ми се, че хем се защитават по- добре правата на непълнолетните, хем е по-голяма строгостта към тях, което е добре.

555
555
31 юли 2020 16:25
Гост

Веднъж предлагат линч на непълнолетните без редукция на наказанията, сега се загрижили за допустимия престой в ареста.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 17:09
Гост

Да, много добро предложение.

Chuk
Chuk
31 юли 2020 16:16
Гост

Браво за „свидетел със специфични нужди от защита“ – нещо, което отдавна го има по белия свят, а тук деца жертви на насилие ги разпитват пред насилниците им.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 16:11
Гост

Спондж Боб можеше да излезе с нещо по-силно в тези времена.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2020 16:13
Гост

Той няма общо с този законопроект, защото в него няма нищо лобистко или партийно.

Fori
Fori
31 юли 2020 16:10
Гост

Тази материя дълго беше неуредена у нас, промените са в добра посока.