На 5 април Управителният съвет на Националния институт на правосъдието (НИП) ще разгледа искането на Миглена Тачева за преизбирането ѝ за шеф на института, съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС) като уточниха, че заседанието ще е публично.

Шефът на ВКС Лозан Панов е изпратил покана до всички членове на Управителния съвет – председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, главния прокурор Иван Гешев, министъра на правосъдието, проф. Сашо Пенов и членовете на Висшия съдебен съвет Красимир Шекерджиев и Евгени Иванов.

Според поканата заседанието на Управителния съвет трябва да бъде излъчвано онлайн. „В съответствие с принципите за публичност и прозрачност при избора на директор на НИП, заложени в чл. 19, ал. 2 от Правилника за организацията на дейността на Националния институт на правосъдието и на неговата администрация, директорът на НИП следва да организира онлайн излъчването в реално време на заседанието при обсъждането и приемането на решенията по т. 1, като линк за свободен достъп до излъчването бъде публикуван на страницата на НИП в интернет“, пише в поканата.

Миналата седмица стана ясно, че Миглена Тачева официално е поискала втори мандат като директор, след като подаде заявление да бъде преизбрана, но без да се провежда конкурс.

Това става възможно, след като преди месец УС на НИП прие промени в правилата за избор на директор, предложени от самата Тачева, чийто мандат изтича през юли тази година.

Според въпросните правила процедурата се открива не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичане на мандата. Но, ако в срок от пет месеца преди края на мандата и не по-късно от три месеца, настоящият директор на НИП подаде заявление, с което декларира желанието си за втори мандат, може и да няма ново публично и открито състезание на поста, а директно преизбиране.

Това е така заради одобрен нов раздел в правилата, озаглавен „Преизбиране за втори мандат“. Според него процедурата се открива със заявление от директора за преизбиране за втори мандат, към което е приложен отчетът му за първите пет години. Докладът за свършеното се приема от УС на НИП, който оценява постигнатите резултати като може даде „задоволителна“, „добра“ или „много добра“ оценка.

Според чл. 11, ал. 2 от правилата „При получена оценка най-малко „добра“, управителният съвет може да вземе решение за преизбиране на директора за още един мандат“.

УС на НИП се ръководи от председателя на ВКС Лозан Панов, който тогава е гласувал против измененията. Останалите членове на УС са подкрепили предложените от самата Тачева изменения в правилата като само министърът на правосъдието Десислава Ахладова отсъства. От ВКС тогава посочиха, че по този начин реално се избягва конкурсната процедура за избор на директор на НИП, която според Правилника за организацията на дейността на института трябва да се проведе при спазване на принципите на прозрачност, публичност и равен достъп, каквато е била процедурата по първия избор на Тачева.

По-малко от месец по-късно – на 17 март, шефката на НИП подаде заявлението си до Лозан Панов за втори мандат, като е представила и отчет за дейността си в последните 5 години. Тя предложи заседанието на УС да се проведе на 29 март. Но поради служебна ангажираност, Панов е определил датата 5 април, която е била съгласувана и със самата Тачева.

 

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
25 март 2021 11:24
Гост

прилича на елтън джон като мъж

Граучо Маркс
Граучо Маркс
25 март 2021 9:44
Гост

БГ приноса към „по-пълноценно включване“ на LGBT индивиди

Рики
Рики
24 март 2021 15:23
Гост

Е, дано не стане.

Позор
Позор
24 март 2021 13:02
Гост

Уверено напредваме към демокрация от севернокорейски тип, където състезанията винаги са с 1 кон, а ако някой има нещо против… За щастие у нас такива като Лозан Панов „само“ ежедневно биват заливани с помия от мафията и задкулисието, докато в Северна Корея просто изчезват. Но нека имаме доверие на силната ръка на Гешев и европарите на Доган, с които един ден както сме тръгнали ще постигнем заветната цел.

Анонимен
Анонимен
24 март 2021 12:42
Гост

Да живее демокрацията

Анонимен
Анонимен
24 март 2021 12:41
Гост

Пълна пародия.

Анонимен
Анонимен
24 март 2021 15:20
Гост

Хайде, няма нужда да е пак тя.

Анонимен
Анонимен
24 март 2021 12:41
Гост

Тая ли ще я преизберат пак? Каква е тя?

ехиден
ехиден
24 март 2021 13:49
Гост

Май е от лесбос.

Анонимен
Анонимен
24 март 2021 15:21
Гост

Няма лошо, но поне да си върши работата.

Людмил
Людмил
24 март 2021 12:41
Гост

За мен не е редно да няма честен избор

Филип
Филип
24 март 2021 12:40
Гост

И тази е една бойна натура май

Demireva
Demireva
24 март 2021 12:39
Гост

Тя какво е направила за тоя институт, че да се смята за толкова ценен кадър?

Симо
Симо
24 март 2021 15:21
Гост

Нищо съществено. Обаче е сладка царската корона.

Живко
Живко
24 март 2021 12:39
Гост

Ужас.

Стефка Хр.
Стефка Хр.
24 март 2021 12:38
Гост

Ех бе. Не го е измислила жената като хората. Направи си схемата да си се кандиратира и да няма други, ама сега трябва да чака да я изберат все пак. Ужас. Трябва повече да се старае. Да направи така, че еднолично да се предлага и сама да се избира.

Sanjeta
Sanjeta
24 март 2021 12:38
Гост

Тя нали сама се предложи

ЧСИ, нотариуси и др.
ЧСИ, нотариуси и др.
24 март 2021 14:45
Гост

Защо за още един мандат? Не може ли пожизнено? Така е справедливо.

Симеон
Симеон
24 март 2021 15:22
Гост

Ами, като няма никой друг.