Районният съд във Велинград остана без титулярен председател и след днешния 16-и опит да бъде направен избор. Той обаче се оказа невъзможен, след като и двамата кандидати според членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се представиха крайно неубедително, а единствените 4 гласа за единия, бяха обяснени с желанието да се направи компромис и съдът да има най-после председател, след като няма такъв от септември 2014 г.

За поста се кандидатираха районният прокурор от Велинград Асен Палавеев и Валентина Иванова, която е един от двамата титулярни съдии в града. Палавеев каза, че е бил мотивиран да участва в процедурата от и.ф. шефката на съда Наташа Даскалова, която е вторият титулярен съдия във Велинград, но отказва да се кандидатира за председател, както и от бившия шеф там Веселин Петричев, който изкара два мандата.

Членове на колегията признаха, че са смутени от това, че Палавеев от 17 години е районен прокурор и никога не е изявявал желание да стане съдия, да участва в конкурс и да се яви на изпит, а го прави сега, когато му е предложено да стане директно административен ръководител. Той отговори, че това неведнъж му е „стояло като мисъл, просто сега така се случи“.

Боряна Димитрова и Даниела Марчева го попитаха как ще се справи с гражданските дела, които ще се наложи да гледа, на което той отвърна, че и прокурорите се явяват по такива дела.

„С течение на работата ще навляза бързо и в гражданската материя“, увери кандидатът, след като призна, че в районния съд няма възможност за профилиране, при което едни съдии да гледат наказателни, а други – гражданските дела. След това той сподели виждането си, че системата за измерване на натовареността на съдиите не била прецизна – защото такова било всеобщото им мнение. За спецификата на Велинград и делата, които се гледат там, Палавеев каза, че трудни били тези за делби, а в наказателните проблемът идвал в хода на делото – „когато се появят медии и стане обществено значимо“.

Като шеф на съда той каза, че ще гарантира за качеството на актовете по граждански дела като следи за равномерното им разпределение, както и с анализи на общи събрания.

Общи събрания на съда във Велинград за съдебна практика и законодателство обаче от години не е имало. Това призна следващият кандидат Валентина Иванова. За текущите проблеми тя говорела основно със съдия Наташа Даскалова, а за семинари също не им оставало време. В съда в момента правораздава и съдия Лилия Владимирова, която е командирована, а по щат там трябва да са петима съдии.

„Уж сме трима, но не е точно така. Командированите идват при определени условия. Те не дават дежурства. С Даскалова сме останали двете, Владимирова поема едно седмично. Това не се отчита като натовареност, но е факт, че с двама съдии съдът е в много тежко кадрово положение. Очакваме с голямо нетърпение да приключи конкурсът и да дойде още един човек“, обясни в началото съдия Иванова.

От представянето ѝ стана ясно, че тя няма точна представа за имената на информационните системи за разпределение на делата, като призна, че няма технически познания и по тези въпроси се допитва до компютърния специалист.

Най-смущаващо в представянето на съдия Иванова обаче беше изказването ѝ след въпрос на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. Той припомни, че работата на съда във Велинград и конкретно тази на съдия Иванова са обсъждани при избора на шеф на Окръжен съд-Пазарджик. Тогава било споделено, че съдия Иванова започва заседанията си в следобедните часове и те продължават до вечерта. Още по-фрапантен е случай, в който се е отвела от наказателно дело, а с мотив, че е граждански съдия, а освен това въпросното дело веднъж било гледано от съда и повторното му разглеждане щяло да остави съмнения за предубеденост. За насрочването на делата Иванова каза, че имала такава практика, когато работела в Пловдив, но след като разбрала, че във Велинград е проблем, започнала да заседава сутрин. За дългите заседания призна, че има и субективни причини – винаги се стараела да даде на всяка страна да каже всичко, за което е дошла.

За въпросния отвод, който е от май 2015 г., тя каза, че това е било едно от първите ѝ разпределени дела в съда, само две седмици след като започнала работа там. Преди това обяснила, че никога не е гледала наказателни дела и ако ще трябва да го прави, искала време, за да се подготви, като си припомни поне НК и НПК.

„Получих уверение, че такова нещо няма да се случи, но въпреки това дойде дело, от което всички са се отвели. Веселин Петричев ме извика и каза, че е много сложно и тежко и не му се иска съдия без опит да го поема и ме посъветва да измисля нещо“, обясни решението си Иванова и съжали за това, което е измислила, като добави, че след това регулярно гледала и наказателни дела, но ѝ било изключително трудно. Затова във вторник тя насрочвала само наказателни дела, а гражданските оставяла за четвъртък, за да не се смесват материите.

„Начинът, по който мозъкът ти мисли и се настройва по различните материи, е различен“, поясни съдия Иванова. Тя беше попитана и дали днешният избор е свързан с решението ѝ евентуално да се пенсионира, но отговори, че ще остане да работи, независимо дали ще бъде председател.

На въпрос, защо чак сега се кандидатира за поста, след като той е вакантен от 5 години, Иванова отговори, че не искала да пречи на предишния ръководител Петричев, който дълго време беше и изпълняващ функциите председател, а тя подразбрала, че държал да си остане такъв.

„Не бих си позволила и няма да си позволя да преча на колега, който иска да прави нещо. Няма да преча на колега да реализира своите амбиции, каквито и да са те“, каза още Иванова, която в крайна сметка не получи нито един глас в своя подкрепа.

„Няма да подкрепя нито един от двамата, не бих могла да направя компромис“, каза Боряна Димитрова. Боян Магдалинчев пък припомни, че до няколко години ще се пенсионират и двете съдийки във Велинград и трябва да се направи компромис.

„Положението е катастрофално“, каза той и добави, че от двамата по-добрият кандидат е Палавеев, макар да има много какво да се желае и от него. Георги Чолаков каза, че също ще подкрепи тази кандидатура, въпреки че за пръв път щял да гласува прокурор да стане председател на съд.

Цветинка Пашкунова каза, че не може да се прави избор, само за да се обезпечи кадрово съдът. Според Даниела Марчев пък би било доста иронично колегията да направи подобен избор. Срещу двамата се изказа и Атанаска Дишева, но Палавеев все пак получи 4 гласа.

Съдът във Велинград пък остана без титулярен председател поне до края на следващия 17-епизод от сагата с неуспешните конкурси.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван
Иван
26 февруари 2019 16:42
Гост

Простотия до шия . Няма случайно разпределение на делата , няма специализация по материя , безумни дежурства , общо събрание – от двама съдии, не се избира председател от ВСС…..районните съдилища трябва да бъдат от поне 4- 5 съдии , а след като няма дела за толкова – да ги обединяват . Не съм чул за болница с един лекар по всички специалности , а и да има – едва ли бих се лекувал при него . Тук е нещо подобно .

Поне е честен
Поне е честен
26 февруари 2019 16:13
Гост

A Асен Палавеев тепърва ще навлиза в работата. И то като председател на съд.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2019 16:08
Гост

Тази история е по-продължителна от турска сапунка.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2019 19:20
Гост

И показателна, че съдът може да функционира и без председател.