Подалият вече оставка министър на околната среда и водите Нено Димов е лично отговорен за водната криза в Перник, защото от близо две години е бил системно уведомяван за задаващото се бедствие, но продължавал да отпуска огромни количества вода за промишлеността, вместо тя да бъде съхранена за битови нужди. Затова той е обвинен в умишлена безстопанственост, съобщиха днес от прокуратурата.

Димов беше задържан вчера за 24 часа по Закона за МВР, но днес не беше освободен, а прокуратурата му предяви обвинението и той само беше преместен в следствения арест на „Г. М. Димитров“, където ще остане поне до утре. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев каза, че Димов ще бъде задържан за до 72 часа, а утре ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за постоянния му арест, защото можел да извърши престъпление и да повлияе на разследването.

„Ако министърът беше изпълнил служебните си задължения и не беше отпускал огромни обеми вода към две дружества, в момента яз. „Студена“ щеше да има приблизително над 7 милиона кубика вода, които са напълно достатъчни, за да няма воден режим в Перник. Ние като прокурори не можем да закараме вода в Перник, но можем да изправим пред съда. Тези хора биха имали вода, ако министърът беше изпълнил задълженията си“, обясни прокурорът.

От държавното обвинение посочиха, че промишлена вода са получавали 16 фирми, като подчертаха металургичното предприятие „Стомана“ и „Топлофикация-Перник“. Приблизителната щета от безстопанствеността на Димов до момента е оценена на около 11 млн. лева.

Първоначалната проверка на обвинителите в Перник беше стигнала до извод, че вина за водната криза има и регионалният министър Петя Аврамова, но след това материалите бяха изпратени в Специализираната прокуратура и днес Ангел Кънев обясни, че до момента не са събрали доказателства за вина на други длъжностни лица. По думите му, Димов е бил този, който лично е подписвал графиците. От началото на 2018 г. министърът получавал информация за водните обеми в язовира, бил е предупреждаван от местното ВиК за проблема, но не е предприел никакви мерки, а в отделни случаи дори е отпускал повече вода за промишлени нужди, отколкото фирмите са искали.

На въпрос дали задържането на министъра е било необходимо, наблюдаващият прокурор подчерта, че то не е било показно и е било извършено без присъствието на журналисти в 17 ч. вчера, а при извеждането му от министерството бил свободен да говори с медиите.

От ареста днес Димов подаде оставка като министър. От правителството съобщиха, че тя е депозирана в кабинета на министър-председателя. Бойко Борисов я е приел. За оставката се разбра малко по-рано днес като бе съобщено, че министърът е обсъдил решението с адвоката си.

Нено Димов е част от правителството от квотата на „Обединени патриоти“. Той е предложен за министър от ВМРО.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е и лидер на ВМРО, определи днес ареста на Димов като „показно убийство“. „Имах разговор с премиера. Ще ви кажа, ще прочетете (за евентуална оставка) след това показно убийство„, каза Каракачанов, цитиран от БНР.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че въпросът за оставката на Димов ще се реши на коалиционен съвет.

В края на декември 2019 г. главният прокурор Иван Гешев разпореди разследванията за водната криза в Перник да бъдат взети на специален надзор, който да се извършва лично от обвинител от отдел „Специализиран“ във Върховната касационна прокуратура.

Тогава бяха образувани две досъдебните производства, които трябва да изяснят причини и виновните за това язовир „Студена“ да пресъхне като едното се водеше от Специализираната прокуратура, а другото от окръжната прокуратура в Перник. Вчера стана ясно, че те са обединени и са поети от спецпрокуратурата.

Разследването е за безстопанственост в две направления – срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация, както и в Басейнова дирекция – Западнобеломорски басейн в Благоевград за това, че от 2017 г. до ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Перник и за стопанисването на водния ресурс в язовир „Студена“. А от това са настъпили значителни вредни последици.

Второто направление на разследването за безстопанственост е срещу длъжностни лица от „ВиК – Перник“.

Вчера се появи информация, че са задържани бившата областна управителка на града Ирена Соколова и управителят на местното ВиК Иван Витанов. По-късно стана ясно, че са разпитани и освободени.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Петко войвода
Петко войвода
11 януари 2020 11:50
Гост

Криво му е на „войводата“ с големия тумбак, който в името на кокъла е готов да бъде в коалиция с всеки, защото неговите съратници и протежета гърмят един след друг.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2020 13:04
Гост

Оставаше и да не си я подаде. Той е един от отговорните а този фал.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2020 13:00
Гост

Започват да гърмят един по един.

Георги
Георги
10 януари 2020 13:01
Гост

Аз искам да видя ефективна присъда, а не само да ни замазват очите с разни оставки.

анонимен
анонимен
10 януари 2020 12:50
Гост

Не го ли пуснаха вече? А за обяд какво са му сервирали

анонимен
анонимен
10 януари 2020 12:52
Гост

Супичка: Шкембенце с чесънче
Салатка: Зеленце, репичка и морковче
Основно: Боб с наденица
Десерт: Мляко с ориз
Изчерпахме ли темата с менюто му

анонимен
анонимен
10 януари 2020 12:53
Гост

Менюто му се е усладило и не щял да излиза. А и парното работело, готина дограма имало…

Анонимен
Анонимен
10 януари 2020 13:11
Гост

Ако ще да е гурме, сега май не му е много до ядене.

Hulk
Hulk
10 януари 2020 12:29
Гост

Някой знае ли какъв кроасан е ял сутринта – шоколад, сладко, брюле? Четох сутринта за закуската му, ако може да продължите темата, моля.

смях
смях
10 януари 2020 12:28
Гост

Хахахаха, показно убийство било. Секнаха му още едно кранче и се разпищя. Ненаял се

Валери
Валери
10 януари 2020 12:25
Гост

Според мен напълно излишно беше да го задържат. Целта явно е била да услужат на Бойко да се отърве от него

Лили
Лили
10 януари 2020 12:27
Гост

И като го арестуват, ще върнат водата на Перник ли? Отдавна трябваше да разкарат този човек. През времето, през което беше в МОСВ само скандали имаше около него.

чуденка
чуденка
10 януари 2020 12:23
Гост

А ще му искат ли постоянен арест?

хъм
хъм
10 януари 2020 12:24
Гост

И да се чудиш, и да не се чудиш, този изгърмя. Както четох едно заглавие някъде – Прокуратурата уволни Нено Димов.

Анонимен
Анонимен
10 януари 2020 12:59
Гост

Точно така си е. А и Гешев е цар на показността.

Любо
Любо
10 януари 2020 12:30
Гост

To и това остана…

обективен
обективен
11 януари 2020 12:00
Гост

Колкото и бушона да изгорят, боко-тиквата остава, защото няма по-сдухани тикви от българите !