Необходима е поне някаква известност за това какво и дали Съдийската колегия планира по оптимизацията на съдебната карта“. Това заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров пред колегите си от Прокурорската колегия по повод предложението му да се проведе общо работно заседание на двете колегии по въпроса за реформата на съдебната карта.

Идеята за съвместен дебат беше лансирана от главния прокурор на последното заседание на Пленума на ВСС, при обсъждане на годишния доклад за дейността на съдилищата.

Тогава Цацаров каза следното: „Без да се намесвам в работата на съдилищата, отправям призив към ръководството на ВКС и към Съдийската колегия за един разумен, умерен диалог по темата реформа на съдебна карта. Без никой да се намесва в правомощията и в законовата територия на колегиите. Да се дискутира необходими ли са промени в съдебната карта не само за прокурорите, защото у нашите магистрати е формирано много силно убеждение, че обект на реформа са само те. Другата система стои незасегната, а проблемите в съдилищата са същите като нашите“.

Днес той доразви мотивите си. Каза, че има решение на Конституционния съд, според което не е задължително структурата на прокуратурата да съвпада с тази на съдилищата по териториални звена, а по вид и степен. Именно след това тълкуване на КС на чл. 126, ал. 1 от основния закон държавното обвинение започна прилагането на унифицирания модел за реформа на районните прокуратури. В резултат на това миналата година бяха закрити 11 районни прокурори и на тяхно място бяха открити териториални отделения.

В момента тече дебат по осъществяването на втората стъпка от тази реформа – закриването на нови 29 районни прокуратури.

От наша страна са налице действия. Има необходимост да е налице поне някаква известност за това какво и дали Съдийската колегия планира действия по оптимизирането на съдебната карта. Не влагам никаква мисъл за намеса в работата на Съдийската колегия. Но двете системи са функционално свързани. Добре е нашите планове да бъдат чути и ние да чуем какви са техните намерения“, каза днес Сотир Цацаров.

Според него дебатът, ако такъв се проведе, трябва да доведе до ясно посочване на позициите и намеренията. Ако се постигне съгласие, да има и координация на действията, обясни още главният прокурор.

Той се позова на годишния доклад за дейността на съдилищата, в който се казва, че е необходимо предприемане на действия за финализиране на проекти за промяна на съдебната карта, защото всички други мерки са изчерпани и те не дават нужния резултат.

Цацаров постави въпроса и за бъдещето на военното правораздаване. По думите му до момента, дали предпазливо, или не, се е говорило за него и от срещата със Съдийската колегия би следвало да се изясни кой какво планира и възнамерява да прави.

Според него това изясняване на позициите трябва да стане преди Прокурорската колегия да пристъпи към осъществяването на втората стъпка по прилагането на унифицирания модел – закриването на още 29 районни прокуратури.

Колегията единодушно подкрепи предложението за съвместно работно заседание.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Tene
Tene
06 юни 2019 19:25
Гост

Цацаров е напълно прав за военните съдилища . Съществуването на три военни съдилища и един военно-апелативен съд е СРАМ за ВСС . Не знам как имат очи да гледат районни съдии с по 80 дела на месец , след като военните съдии има 0,3 дела от общ характер на месец . ….

По-добре късно...
По-добре късно...
06 юни 2019 14:38
Гост

Цацаров какво се е захванал със съдебната карта два месеца преди края на мандата? Какво прави досега? А иначе да си закриват прокуратурите, че трябва – трябва, то е ясно.

Анонимен
Анонимен
05 юни 2019 17:05
Гост

Тези прокуратурки трябва да бтдат закрити час по-скоро. Напълно излишни са и носят само разходи.

Анонимен
Анонимен
05 юни 2019 15:44
Гост

Изключително важно е тази реформа да приключи по-бързо. Най-вече заради кадровият проблем в много съдилища.

Анонимен
Анонимен
05 юни 2019 15:20
Гост

Закривай!