На две четения в един ден парламентът даде служебни паспорти на членовете на Висшия съдебен съвет, с изключение на представляващия, който от лятото на миналата година е с дипломатически. Това стана с приетите окончателно днес изменения в Закона за българските лични документи.

Служебни паспорти ще могат да ползват още председателите на отделения във върховните съдилища, шефове на отдели във ВКП, ВАП и националното следствие, председателите на апелативните, окръжните (в т.ч. и СГС), административни и районни съдилища и ръководителите на прокуратури (вкл. и СГП), както и шефовете на специализираните съд и прокуратура.

Главният секретар на ВСС и началниците на кабинетите на председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен и на главния прокурор също ще може да ползват служебни паспорти. А тримата големи отдавна имат право на дипломатически паспорти.

Макар промените в закона да бяха разгледани на две четения в един ден, депутатите все пак успяха да отстранят някои грешки и пропуски, допуснати в първоначалния проект. В него например бяха предвидени служебни паспорти и за „директорите на окръжните следствени служби и на Столичната следствена служба“, но такива вече няма, защото следствените служби отдавна преминаха към държавното обвинение. Тази грешка беше коригирана като „директорите на окръжните следствени служби и на Столичната следствена служба“ отпаднаха от списъка на хора с право на служебни паспорти.

Оправена беше и друга грешка. Според настоящия закон за личните документи върховните съдии и прокурори имат право на служебен паспорт, но бяха изпуснати от проекта, т.е. излизаше, че ги лишават служебни паспорти. Но тази неточност е отстранена и привилегията за върховните магистрати се запазва.

Друг пропуск също е отстранен в окончателния вариант на закона, след като първоначално бяха „забравени“ шефовете на административните и специализираните съдилища и на спецпрокуратурата, но все пак намериха място в нормативния акт.

Темата с паспортите няколко пъти занима ВСС, като за първи път беше поставена от представляващия Боян Магдалинчев преди две години, когато той поиска да се изравни статутът на членовете на съвета с други органи на изпълнителната и законодателната власт. Тогава Магдалинчев заяви, че иска ВСС да заеме подобаващо място. Тогава мнозинството в съвета реши да поиска изменения в нормативни актове, за да може ВСС като институция бъде включен в Закона за държавния протокол, в правилника по прилагането му и с предложение на промяна на решение на Министерския съвет за това кой може да използва правителствения ВИП на летище „София“.

С промени в Закона за българските лични документи беше дадена възможност само на представляващия да ползва дипломатически паспорт, а колегите му пък вече ще имат право на служебен.

 

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
аман от привилегии за номенклатурата
аман от привилегии за номенклатурата
06 март 2021 6:40
Гост

Какъв е проблема да пътуват със задграничните паспорти?
В Конституцията привилегиите на база служебно положение са забранени.

анонимен
анонимен
04 март 2021 17:25
Гост

Голям прас!

Нашев
Нашев
04 март 2021 17:24
Гост

Най-голяма проверка трябва да се прави на това какво са правили депутаите по време на последните си дни работа

Авигел
Авигел
04 март 2021 17:23
Гост

Ще се нагледаме на още куп безмислици до края на мандата им. Който не свършва ли днес?

Asparuhov
Asparuhov
04 март 2021 17:23
Гост

Защо се бърза?

Осморката
Осморката
04 март 2021 17:23
Гост

Според мен се излагат. Ама яко се излагат!

Гери
Гери
04 март 2021 17:22
Гост

Ей, голям зор, голямо нещо.

Жаки
Жаки
04 март 2021 17:24
Гост

Халал да им е. Сега ще се чувстват освен висши и специални.

Анонимен
Анонимен
04 март 2021 17:22
Гост

Явно пак изпълняват поръчката на някого. Много са активни, когато защитават лобита и интереси на влиателни хора и са много бавни, когато ще трябва да приемат нещо в полза на народа

Oblena
Oblena
04 март 2021 17:22
Гост

Някой изненадва ли се? Пусти зор, че не се знае следващите в парламента дали ще позволят такова нещо

Георги
Георги
04 март 2021 17:21
Гост

Не мога да повярвам, че са пропуснали върховните съдии и прокурори.

Bobi M
Bobi M
04 март 2021 17:21
Гост

За какво са им?

Деница Р
Деница Р
04 март 2021 17:21
Гост

Дайте и на кметовете и на служителите в НАП, НОИ, общините… всички да имат!

Гноми
Гноми
04 март 2021 17:20
Гост

Когато в парламента се бърза за нещо, значи работата е мръсна!

Cerkov
Cerkov
04 март 2021 17:20
Гост

Е как не. Бързаме бе.

Димитър
Димитър
04 март 2021 17:18
Гост

Добре е, че са отстранили някои грешки и пропуски, допуснати в първоначалния проект.

Стефан
Стефан
04 март 2021 17:19
Гост

Ти пък! Те Конституция пишат на крак за няколко дни. Пълна трагедия.

Анонимен
Анонимен
04 март 2021 16:49
Гост

Искам и аз, на едно четене.