По какви критерии и показатели да се определят основните възнаграждения в съдебната система, каква да бъде политиката на Висшия съдебен съвет (ВСС) в тази насока. Тези въпроси ще бъдат обсъдени на работно заседание на Пленума на съвета на 15 април.

През последните години, при актуализиране на заплатите в съвета се води спор за увеличаващата се разлика във възнагражденията на районно и върховно ниво. Обикновено тази т.нар. „ножица“ се „преодолява“ чрез парите за ранг, които се дават на магистратите. Така беше и през февруари, когато Пленумът на ВСС увеличи заплатите и парите за ранг с 10%.

Днес темата отново влезе в дневния ред на съвета, след като беше представено предложение на Съвета за партньорство как точно да се определят заплатите и какво да се направи.

На заседание на Съвета за партньорство на 29 януари са били дадени различни варианти за разрешаване на въпроса – например заплатата да се обвърже по-силно като процент с ранга, така както е в Австрия. Там възнаграждението е обвързано със стажа и ранга. „Тоест, ти може да си съдия в районен съд, но благодарение на атестации, получаваш по-висок ранг и съответно този ранг ти носи по-високо заплащане, така че в един момент може да получиш по-високо заплащане отколкото новопостъпил съдия в окръжен съд“, обясни тогава Емил Дечев от СГС.

Другото предложение е когато районен съдия е с ранг на съдия във ВКС и ВАС, да взема 70% от заплатата на върховен магистрат и това да стане основно възнаграждение, върху което вече да се начисляват класове.

Тогава Съветът по партньорство предложи на ВСС да промени Таблица №1 за определяне на максималните основни възнаграждения в съдебната система, за да се намали „ножицата“, да се изготви Методика за определяне на размера на отделните рангове, както и критериите за това като изработването на тези показатели бъде възложено на експерти в областта на управление на съдебните финанси.

Тези предложения на Съвета по партньорство бяха приети от Пленума на ВСС в края на февруари като бяха препратени към бюджетната дирекция на съвета, която да разработи въпросните критерии. От там обаче отговориха, че този въпрос не е от компетентността на дирекцията, защото не са специалисти в областта на формиране на работната заплата. Според дирекцията определянето на възнагражденията е свързано със система на управление на работното място и човешки ресурси – подбор на персонал, обучение, развитие и квалификация, кариерно израстване, оценка на съответната длъжност, положен труд, резултати от него, полезност и др. Всичко това е ангажимент на много други институции и органи, а не на бюджетната дирекция, казва тя в становището си.

Заради това днес Пленумът на ВСС реши първо да се събере на работно заседание, на което да очертае политиките и спорните моменти при критериите за промяна на начина на определяне на заплатите. Ще бъдат поканени експерти, както и ще се разгледат различни материали, които през годините са постъпвали в съвета или са разработени по европроекти.

Дебатът днес беше насочен основно към това, че кадровиците не са експерти в областта на формиране на работни заплати, както и че е най-добре темата да бъде обсъдена на работно заседание.

Ако ние ще променяме концептуално критериите и параметрите за определяне на заплатите на магистратите, трябва да се съберем в нарочно заседание на Пленума на ВСС с участието на експерти, защото определянето на заплатите е сложен процес и изисква сериозна експертиза – да се направи обективна оценка на съответната длъжност по органи, естеството на работа, нивото, инстанцията, на която се работи, професионалния опит, квалификацията, познанията и резултатите от работата. Днес не може да вземем правилно и обосновано решение. Трябват по-сериозни обсъждания и дискусия, за да вземем информирано решение. Нямаме готовност да се произнесем за нови параметри и критерии за определяне на заплатите днес“, каза Цветинка Пашкунова.

Според Вероника Имова становището на бюджетната дирекция всъщност алармира за необходимостта да се поднови дискусията за определянето на критериите за това методика за формиране на основните заплати, допълнителните трудови възнаграждения и парите за ранг.

И тя застъпи позицията, че в рамките на работно заседание Пленумът може да очертае основните моменти, върху които една бъдеща и много профилирана работна група да предложи въпросните критерии. По думите ѝ са необходими и финансисти и експерти, които да познават дейността на съдебната власт, видовете дела, сложността им и всичко друго, което обуславя спецификите в труда на магистратите.

Даниела Марчева изрази опасение, че на кадровиците по обективни причини им липсват онези специфични познания, които биха помогнали за определянето на работната заплата на магистратите. Затова тя предложи на въпросното заседание да се поканят експерти в тази област. Също така да се проследи в архивите на ВСС и на министерствата на финансите и правосъдието на базата на какви данни и критерии преди години е изготвена Таблица №1 за магистратските възнаграждения.

На няколко пъти беше споменато, че в началото на 2020 г. ВСС формира работна група, която да изработи нов начин за формиране на заплатите на съдиите, прокурорите и следователи, но тя нищо не е правила една година. Беше напомнено и че за това има сериозна причина – въпреки отправените покани към финансовото министерство и други институции, които могат да помогнат в решаването на този въпрос, за излъчване на специалисти, такива така и не са били определени.

В тази група беше и Боян Магдалинчев, който днес си направи отвод поради голяма служебна ангажираност. Останалите ѝ членове са Цветинка Пашкунова, Даниела Марчева, Боряна Димитрова, Пламен Найденов, Гергана Мутафова и Севдалин Мавров.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 март 2021 9:16
Гост

А нещо за ранговете на съдебните служители!?

advokatTROL
advokatTROL
25 март 2021 19:54
Гост

Трябва да кажем честно – съдия в Районен съд се равнява по сложност на други, откъде изникна думата ранг – да кажем това е вид стимул.

Трябва да има съдии, няма друг вариант на отношения.

Анонимен
Анонимен
25 март 2021 12:55
Гост

Ще видим. Дано ги обвържат със стажа

Живко
Живко
25 март 2021 12:54
Гост

Добра новина.

Кирилова
Кирилова
25 март 2021 12:53
Гост

Любопитно ми е какво ще стане

Анонимен
Анонимен
25 март 2021 12:54
Гост

Ама любопитно ти е ама вълнуваш ли се така?

Анонимен
Анонимен
25 март 2021 12:54
Гост

Това е нещо страшно. В сектора си се вълнуват

Fernandinho
Fernandinho
25 март 2021 12:53
Гост

Интересно какво ще се измисли

Анонимен
Анонимен
25 март 2021 12:52
Гост

Нека обсъждат

Ласло
Ласло
25 март 2021 12:46
Гост

Ще ги видим какво ще измъдрят този път.

Анонимен
Анонимен
25 март 2021 12:45
Гост

Напълно разумно е заплатата да се обвърже по-силно като процент с ранга.

Краси
Краси
25 март 2021 12:45
Гост

Хората са го измислили. Добре е да се поучим от чуждите практики.

Daniela
Daniela
25 март 2021 12:52
Гост

Измислили са го хората.. да

Анонимен
Анонимен
25 март 2021 12:52
Гост

Вълнуващо ще е, да!

Атанас
Атанас
25 март 2021 12:42
Гост

Увеличението на заплатите и парите за ранг с 10% въобще не е правилен подход за мен.

Симеон
Симеон
25 март 2021 12:43
Гост

Естествено! Тези с по-високи заплати ще вемат повече. Отново двоен стандарт.

Филип
Филип
25 март 2021 12:53
Гост

Екстра подход си е.