На 25 ноември Прокурорската колегия ще избира шеф на Апелативната специализирана прокуратура (АСП). Кандидатът е само един – Димитър Петров, който от известно време е командирован в АСП.

Петров подаде документи за участие в процедурата точно два месеца, след като по лични причини подаде оставка като шеф на Специализираната прокуратура, начело на която беше по-малко от година. На 13 май т.г. по негово искане Прокурорската колегия го освободи от поста, но не станаха ясни мотивите за оттеглянето му. Главният прокурор Иван Гешев каза само, че е „възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител“ и заради това е подал оставка.

През юли Димитър Петров беше част от екипа по разследване срещу близки до укриващия се в Дубай Васил Божков, за които от държавното обвинение съобщиха, че са проследявали магистрати и техните семейства.

А на 13 юли той подаде документи за участие в процедурата за избор на ръководител на апелативната спецпрокуратура. От концепцията му също не става ясно какво го е накарало да напусне предишната си ръководна позиция. В личната си мотивация посочва следното: „Ползвам се с авторитет сред професионалната общност и с одобрението на колегиалния състав на институциите, в които съм работил и които съм ръководил… В рамките на заеманата от мен длъжност като ръководител на СП, считам, че съм придобил необходимия опит в осъществяването на административно-ръководната и финансово-стопанската дейност, в дейността по управление на човешките ресурси и материално-техническото осигуряване“.

Петров изтъква, че ще наблегне на екипния принцип на работа „както на ниво административни органи по отношение на управлението на прокуратурата, така на ниво магистрати и служители по отношение на пряката работа на прокуратурата“.

Той си набелязва няколко цели: уеднаквяване на прокурорската практика, повишаване на работата на обвинителите, методическа помощ, регулиране на натовареността чрез запълване на свободните места и отчитане на сложността на делата, реорганизация на апелативната спецпрокуратура чрез създаване на профилирани отдели, както и мерки за ефикасност и ефективност на работата.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Позор, оставка, затвор!
Позор, оставка, затвор!
22 октомври 2020 14:31
Гост

Мафията си избира представител, част поредна. Дано поне от кумова срама да бяха пуснали още 1 участник в „състезанието“, колкото да замажат очите на хората, но явно наглостта им е безгранична. Време е да изметем мафията от правосъдната ни система!

Дзвер
Дзвер
22 октомври 2020 11:32
Гост

Във ВСС всички избори са все с по един участник. Колко нежелана работа само.

Аз бе
Аз бе
21 октомври 2020 23:07
Гост

То ясно, сега по голата главичка ще вземат мярка за кооператорски каскет. После ще му го нахлюпят на официална церемония и ще го поздравят за високия пост административен ръководител на Апелативната каскетизирана прокуратура. Добре дошъл в ТКЗС, ето ти първите 5-6 поръчки.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 14:17
Гост

Само мога да пожелая успех на прокурор Петров в надпреварата.

Чичо Гошо
Чичо Гошо
21 октомври 2020 15:50
Гост

Сигурен успех, ще се надпреварва сам със себе си. Отговаря и на условията- послушна гола главичка, каскетче ще си купи. Като главния каскет при избор за Главен прокурор, кеф.
А нещо за „Осемте джуджета“?

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 15:58
Гост

Мисля, че сарказмът ми беше явен.

Име
Име
21 октомври 2020 22:18
Гост

Франтипек не шамари ли някакви деца по едно време на една опашка? Нешо етичната комисия да се изходи по въпроса?

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 13:56
Гост

А не е ли е редно да се запитаме защо само един е кандидадът. Нещо гнило има ми се струва

Олександра
Олександра
21 октомври 2020 13:56
Гост

Трагедия. Голям интерес към поста, няма що

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 13:56
Гост

И аз не разбирам защо е това протакане. Ей така работи всичко в страната. Ще се „избира“ един кандидат и то след месец чак. Тромаво, бавно, мудно, с нежелание

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 13:55
Гост

Онлайн ли ще го избират? Защото до 25 може всички да сме се покрили и да не мопже да излизаме. Защо се мотак, акто е един кандидата бне ?

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 14:18
Гост

Ма, той не е един кандидатА, ма. Той е богоизбран вече.

Ристевски
Ристевски
21 октомври 2020 13:54
Гост

И този луд. Къде е тръгнал да се занимава с платена прокуратура поставена от Борисов и управлениетоп му да действа, каот бухалка

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 13:54
Гост

Да не стане така, че да не изберат нищо. 25.11 е далеч, а Ковид напредва

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 13:54
Гост

Не са много желаещите да работят с Гешев

Ananieva
Ananieva
21 октомври 2020 13:53
Гост

Както и да го гледам изборът ще е фрапантен!

Иванов
Иванов
21 октомври 2020 13:53
Гост

Е голям избор ще е